Napsütést hoz a szürke télbe ez a vibráló vérnarancsos pite
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy jó pitével mindig örömet tudunk szerezni, pláne akkor, ha nem megszokott, különleges töltelékkel készítjük.
A narancs a téli szürkeség és a hideg szuper ellenszere, a színe és a vitamintartalma is elűzi a rosszkedvet és a betegségeket. Sokat szoktam venni belőle, legtöbbször dzsúsz formájában születik újjá.
Nem mindenhol, de szerencsére egyre több helyen kapható vérnarancs, gyönyörű piros színe van, és ami még jobb, sokkal édesebb, mint a hagyományos. Nemcsak kifacsarva, hanem piros zöldségekkel, például céklával párosítva salátákban is isteni. Most egy pite készült belőle, ami nem csak a szemet, de az ízlelőbimbókat is gyönyörködteti.
Vérnarancsos pite
Hozzávalók 8 adaghoz
Tészta
- 300 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- 50 gramm porcukor
- 1 evőkanál víz (hideg)
- 150 gramm vaj
- 1 csipet só
- 200 gramm cukor
- 3 darab vérnarancs
- 2 darab tojás
- 6 darab tojássárgája
- 200 gramm vaj
Tető
- 3 darab vérnarancs
- 1 evőkanál nádcukor
Elkészítés:
Gyúrjuk meg a pitetésztát. A lisztet keverjük össze a sütőporral, a sóval, majd morzsoljuk hozzá a hideg vajat. Figyeljünk, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől, mert akkor szétesik a tészta. Közben keverjük hozzá a porcukrot, a tojást és a hideg vizet, gyorsan gyúrjuk össze. Formázzunk belőle cipót, és pihentessük hűtőben legalább fél órát.
Közben készítsük el a krémet. A cukrot, a narancsok kifacsart levét és rostját, az egész tojásokat és a sárgákat jól keverjük össze egy tálban. Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a vajat, és az egész masszát vízgőz felett lassan forraljuk fel, amíg a szósz besűrűsödik.
Vegyük ki a pitetésztát a hűtőből, hagyjuk állni 10 percet, majd vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk ki. Tegyük bele egy piteformába, villával kicsit szurkáljuk meg, majd süssük meg 20-25 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, öntsük rá a krémet, majd hagyjuk kihűlni. A maradék narancsot hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, tegyük a pite tetejére, ha szeretnénk, szórjuk meg nádcukorral és karamellizáljuk rá pár perc alatt. Önmagában is finom, de egy kis tejszínhabbal kínálva még izgalmasabb íze lesz.
Fotó: Getty Images