Az ünnepi halászlé gyufaszáltésztával az igazi

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A halászlé a karácsony elmaradhatatlan része. Anyai ágon bajai vagyok, úgyhogy a bajai halászlé csecsemőkorom óta jelen van az életemben, nincs olyan étel, amit ennél jobban szeretnék. 

Minden évben részt veszünk a Bajai Halfőző Fesztiválon, ahol régen nagypapám, most pedig nagybátyám főzi a halászlevet. A bajai halászlé lényege, hogy a hal nincsen lepasszírozva, mint a balatoninál, csak az íze fő bele, darabokban vagy filében kerül a lébe. 

A bajai halászlék sem teljesen egyformák, kicsit mindenki másképpen csinálja, csak a fent említett feltételnek kell teljesülnie. Mi például mindig rakunk bele pár szem krumplit is - ez csak családi hagyomány -, de nagyon szeretjük benne. Ami viszont nem hiányozhat, az a gyufaszáltészta. Ezt sose főzzük túl, hiszen a lében is puhul még. 

Azonban nemcsak Baján, hanem a Vajdaságban is passzírozás nélkül készítik a halászlevet. Párom szülei, nagyszülei vajdaságiak, és majdnem pontosan ugyanúgy készítik a halászlevet, mint mi. Nagybátyja - nagy örömünkre - nagyon gyakran készíti el a hallevet, úgyhogy már elmondta nekem ő is a trükköket, most az ő receptjét osztom meg veletek.

Ők készítenek egy alaplevet is a hal csontos részeiből, ettől lesz igazán intenzív és finom a hallé. Amit mi a bajai verzióba nem szoktunk tenni, de szintén szuper ötletnek tartok, az egy kis paradicsomlé, úgy nem fő olyan könnyen szét a hal, illetve picit lágyítja a paprika ízét is. Ha szeretjük a csípőset, akkor cseresznyepaprika is mehet a lébe, illetve a pirospaprikából is használhatunk egy rész csípőset az édes mellé. 

Ünnepi halászlé

halászlérecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 3 kilogramm ponty
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 darab zöldpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dekagramm pirospaprika
  • 1 deciliter paradicsomlé
  • 4 evőkanál só (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál zsír
  • 500 gramm gyufaszáltészta
Recept idők

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a halat, filézzük, irdaljuk be, majd vágjuk 5-6 cm-es darabokra. Sózzuk meg, majd hagyjuk állni 2-3 órán keresztül. Ha elég sós a hal, akkor a léhez már csak minimális sóra lesz szükségünk.

Ha tudjuk, bográcsban főzzük a levet, ha nincsen, akkor egy nagyobb lábasban. Érdemes olyat választani, amely felfelé szűkül, hogy a főzésnél kevesebb lé párologjon el. Tegyünk az aljába egy kanál zsírt, majd dinszteljük meg rajta az összekockázott hagymát.

Készítsük el az alaplevet. Tegyük a bográcsba a hal fejét, gerinccsontját, uszonyait, engedjük fel vízzel (a hal kilójaként 1,5 literrel). A zöldpaprikába vágjunk bele, majd egészben mehet a lébe a pirospaprika 2/3-ával együtt.

Erős lángon főzzük a levet 30-35 percig, ha nem forr eléggé, leül a paprika és leég az edény aljára, megkeseredik. Menet közben dobjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, majd mikor már majdnem teljesen készen van, mehet bele a paradicsomlé és a maradék pirospaprika is.

Ha letelt a 30 perc, vegyük ki az alapléből a halfejet, uszonyt és gerincet, ezeket nem passzírozzuk le, de egy kis sózás után nyugodtan el lehet fogyasztani előételnek. Most mehetnek a lébe a halszeletek és a belsőségek, így főzzük még a levest negyed órán át. Annál tovább nem szükséges, mert szétesik a hal.

Bajai vagy házi gyufatésztával kínáljuk, és a darált erős paprikáról se feledkezzünk meg. Újramelegítés után legalább olyan jó vagy még jobb a leves.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon