Foszlós, vajas péksüti fahéjas cukorral: a muffin és a croissant szerelemgyereke
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak jól néz ki, nagyon finom is a foszlós tésztájú cruffin, egy ráérős hétvégén készítsd el, az egész család hálás lesz érte.
A cruffin érdekes találmány, lényegében a muffin és a croissant szerelemgyereke, vajas tésztája van, de muffinsütőben készül. Ha úgy formázod, ahogy alább írtuk, szép réteges lesz a tészta, kívül aranybarnára sül és ropogni fog, belül viszont foszlós lesz.
Bár általában édes töltelékkel készítik – kakaóval, fahéjjal szórják meg, vaj helyett mogyokrémmel kenik meg –, a foszlós tészta sósan is készülhet. A vajas alapra tehetsz sonkaszeleteket, reszelt sajtot, dinsztelt hagymát, szinte bármit, ami tetszik.
A formázás első olvasásra bonyolultnak tűnik majd, de hidd el, nem kell sok időt rászánni: lényegében vajjal kell megkenni a vékonyra nyújtott tésztát, utána feltekerni, hogy egészen vastag legyen a tekercs, hosszában félbevágni, mint ahogy a babkát szokás, majd az így kapott csíkokat a muffinformába rendezni.
Vajas cruffin
Hozzávalók 8 darabhoz
- 300 gramm liszt
- 50 gramm cukor
- 1.5 tk porélesztő
- 1 nagy csipet só
- 50 gramm hideg vaj
- 60 ml kézmeleg víz
- 120 ml kézmeleg tej
- 130 gramm vaj (puha)
- 50 gramm kristálycukor
- 0.5 tk fahéj
Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet egy tálba, keverjük bele a cukrot, az élesztőt és a sót.
A vajat vágjuk kockákra, adjuk a liszthez, morzsoljuk bele, majd öntsük rá a vizet és a tejet. Addig dagasszuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától. Ha ragacsos, adjunk hozzá még lisztet.
A tésztagombócot takarjuk le, tegyük meleg helyre, majd várjuk meg, míg a duplájára nem nő, ehhez 1-2 óra szükséges.
Vajazzunk ki 8 muffinformát.
Enyhén lisztezzük meg a munkafelületet. A megkelt tésztát szedjük négyfelé.
Az első részt nyújtsuk egy kb. 60x20 centis téglalappá, egészen vékonynak kell lennie. A puha vaj egynegyedét kenjük szét a tésztán, majd hosszában vágjuk félbe a tésztát.
Az így kapott két tésztacsík közül az egyiket tekerjük fel szorosan a rövidebb oldalától kezdve. A kész tekercset tegyük rá a másik tésztacsík elejére, majd azzal együtt tekerjük fel, így egy vastag tekercset kapunk. A vastag tekercset vágjuk hosszában félbe, így látszódni fognak a vajas rétegek. Az így kapott két csíkot tegyük a muffinformákba úgy, hogy csigaként tekeredjenek.
Járjunk el így a másik 3 tésztagombóccal is, így 8 cruffint kapunk. Fedjük le őket, hagyjuk pihenni 45 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A cukrot keverjük ki a fahéjjal.
Szórjunk minden cruffin tetejére a fahéjas cukorból, majd toljuk őket a sütőbe 30 percre.
Fotó: Getty Images