Krémesre sült camembert leveles tésztába bújtatva – Wellington módra készül a sajt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Wellington módra nemcsak bélszínt, hanem camembert-t is lehet sütni, elképesztően finom lesz a tésztában szétolvadó sajt.
A Wellington bélszín kétségkívül az ételek királya, sokan még a nevét is félve ejtik ki. Na jó, ez egy kicsit túlzás, de ez a leveles tésztában sült, gombapéppel bevont, gyönyörű marhahús Wellington első hercegéről kapta a nevét. A monda szerint az angol hadvezér egy történelmi jelentőségű csata utáni ünnepi lakomán ette ezt a fogást. Bárhogy is történt, ez a fogás azóta is igazi ünnepi ételnek számít.
Kiemelten fontos az alapanyagok (főleg a hús) kiváló minősége. A másik bélszínből készült klasszikus a Stroganoff-bélszín, amely az orosz konyhaművészet remekműve.
Ezt a sütőben sült camembert hívhatod akár a bélszín kistestvérének is, a leves tésztába egy egész camembert-t kell bebugyolálni, persze a sonkára (nagyon jó minőséget válassz, a fekete-erdeit például) és a gombapépre fektetve. Ha bizonytalan lennél, melyik sonkát válaszd, ennek a tesztnek az alapján könnyebb lesz a döntés. Előnye, hogy nagyon hamar megsül, ahogy szétvágod, az olvadt camembert elképesztően látványos és finom lesz.
Wellington camembert
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab camembert sajt
- 100 gramm feketeerdei-sonka
- 250 gramm gomba (csiperke)
- 1 darab leveles tészta
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint kakukkfű
- kenéshez tojás
Elkészítés:
A gombát alaposan tisztítsuk meg, aprítógépben pépesítsük. Egy serpenyőt forrósítsunk fel a tűzhelyen, pirítsuk meg benne a gombát. Sózzuk, borsozzuk, morzsoljunk rá kakukkfüvet, majd kevergetve várjunk, amíg a leve el nem párolog. Vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A leveles tésztát vágjuk félbe, mindkét felét borítsuk be sonkaszeletekkel. Kenjük meg a gombakrémmel, majd a közepére tegyük rá a sajtot. Jól bugyoláljuk be a leveles tésztába. Kenjük meg felvert tojással.
Tegyük sütőpapírral borított tepsire, süssük 15-20 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors