Pihe-puha túrós kifli: érdemes rögtön dupla adaggal sütni belőle

tkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes töltelékkel töltött kifli tésztája olyan puha, hogy szétolvad a szájban.

A gusztusos vendégváró készülhet hagyományos kelt tésztából vagy hajtogatottból, utóbbiba ugyanúgy kerül élesztő - csak nem kell felfuttatni -, de sütőpor is. A tészta összeállítása kicsit időigényes a hajtogatás és a pihentetés miatt, de megéri a befektetés: nagyon különleges és finom édes kiflik kerülnek ki a sütőből, amelyeket élvezet lesz falatozni, épp ezért érdemes nagyobb adagban készíteni.

A puha tészta bármilyen töltelékkel finom lesz, lehet édes vagy sós, bátran ki lehet próbálni reszelt sajttal, de akár gesztenyés töltelékkel is. A túros változatnál a tölteléket mazsolával vagy kandírozott gyümölcsökkel lehet dúsítani.

Túrós kifli

tkct

Hozzávalók 6 személyre:

Tészta:

  • 60 dekagramm finomliszt
  • 20 dekagramm vaj
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dekagramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 1.2 deciliter tej (hideg)
  • 1.2 deciliter víz (hideg)
  • 2 dekagramm élesztő
  • 1 teáskanál citromlé

Töltelék:

  • 300 gramm tehéntúró
  • 120 gramm cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 milliliter tejföl
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A vajat 8 dekagramm liszttel dolgozzuk össze, gyúrjuk tömbbé, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 1 órára.

A maradék lisztet keverjük össze a sóval, sütőporral, cukorral, tojással, tejjel, vízzel, utána morzsoljuk bele az élesztőt. A citromlevet is adjuk a liszthez, gyúrjunk belőle lágy tésztát.

A begyúrt tésztát fedjük le és pihentessük 30 percet, utána lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. A vajas, lisztes tömböt vegyük ki a hűtőből, picit nyújtsuk ki, majd tegyük a tészta közepére. A tésztát hajtogassuk rá a vajas, kinyújtott tömbre, először a jobb oldaláról hajtsuk rá a tésztát, majd a bal oldaláról, utána fölülről, végül alulról. A tömböt csomagoljuk fóliába, tegyük hűtőbe 30 percre, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. A tésztát úgy vágjuk fel, hogy háromszögeket kapjunk belőle.

A töltelékhez a túrót keverjük össze a cukrokkal és a tejföllel, majd ízlés szerint kanalazzunk belőle a háromszög alakúra vágott tésztára és tekerjük fel.

A kifliket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. 15-25 perc alatt süssük meg, tálalásnál szórjuk meg porcukorral.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük