Zabliszt vagy zabpehelyliszt? Ez a különbség a kettő között

Zabliszt-vs-zabpehelyliszt-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zabliszt és a zabpehelyliszt egyaránt zabból készült alapanyagok, azonban a feldolgozási folyamat miatt jelentős különbség van a felhasználásukat illetően.

A zabliszt és a zabpehelyliszt azonos ízűek és tápértékük is megegyezik, hiszen ugyanabból az alapanyagból készülnek: a zabszemből. Mégis van különbség a kettő között, hiszen nem mindegy, hogy melyiket milyen étel elkészítésére használod. Ezekről olvashatsz a továbbiakban.

A zabliszt

A zabliszt a finomra őrölt zabszem végterméke, amely rendelkezik a zab minden fantasztikus tulajdonságával. Rengeteg vízben oldódó és nem oldódó rostot tartalmaz, emellett pedig olyan vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne, mint a B- és E-vitamin, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a szelén és a cink. 

Mire használd?

A finomra őrölt zablisztet főként kenyerek és más pékáruk készítésére használhatod, de tulajdonképpen bármihez alkalmas, amit fogyasztás előtt megsütsz vagy főzöl.

Zabliszt-vs-zabpehelyliszt-1

Ezért lehet veszélyes a nyers zabliszt fogyasztása

A hőkezelés azért fontos a zabliszt esetében, mert E. colival vagy más baktériumokkal lehet szennyezett, amelyek sütés vagy főzés során megsemmisülnek.

A zabpehelyliszt

A zabpehelyliszt szintén zabszemként kezdi, a sima liszttől mindössze az különbözteti meg, hogy milyen feldolgozási folyamaton megy keresztül. Miután a zabról eltávolítják az ehetetlen héjat és szárakat, a szemeket megpárolják, és nagy, sodrófához hasonlító hengerekkel kilapítják őket. Az így létrejött alapanyag a nagyobb felületének és az előzetes hőkezelésnek köszönhetően sokkal rövidebb idő alatt megfő, mint a nyers, ép zabszem, és az íze is enyhébb lesz. 

Zabliszt-vs-zabpehelyliszt

Zabpehelyliszt készítése

Zabpehelyliszt készen kapható a boltokban, de akár otthon is könnyedén elkészítheted. A sikerhez mindössze közönséges zabpehelyre és egy jó teljesítményű aprítógépre van szükséged. Így nemcsak olcsóbban juthatsz hozzá az értékes alapanyaghoz, de azt is befolyásolhatod, hogy mennyire legyen finom szemű a ledarált liszted. 

Mire használd?

A nyers zabliszttel ellentétben a pehelyből készült változat felhasználásának nincsenek korlátai: sült, főtt és nyers ételeket egyaránt készíthetsz belőle. A legszuperebb ebben a mogyoróvajas proteinszeletben, energiagolyókban, sütés nélküli piték alapjában, kevert tésztás süteményekben vagy épp muffinokban.

Zabliszt-vs-zabpehelyliszt-2

Egyetlen szempontot érdemes azonban észben tartanod: a zabpehelyliszt szemcsésebb állaga miatt kevésbé alkalmas a búzaliszt helyettesítésére például szószok, pudingok, piskóta készítésénél.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon