Fokhagymás párolt marha: így lesz a szaftja sűrű, a hús omlós
A fűszeres marha órákon át puhul, de szinte nincs vele semmi munka.
A marhahús elkészítéséhez – a szárnyasokkal ellentétben – türelem és viszonylag sok idő kell, de megéri a várakozást, hiszen vajpuha lesz a végeredmény. A vörös húst érdemes beépítened a táplálkozásodba, hiszen többek között vasban, cinkben és magnéziumban is gazdag és változatos fogásokat is készíthetsz belőle.
Ez a gulyás nem a hagyományos módon készül, bár a hagyma pirítva, a hús kockára vágva kerül bele, de fehérborral öntöttük fel. A lényeg úgyis a sűrű szaft, amelyhez pedig friss kenyér dukál.
A húst kockázzuk fel, majd sózzuk, borsozzuk. A hagymát is vágjuk apróra.
Egy edényben melegítsük fel a zsírt, és pároljuk rajta üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a húst, és közepes lángon pirítsuk fehéredésig. Takarjuk le és hagyjuk párolódni. Ha úgy látjuk, hogy elfő alóla a kiengedett folyadék, öntsünk alá egy kevés vizet. Szórjuk bele a pirospaprikát, keverjük bele. A vizet folyamatosan pótoljuk, amíg készül a hús.
Amíg a hús fő, a répát és a krumplit pucoljuk meg, a répát vágjuk vastagabb szeletekre, a krumplit kockázzuk fel.
Amikor már másfél órája fő a hús, keverjük bele, majd adjuk hozzá a répát, öntsük rá a bort és tegyük bele a rozmaringágat. 45 perc múlva tegyük bele a krumplit, és főzzük együtt, amíg minden meg nem puhul teljesen. Sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu