Pihe-puha túrós kifli: érdemes rögtön dupla adaggal sütni belőle
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Az édes töltelékkel töltött kifli tésztája olyan puha, hogy szétolvad a szájban.
A gusztusos vendégváró készülhet hagyományos kelt tésztából vagy hajtogatottból, utóbbiba ugyanúgy kerül élesztő - csak nem kell felfuttatni -, de sütőpor is. A tészta összeállítása kicsit időigényes a hajtogatás és a pihentetés miatt, de megéri a befektetés: nagyon különleges és finom édes kiflik kerülnek ki a sütőből, amelyeket élvezet lesz falatozni, épp ezért érdemes nagyobb adagban készíteni.
A puha tészta bármilyen töltelékkel finom lesz, lehet édes vagy sós, bátran ki lehet próbálni reszelt sajttal, de akár gesztenyés töltelékkel is. A túros változatnál a tölteléket mazsolával vagy kandírozott gyümölcsökkel lehet dúsítani.
Túrós kifli
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 60 dekagramm finomliszt
- 20 dekagramm vaj
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 5 dekagramm cukor
- 1 darab tojás
- 1.2 deciliter tej (hideg)
- 1.2 deciliter víz (hideg)
- 2 dekagramm élesztő
- 1 teáskanál citromlé
Töltelék:
- 300 gramm tehéntúró
- 120 gramm cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 milliliter tejföl
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A vajat 8 dekagramm liszttel dolgozzuk össze, gyúrjuk tömbbé, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 1 órára.
A maradék lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, cukorral, tojással, tejjel, vízzel, utána morzsoljuk bele az élesztőt. A citromlevet is adjuk a liszthez, gyúrjunk belőle lágy tésztát.
A begyúrt tésztát fedjük le és pihentessük 30 percet, utána lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. A vajas, lisztes tömböt vegyük ki a hűtőből, picit nyújtsuk ki, majd tegyük a tészta közepére. A tésztát hajtogassuk rá a vajas, kinyújtott tömbre, először a jobb oldaláról hajtsuk rá a tésztát, majd a bal oldaláról, utána fölülről, végül alulról. A tömböt csomagoljuk fóliába, tegyük hűtőbe 30 percre, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. A tésztát úgy vágjuk fel, hogy háromszögeket kapjunk belőle.
A töltelékhez a túrót keverjük össze a cukrokkal és a tejföllel, majd ízlés szerint kanalazzunk belőle a háromszög alakúra vágott tésztára és tekerjük fel.
A kifliket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. 15-25 perc alatt süssük meg, tálalásnál szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images