A világ egyik legfinomabb melegszendvicse: a lengyel Zapiekanka ebédre is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A varsóiak kedvenc utcai kajája a Zapiekanka, egy látványos melegszendvics, amit minden turista azonnal meg akar majd kóstolni, ha meglátja.
Az egyszerűség mindig nyerő. Olykor elég csak egy feltűnő, gazdagon megpakolt melegszendvics, ami szerény hozzávalóival is elvarázsol majd.
Manapság egyre népszerűbbek az utcai ételek, a világ nagyvárosaiban mindig találni valamilyen helyi különlegességet. Ilyen a lengyelek melegszendvicse, a Zapiekanka is, amit lengyel pizzának is szoktak nevezni.
A hosszúkás, gazdagon megpakolt bagett 1970 óta sláger. A melegszendvics látványra emlékeztet a 80-as, 90-es években népszerű sajttal megszórt melegszendvicsekre, amiket a sulibüfékben árultak. A retró finomság emléke miatt én nagyon szeretem a Zapiekankát, ami ugyan egyszerű, de sokkal finomabb feltéttel van megpakolva. A legnépszerűbb változatban csak füstölt gouda sajttal és gombával szokták megkenni, de ma már bármilyen feltéttel kérhető a melegszendvics. Egészen különleges alapanyagokkal lehet gazdagítani, kerülhet rá kéksajt, sonka, kukorica, de ananászkockákkal is izgalmassá lehet tenni.
Zapiekanka
Hozzávalók 2 darabhoz
- 1 darab bagett
- 2 darab hagyma
- 500 gramm gomba
- 15 dekagramm füstölt sajt
- olívaolaj kevés
- ketchup a tetejére
Elkészítés:
A megtisztított gombát és hagymát reszeljük le vagy vágjuk finomra, utána tegyük serpenyőbe, kevés olajjal pirítsuk addig, amíg a gomba alól a víz teljesen elpárolog.
A sajtot reszeljük le.
A félbevágott bagettet kenjük meg a hagymás-gombával, majd szórjuk meg reszelt sajttal, utána toljuk 180 fokos sütőbe és 15-30 perc alatt süssük aranybarnára. A kész melegszendvicsre kerülhet ketchup is ízlés szerint.
Az arányok ízlésre szabhatóak, lehet növelni és csökkenteni is a gomba és a sajt mennyiségét.
Fotó: Getty Images