Pirosra sült újburgonya krémes sajtszószban: tepsiben sül össze
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
A legegyszerűbb sült burgonyát is a köbre emeli a selymes, ízes sajtszósz.
Nagyon egyszerű, mégis fenséges ez az újburgonyás fogás, ugyanis selymes sajtszósz borítja be a krumplit. A mártást egy serpenyőben pár perc alatt össze lehet állítani, úgyhogy egyáltalán nem időigényes a recept.
Az újburgonyát első lépésben puhára kell főzni, majd vajon lepirítani, utolsó lépésként pedig a sajtszósszal összesütni. Ha valaki spórolni szeretne a mosogatnivaló edények számán, serpenyőben is összemelegítheti a krumplit és a szószt, ebben az esetben a lepirított burgonyára kell önteni a mártást, összerázogatni vele, majd ízlés szerint sajttal megszórni és lehet is tálalni.
Újburgonya sajtszószban
Hozzávalók 4 személyre
Sajtszósz:
- 4 szelet sajt
- 2 evőkanál vaj
- 60 milliliter tej
- 60 milliliter tejszín
- ízlés szerint fűszerek
Krumpli:
- 500 gramm újburgonya
- 1 evőkanál vaj
- ízlés szerint só, bors
- 10 dekagramm sajt (tetejére)
- zöldfűszer (tálaláshoz)
Elkészítés:
Az újburgonyákat tegyük forrásban lévő sós vízbe, főzzük puhára. Ha kész, szűrjük le, majd pucoljuk meg őket.
Készítsük el a szószt: olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az összetépkedett sajtszeleteket, a tejet és a tejszínt. Keverjük alaposan össze, majd 1-2 percig folyamatos kevegetés mellett főzzük. Ha szeretnénk, szórjunk rá tetszőleges fűszerkeveréket, zöldfűszert vagy borsot, majd állandó kevergetés mellett főzzük a szószt, míg a sajt el nem olvad és be nem sűrűsödik.
Egy másik serpenyőben olvasszunk meg 1 evőkanál vajat, majd borítsuk rá a főtt, megpucolt újkrumplikat. Sózzuk-borsozzuk, pár percig pirítsuk, míg itt-ott le nem pirul a krumpli.
Szórjuk a krumplikat egy tepsibe, borítsuk rá a sajtszószt, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokos sütőbe. Kb. 10 percig süssük, éppen csak addig, hogy a sajt bugyogjon, a teteje pedig megpiruljon. Tálalásnál friss zöldfűszerrel kínáljuk.
Fotó: Getty Images