Omlós fahéjas tekercs az ünnepi asztalra – Cukormáz díszíti a tetejét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ünnepi reggelire tökéletes választás ez a puha fahéjas csiga, amelytől biztosan boldog lesz majd a család is.
A fahéj illata a melegséget, az otthont és az ünnepeket jelenti. Ez a fűszer nemcsak finom, hanem gyógyít is, sőt, még a fogyásban is segít. Azért ne ringasd magad abba a hitbe, hogyha bármilyen sütibe beleteszed, fogyni fogsz, ahhoz megfelelő ételekkel kell párosítani. A süteményeket inkább különlegessé teszi, ahogy ezt a palacsintát is.
Az ünnepekre is érdemes fahéjas sütiket sütni, például ezt a csigát, amelyre most savanykás, citromos máz is kerül.
Ünnepi fahéjas tekercs
Hozzávalók 9 adaghoz
Tészta
- 500 gramm liszt
- 1 csomag élesztő (instant)
- 300 milliliter tej
- 40 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál olaj
- 1 teáskanál só
Töltelék
- 25 gramm vaj
- 75 gramm barna cukor
- 2 teáskanál fahéj
Máz
- 200 gramm porcukor
- 1 darab citrom leve
Elkészítés:
A lisztet és egy teáskanál sót keverjünk el egy tálban, az ujjunkkal ássunk bele egy lyukat, szórjuk bele az élesztőt. Közben melegítsük fel a tejet és a vajat egy lábasban, amíg a vaj el nem olvad. A meleg, de nem forró tejet öntsük a lisztes keverékre, majd adjuk hozzá a tojást is, addig keverjük, amíg puha tésztát nem kapunk. Ha kell, adjunk hozzá még lisztet.
Egy deszkát hintsünk meg vékonyan liszttel és borítsuk rá a tésztát. Dagasszuk 5 percig vagy addig, amíg puha, ruganyos, nem ragacsos tésztát kapunk. Ha kell, adjunk hozzá még lisztet.
Egy tálat vékonyan kenjünk ki olajjal, tegyük bele a tésztát, addig forgassuk benne, míg mindegyik része olajos nem lesz. Takarjuk le a tálat, tegyük meleg helyre és várjuk meg, amíg a duplájára kel. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tésztát nyújtsuk egy centiméter vastag téglalapra. Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg fahéjjal és cukorral. Tekerjük fel a tésztát a hosszanti oldalától kezdve, majd vágjuk 9 darab 4 centiméter széles tekercsre és fektessük a tepsire. Hagyjunk közöttük helyet. Takarjuk le egy konyharuhával, hagyjuk még 30 percet kelni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Süssük a csigákat 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Egy kis tálkában készítsük el a mázat. A porcukrot keverjük össze a citromlével. Amikor a csigák megsültek, vegyük ki a sütőből, várjuk meg, amíg kihűlnek és kenjük meg őket a citromos mázzal.
Fotó: Getty Images