Ínyenc Stroganoff-bélszín sok mustárral: el sem hiszed, milyen gyorsan elkészül
Az egyszerű, de fenséges Stroganoff-bélszín a tejfölös-mustáros ragunak köszönhetően fantasztikusan szaftos, és bő fél óra alatt elkészül.
A Wellington-bélszín nem olyan étel, amit hétköznap vacsorára süt meg az ember, viszont a karácsony tökéletes alkalom, hogy meglepd vele a családot. Picit időigényes az elkészítése, több részfolyamatból áll, de egyik sem bonyolult.
Az ételben a bélszín a főszereplő, amely természetesen akkor az igazi, ha vajpuha. Ahhoz, hogy szaftos maradjon, fontos, hogy sütés előtt pirítsd körbe serpenyőben, így bezárod az ízeket és a nedvességet a húsba.
A Wellington sütési ideje attól függ, hogy szereted a húst: ha medium rare a cél, 40 percig süsd, míg a belső hőmérséklete 50 fok lesz, ha inkább az átsült verziót részesíted előnyben, akkor még pár percig maradhat a sütőben. Mielőtt szeletelnéd, mindenképp pihentesd, ez is ahhoz járul hozzá, hogy a húsban maradjon a nedvesség.
Készítsük elő a bélszínt, távolítsuk el a hártyát és a zsíros részeket. Bőven sózzuk, borsozzuk minden oldalán.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd pirítsuk körbe a bélszínt, oldalanként kb. 2 percig.
Ha szép kérget kapott kívülről, vegyük ki a serpenyőből, majd még melegen kenjük le a dijoni mustárral. Tegyük félre.
A gombát tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, a hagymákat pucoljuk meg, vágjuk durvára. Tegyük a gombát és a hagymákat aprítógépbe, majd vágjuk őket egészen finomra. (Természetesen egy éles késsel is össze lehet aprítani.)
A serpenyőben, amelyikben a hús pirult, forrósítsuk fel a vajat az olívaolajjal együtt. Tegyük rá a gombás-hagymás keveréket, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítsük. Dinszteljük addig, míg a gombából kiengedett folyadék elpárolog, és picit megpirul. Keverjük bele az összeaprított, friss petrezselymet is, tegyük félre.
Terítsünk ki egy darab fóliát, majd rendezzük el rajta a sonkaszeleteket úgy, hogy picit fedjék egymást, egy akkora négyzetet képezzenek, amely befedi majd a húst. Oszlassuk el a sonkán a gombás keveréket, majd helyezzük a közepébe a bélszínt. A fólia segítségével borítsuk be a húst a sonkával és gombás pástétommal, tekerjük bele, csomagoljuk be, majd a végeknél dugdozzuk be a sonkát. A fóliát tekerjük össze a két végén, mintha szaloncukrot csomagolnánk, majd tegyük az előkészített húst a hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk akkorára a leveles tésztát, hogy bele tudjuk majd csomagolni a húst. A betekert bélszínt vegyük ki a hűtőből, majd csomagoljuk a tésztába, tekerjük bele. A végeket hajtsuk vissza.
Tegyük az előkészített Wellingtont egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojással. A tészta szélét is rögzítsük a tojással, nehogy szétnyíljon sütés közben. Szórjuk meg a tetejét tengeri sóval. A tésztát szurkáljuk meg pár helyen, hogy a keletkező gőz távozni tudjon.
Toljuk a sütőbe 40-45 percre, akkor lesz nagyjából medium rare a hús. Hagyjuk 10 percig hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu