Bársonyos, tejszínes krémleves aromás tavaszi zöldekkel - Laktózmentesen is finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár már előfordul egy-egy melegebb nyárias nap, még javában tart a tavasz
A pompásan illatozó zöldfűszerek szép számban állnak rendelkezésünkre. Számtalan módon felhasználhatjuk őket, például készíthetünk belőlük egy remek krémlevest. Nézzük, hogyan.
A levesbe három tavaszi zöldike kerül, petrezselyem, metélőhagyma és egy kevéske turbolya. Nemcsak a leves páratlan ízéért és csodás színéért felelnek, hanem izgalmas, harapható textúrát is kölcsönöznek az ételnek - noha leturmixoljuk a levest, a fűszerek egy része csak a végén kerül bele.
Roppanósan vagy selymesen?
Én nagyon szeretem az ilyesmit. De ha valaki nem kedveli a kicsit rusztikus, roppanós fűszerdarabokat, az nyugodtan turmixolja az összeset bele a levesbe. Az ízük kiválóan érvényesül majd úgy is, és a leves színe is élénkebb lesz tőle.
A csodás, krémes állag a tejszínnek és a tejfölnek köszönhető. Fele-fele arányban kerülnek az ételbe, tökéletes lágy harmóniában.
Laktózmentes verzió
Ha gondunk van a laktózzal, vagy úgy általában a tejtermékekkel, akkor sem kell lemondanunk erről a pompás levesről. A tejszínt cseréljük kókusztejre, a tejfölt pedig kókuszjoghurtra. Így együtt ugyanazt az állagot eredményezik, mint az eredeti páros, és bár az ízén kétségkívül érződik majd egy enyhe kókuszos aroma, azt hiszem, ez nem akkora tragédia. Ez esetben a vajat, mint alapzsiradékot, cseréljük le kókuszzsírra, és akkor nem okozhat semmi gondot az a fránya laktóz.
Zöldfűszerleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab szárzeller
- 2 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
- 1.5 deciliter fehérbor
- 2 evőkanál tönkölybúza fehérliszt
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 marék petrezselyem
- 1 marék snidling
- 0.5 marék turbolya
- 1 deciliter tejszín/ kókusztej
- 1 deciliter tejföl/ kókuszjoghurt
- 1 csipet só, bors, szerecsendió
- 1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
Elkészítés:
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors