Vaníliás, illatos csokis keksz – Extra puha lesz a pudingtól
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez egy olyan amerikai csokis keksz, ami, eltérve a megszokottól, nem kemény és ropogós, hanem teljesen puha.
Ízében és állagában is ötcsillagos ez a keksz - a csoki mellett érződik a vanília is, ráadásul olyan omlós, hogy tényleg szinte elolvad a szájban. A kekszek nem teljesen laposak, a sütőportól picit megemelkednek, apró pöffetegek lesznek belőlük.
A pudingtól lesz puha és omlós
A vaníliapuding nem főzve, hanem instant por formájában kerül a kekszekbe - a keményítőt helyettesíti. Ugyanis a keményítő puha tésztát eredményez, azonban, ha picit több kerül belőle a desszertbe, az az íz rovására mehet. A vaníliapuding viszont nemcsak omlóssá varázsolja a kekszeket, hanem egy plusz vaníliás ízt is kölcsönöz nekik.
Fontos, hogy nem szabad a tésztát túlkeverni: ha a száraz hozzávalók elvegyültek a folyékonyakkal, ne keverjük tovább, mert tömör lesz a végeredmény. A kész tésztát 30 percig pihentetni kell a hűtőben, különben könnyen szétfolynak majd a kekszek a sütőben, úgyhogy erre fordítsunk kellő figyelmet. Ha a pihentetés után nehezen formázhatónak érezzük a tésztát, pár percig hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy visszapuhuljon.
Vaníliapudingos csokis keksz
Hozzávalók 15 darabhoz
- 250 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 170 gramm vaj
- 100 gramm kristálycukor
- 100 gramm barna cukor
- 80 gramm vaníliás pudingpor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 180 gramm csokicsipsz
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és a sót.
A vajat olvasszuk fel. Keverjük hozzá a kétféle cukrot és a vaníliás pudingport. Ha elvegyültek a hozzávalók, mehet hozzá a tojás és a vaníliakivonat, ha homogén a massza, beletehetjük a lisztes keveréket is. Végül adjuk hozzá a csokicsipszet.
Tegyük félre a tésztát, pihentessük 30 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Csináljunk kisebb golyókat kb. evőkanálnyi mennyiségű tésztából, hagyjunk köztük 5 centiméter távolságot.
Süssük őket 8-10 percig, amíg a sütik széle barnulni nem kezd. Ha úgy érezzük, hogy a közepük még túl puha, nincs baj, hagyjuk benne a lekapcsolt sütőben a kekszeket további 10 percre, ki fognak száradni.
Kihűlve, magában vagy vaníliapudinggal tálaljuk.
Fotó: Getty Images