Így készül a bonbon házilag: csokitemperálás, formázás, töltés

bonbon6
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szeretsz saját készítésű ajándékot adni a szeretteidnek, készíts bonbont házilag, mindenki imádni fogja, ráadásul könnyedén ízlésre szabható.

A saját kezűleg készített gasztroajándéknak nincsen párja, főleg, ha olyan édességről van szó, mint a bonbon, a mutatós csokoládé ráadásul olyan ízekben és formákban készülhet, amilyet csak szeretnél. Könnyedén a családtagjaid, barátaid ízlésére szabhatod a házi bonbont, lehet töltött, fűszeres, ét-, tej- vagy fehér csokoládés.

Ha fényes, sima felületű bonbont szeretnél készíteni, oda kell figyelni a technológiára, nem mindegy, hogyan, milyen hőfokon olvasztod a csokoládét, illetve a temperálás sem maradhat ki. Az alábbiakban ehhez adunk egy kis segítséget, összegyűjtöttük, mire kell figyelned, ha ezzel a gasztroajándékkal lepnéd meg a szeretteidet.

bonbon

Eszközök

Szilikonforma

Ahhoz, hogy mutatós bonbont készíts, be kell szerezned valamilyen szilikonformát, amelybe az olvasztott csokoládét kiöntöd. Ez bármilyen alakú lehet, rengetegfélét kapni a boltok polcain. Nagyjából 1000 és 2000 forint között mozog az áruk, úgyhogy nem nagy költségvetés, és annyi és olyan bonbont készíthetsz bennük, amennyit és amilyet csak szeretnél. Fontos, hogy a formát alaposan mosd el és szárítsd meg, legyen por- és cseppmentes, mielőtt beleöntenéd a csokit.

Konyhai hőmérő

Ha tökéletesen fényes csokoládét készítenél, mindenképpen szükséged lesz egy konyhai hőmérőre is, ugyanis nem szabad túlmelegíteni a csokit, különben kicsapódik belőle a kakaóvaj. Körülbelül 45-50 fokon kell tartani a csokoládét: azért, hogy ne lépd túl a hőmérsékletet, semmiképpen se közvetlenül a gáztűzhelyen/indukciós lapon melegítsd, vízgőz felett érdemes megolvasztani. Arra is figyelj, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe, különben hamar túllépi majd a megengedett hőfokot, megég.

csokiolvasztás

Spatula

Ezzel lehet a legszebben elsimítani a csokoládét, hogy egyenletes, sima legyen a felülete, sokkal jobb választás, mint a kés vagy a kanál, érdemes beszerezni egyet.

Folyamatok

Csokiolvasztás

Mint már az előbb is említettem, a csokoládéolvasztás kritikus pontja a bonbonkészítésnek, ha nem megfelelő technológiával történik, kicsapódik a kakaóvaj, és oda a fényes és sima felületű praliné. A csokoládét vízgőz felett érdemes megolvasztani: tölts egy lábasba egy kevés vizet, majd tedd fel a gáztűzhelyre melegedni. Közben a csoki kétharmad részét (a maradék egyharmad a temperálásnál kell majd) törd össze kisebb darabokra, majd tedd egy olyan hőálló, lehetőleg fémtálba, ami ráfér a lábas tetejére. Fontos, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe. Kezdd el melegíteni, közben mérd konyhai hőmérővel, hogy ne lépje át a 45 fokot.

bonbon5

Temperálás

Biztosan te is láttad már a különböző gasztroműsorokban, hogyan temperálják az olvasztott csokoládét: leggyakrabban gránit- vagy márványlapra öntik ki, majd széthúzzák rajta, összegyűjtik, folyamatos mozgásban tartják, míg vissza nem hűl 30-35 fokra. Mivel otthoni körülmények között ez a megoldás nem igazán kivitelezhető, az egyszerűbb módja az, ha szilárd csokoládét adsz az olvasztott csokihoz, belekevered, míg le nem hűti. Ehhez az összcsokimennyiség egyharmadára van szükség.

Tömör bonbon

Ha megvan a tökéletesen megolvasztott és temperált csokoládéd, már könnyű dolgod van – legalábbis tömör bonbon esetén. Csak ízesítened kell: keverhetsz bele kávét, vaníliarúd kikapart magját, fahéjat, rumot, apróra darabolt magvakat, szinte bármit. Az ízesített csokoládét öntsd a szilikonformába, majd egy spatula segítségével húzd le róla a felesleget, hogy egyenletes, sima felülete legyen majd a csoki talpának. Csapkodd a formát az asztalhoz vagy munkafelülethez, hogy a légbuborékok távozni tudjanak. 

bonbon2

Töltött bonbon

A töltött bonbon készítése sem nehéz, de picit összetettebb feladat: hogy a vékony csokiburok megszülessen, ki kell önteni a felesleges olvasztott csokoládét a formából. Ugyanúgy, ahogy az előbb, töltsd tele olvasztott csokoládéval a szilikont. Készíts elő egy tiszta tepsit/lapot/munkaterületet, majd efölött fordítsd fejjel lefelé a szilikonformát, hogy a felesleges csoki ki tudjon belőle csöpögni. A vékony csokiburok mehet is a hűtőbe dermedni. 

Az előre elkészített tölteléket, ez lehet főzött krém, nutella, karamella, marcipán, aszalt gyümölcs, töltsd bele a csokiburokba, a krémeket érdemes habzsákból adagolni. Ne töltsd teljesen tele az üreget, hagyj pár milliméternyi helyet a tetején. A tepsire/tálba kicsöpögött csokit gyűjtsd össze, tedd át tűzálló tálba, majd melegítsd vissza kb. 35 fokra. A visszaolvasztott csokival öntsd fel a betöltött bonbonokat, rázogasd, hogy mindenhova jusson belőle, majd a felesleget spatula segítségével húzd le róla.

bonbon4

Hűtés

A kész bonbonokat tedd a hűtőbe dermedni, hagyd hűlni pár órát. Ha megszilárdult, fordítsd ki a formából, majd csomagolhatod is a házi készítésű pralinét.

Ha szívesen kipróbálnád a bonbonkészítést, akkor pedig itt találsz szuper recepteket.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon