Elronthatatlan gofrirecept – A vanília a tészta lelke
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az aranybarna édes vagy sós gofri kívül ropog, belül puha. A belgák kedvenc reggelije számos variációban hódít, szervírozhatjuk desszertként, a sós változatból akár szendvicset is készíthetünk.
A gofri készítéséhez elengedhetetlen, hogy beszerezzünk egy gofrisütőt. A választék széleskörű, a termékek között találhatunk egészen olcsót, akár 2-3 ezer forintért, de ennél kevesebbért nem igazán, én azonban úgy gondolom, megéri venni egy jobb minőségűt, különösen akkor, ha szeretjük ezt a finomságot. Ráadásul mást is készíthetünk a sütőben, jól kivajazva akár lapcsánka is sülhet benne.
A belgák kedvence az egész világot meghódította, az egyszerű tészta összeállításához rengeteg különböző receptet találni. A hagyományos belga gofri vastagabb, kör vagy téglalap alakú, az amerikai stílusú gofri vékony, kisebb, rácsszerű bemélyedésekkel, különböző formákban készülhet. A legérdekesebb gofri, amivel eddig találkoztam, vaníliás tésztájú volt, de ami megragadta a figyelmemet, az a formája volt, a Csillagok háborújában megismert Yodát ábrázolta, merthogy a széles gofrisütő-kínálatban ilyet is találni.
Az amerikaiak körében népszerű a sós gofri is, amiből tartalmas szendvicseket készítenek, a kisült tésztára fűszeres csirkemellcsíkok is kerülhetnek. Én a már említett vaníliás tésztáért vagyok oda, amit magában vagy tejszínhabbal és bogyós gyümölcsökkel érdemes fogyasztani. A receptben írt arányokból, ha lapos, amerikai formában készülnek, 10 darab lesz, ha viszont a vastagabb belga tésztát szeretnénk, 4 darabra elegendő.
Vaníliás gofri
Hozzávalók 10 darabhoz
- 25 dekagramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2.5 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 12 dekagramm olvasztott vaj
Elkészítés:
A gofrisütőt melegítsük elő.
Tegyük nagy keverőtálba a lisztet, cukrot, sütőport és a sót, majd alapos keverés után mehet bele a tej, tojás, vanília és olvasztott vaj is. Keverjük csomómentesre, majd a sütőnknek megfelelően adagoljuk a tésztát, és süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images