
Friss, könnyed zöldborsóhummusz: szezonban kötelező

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
Szezonban érdemes friss, zsenge zöldborsóból készíteni, de természetesen fagyasztottból és konzervből is ugyanolyan finom lesz.
Ez nem zöldborsós hummusz, hanem szó szerint zöldborsóhummusz, ugyanis nem a csicseriborsókrémet ízesítjük a zsenge tavaszi hüvelyessel, hanem az az egész krém alapja. A jó hummuszból nem hiányozhat a fokhagyma, a citromlé és a tahini - míg a csicserihez nagyon jól áll, sőt, igényli a tahinit, addig a zöldborsóhoz én nem éreztem feltétlen szükségét, de ezt mindenki döntse el maga.
Az alább olvasható alapreceptet többféleképpen lehet gazdagítani: érdemes bele mentát keverni, fetát morzsolni, de a parmezán is nagyon jól áll neki, na meg a rengeteg frissen őrölt bors.
Zöldborsóhummusz

Hozzávalók 2 pohárhoz
- 450 gramm zsenge zöldborsó
- 60 milliliter extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- ízlés szerint só, bors
- opcionális tahini
Elkészítés:
A friss zöldborsót pároljuk meg egy kis vajon fedő alatt, vagy főzzük puhára.
Egy marék zöldborsót tegyünk félre a tálaláshoz.
A maradék zöldborsót, olívaolajat, zúzott fokhagymát, citromlevet tegyük egy aprítógépbe, dolgozzuk össze. Mikor krémes, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Kanalazzuk a hummuszt egy tálba, szórjuk rá a félretett borsót, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, pitával tálaljuk.
Fotó: Getty Images