Sűrű, tartalmas marharagu rengeteg zöldséggel - Laktató fogás macera nélkül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha igazán mély és összetett ízvilágú fogásra vágysz, ráadásul valami olyanra, ami még fel is melegít, ez az étel a legjobb választás.
Bár sokan félnek a marhahústól, semmivel sem komplikáltabb elkészíteni, mint a csirkét, maximum picit időigényesebb, de a tényleges munka nem több vele. Az egyik leghíresebb marhahúsos recept Julia Child burgundi marharaguja, de ha nincs 6-7 órád, akkor érdemes az alábbi egyszerűsített változatot elkészíteni.
Ugyanúgy sok-sok zöldség, marhahús és vörösbor megy bele, csak éppen nem sütőben, hanem a gáztűzhelyen készül vajpuhára a hús. Nagyon tartalmas és laktató fogás, ráaádásul összetett és mély az íze, hűvös napokon különösen jólesik majd a fogyasztása.
Zöldséges marharagu
Hozzávalók 8 személyre
- 1 kilogramm marhahús (lábszár vagy comb)
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fokhagymapor
- ízlés szerint só, bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 1.5 liter alaplé (marha)
- 120 milliliter vörösbor
- 500 gramm krumpli
- 4 darab répa
- 4 szál szárzeller
- 3 evőkanál passzírozott paradicsom
- 1 teáskanál rozmaring
- 2 evőkanál keményítő
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
A marhahúst vágjuk kb. 2 centis kockákra. A lisztet, a fokhagymaport, a sót és a borsot keverjük össze, majd forgassuk meg benne a húst.
A hagymát és a krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze, a répákat is hámozzuk meg, majd vágjuk karikákra, a zellert vágjuk 2 centis darabokra.
Melegítsünk olívaolajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát és a marhahúst. Addig pirítsuk őket, míg a hagyma puha és pirult nem lesz, a hús pedig barnás színt nem kap.
Ha már szép a színe kívülről, öntsük fel az alaplével és a borral. Az edény aljáról szedjük fel az esetlegesen leragadt darabokat, a pörzsanyag plusz ízt ad majd neki.
Ha forr a lé, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, majd 1 óráig főzzük gyöngyözve. Ekkor adjuk hozzá a krumplit, a répát, a zellert, a paradicsomot és a rozmaringot, majd fedő alatt főzzük további 1 órát, vagy míg teljesen puha nem lesz.
Közben keverjük ki a keményítőt a vízzel, majd apránként csurgassuk a raguba, míg el nem érjük a kívánt állagot, ízlés szerint lehet rajta alakítani. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images