Ezeket az élelmiszereket bátran lefagyaszthatod - Jó, ha kéznél vannak karantén idején

fécover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagy találmány a hűtőszekrény, különösen a fagyasztó része, hiszen rengeteg élelmiszert el tudunk benne rejteni, szükség esetén pedig csak előkapjuk, amit kell. A fagyasztóba pakolt élelmiszerek sokáig rendelkezésünkre állnak, úgyhogy érdemes kihasználni benne a polcokat.

A családomban fennmaradt egy jó szokás, amit a nagymamám rendszeresen alkalmazott, tanácsát a mai napig megfogadjuk. Minden hónap első hetében tartunk egy nagy bevásárlást, nagy mennyiségben hozunk haza élelmiszert, amik vagy a kamrában, vagy a mélyhűtőben végzik arra várva, mikor lesz szükség a felhasználásukra. 

Ez a módszer több okból is jó, egyrészről nem kell állandóan a boltba, piacra rohangálni, csak éppen feltöltjük, ami elfogy, másrészről, ha történik valami váratlan, mint most a koronavírus, tudjuk, mit, hogyan érdemes eltenni, hogy sokáig a hasznunkra legyen. Ebben a cikkben szeretnék csak a fagyasztóra koncentrálni, szépen sorba venni, milyen élelmiszereket tudunk a jégszekrénybe pakolni.

Zöldségek

Sokan kifejezetten megvetik a mirelit zöldségeket, pedig nagyon hasznosak tudnak lenni, különösen egy ilyen időszakban, amikor az emberek félnek kimozdulni otthonról. A fagyasztott zöldségválaszték széles: borsó, zöldbab, bébirépa, brokkoli, szinte mindent találni, még panírozott gombakalapokat is. Érdemes felmérni a kínálatot, mérlegelni, mi az, ami elfér otthon, fel tudjuk-e használni.

Ha nem szeretnénk mirelit zöldséget venni, akkor vegyünk frisset, pucoljuk meg és jól zárható zacskóban tegyük el őket. A legjobb, ha kialakítunk egy rendet, hogy ne vesszünk el a fagyasztóba pakolt élelmiszerek sokasága között. Például a húslevesnek szánt zöldségeket tegyük el egy zacskóba, címkézzük fel, amikor pedig szükségünk van rá, vegyük elő.

A zöldségeket eltehetjük nyersen is, némelyiket viszont érdemes blansírozni, ilyen például a karfiol, kelkáposzta, káposzta, zellergumó, zöldbab, karalábé, kelbimbó, spárga. A blansírozás rövid előfőzés, melynek során forrázzuk a megtisztított zöldségeket. Fontos, hogy forró, zubogó vízbe kerüljenek, amibe 2-4 percet hagyjuk őket, majd hirtelen jeges vízben lehűtjük, majd lecsepegtetjük és szárítva csomagoljuk, címkézzük őket. A blansírozás azért szükséges, mert így a zöldségek megőrzik színüket, jobb lesz az állaguk és az ízük is.

fz2

Tököt gyalulva szintén tárolhatunk a mélyhűtőben, a gombát szeletekre érdemes vágni, ha fagyasztani szeretnénk, érdemes a szeleteket 1-2 evőkanálnyi citromlében megforgatni, így nem fognak kiszáradni, miután kiengednek. Paprikát és paradicsomot is lehet fagyasztani, mind a két zöldséget darabolva tároljuk. A krumplit főtt állapotban érdemes, felengedve steak burgonyát vagy tepsiben készült fűszeres burgonyát készíthetünk belőle.

Zöldfűszereket is tárolhatunk a fagyasztóban, akár egészben vagy aprítva jól zárható dobozban vagy zacskóban. Praktikus megoldás a jégkockatartó használata is, ilyenkor a növényeket érdemes felaprítani és a formába tenni, majd vízzel vagy olajjal leöntve a mélyhűtőbe helyezni.

Gyümölcsök

A gyümölcsök jól bírják a fagyasztást, tisztítás és szárítás után érdemes feldarabolni őket, jól zárható dobozba vagy zacskóba tenni és felcímkézni. A meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, alma, körte különösen jól bírja a hideget. A bogyós gyümölcsöket érdemes először tálcára tenni és pár óráig fagyasztani, majd már kissé fagyos állapotban tegyük őket zacskóba, mert így nem fognak sérülni.

A gyümölcsök elrakásánál érdemes sós vizes áztatást alkalmazni, ezt a módszert használva elérhetjük, hogy a gyümölcs megőrizze színét. Sokan enyhén kiolajozott dobozban tárolják a fagyasztani kívánt gyümölcsöket, mondván, ez a praktika tökéletes arra, hogy a gyümölcsök ne ragadjanak össze. Ezt a módszert egyébként zöldségeknél is kipróbálhatjuk, például zöldbab vagy kukorica eltevésénél. A jégszekrényben történő tárolás előtt egy éjszakára cukrozzuk meg a gyümölcsöket, úgy a gyümölcs enged édes levéből és a lével együtt tudjuk eltenni.

gyumict

Olajos magvak fagyasztása is működik, mandula, dióbél, de akár még a mák is fagyasztható, így tárolva nem fognak avasodásnak indulni.

Húsok és húskészítmények

Minden friss hús és húskészítmény jégszekrényben tárolható. Érdemes adagokra bontani őket, és nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy legyen a csomagokon címke, így tudni fogjuk, mi van a zacskóban.

A rántott húsnak való csirkemellet vagy karajszeletet én mindig leszeletelve, kiklopfolva csomagolom el, így sokkal könnyebb lesz vele dolgozni, de pörköltnek vagy ragunak szánt húsokat is előre felkockázva szoktam eltenni. Húskészítmények közül a virslit darabolva szoktam a mélyhűtőben tárolni, hurka, kolbász porciózva kerül zacskózásra, majd kiengedés után sütőbe tolom.

Tejtermékek

A magas zsírtartalmú tejtermékek nagyon jól bírják a fagyasztást, sajtok, túró, vaj bátran a fagyasztóba tehető, majd kiolvadva már csak használni és fogyasztani kell őket. A kevésbé zsíros tejtermékek is fagyaszthatóak, de szerintem nem érdemes, mivel az állaguk nem lesz az igazi. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy vannak olyan tejtermékek, amiket magas zsírtartalmuk ellenére sem tehetünk mélyhűtőládába, ilyen a tejföl, kefir és joghurt, fagyasztás után grízes lesz az állaguk.

Készételek és fagyasztott termékek

Minden készétel alkalmas a fagyasztásra, sokan előre lefőznek nagyobb adagokat, 4-5 napra való ételt, majd elcsomagolva és felcímkézve a mélyhűtőbe teszik fogyasztásig. A jégszekrény használata mentőhelyzet lehet, ha túl sok főtt tésztát főztünk, csak dobozoljuk vagy zacskózzuk azt, így megmenekülünk a pazarlástól. Olyan ételeket, mint például a bolognai mártás, chilis bab, ha sokat készítünk belőlük, nyugodtan tárolhatjuk fagyasztóban.

A mirelit termékekről röviden már szó esett, tényleg mindent találhatunk, a legjobban a leveles tésztát szeretem, amit jó nagy tömbben a mélyhűtőmben tárolok, használatnál csak kifagyasztom, majd nyújtom és kedvemre dolgozom vele. A leveles tészta ezer lehetőséget rejt magában, jó, ha mindig van a fagyasztónkban, de ugyanígy tárolhatunk pizzatésztát és réteslapokat is. Ma már kész péksüteményeket is kaphatunk fagyasztva, ezeket csak kiolvasztjuk, majd a csomagoláson írtaknak megfelelően járunk el velük. Vannak meglepően finomak, de akadnak kevésbé jók is a kínálatban, mindenesetre érdemes őket felfedezni.

féct3

A legkedvesebb fagyasztható termékem a burgonya, hiába vagyok a friss krumpli híve, hasznosnak tartom, ha hasábra vágott mirelit mindig lapul a mélyhűtőmben, jól jöhet, ha időt akarunk spórolni, vagy csak az ételt szeretnénk minél izgalmasabbá, bőségesebbé tenni.

És amik még elférnek a mélyhűtőben

Élesztővel készült tészták és linzer becsomagolva tárolható, gnocchi szépen bezacskózva, megsütött piskóta jól becsomagolva tehető el a mélyhűtőbe. A kenyeret szeletekre vágva, de bármilyen más péksüteményt is fagyasztóba tehetünk.

Tojásokat mindig feltörve, szétválasztva tegyünk el, akár előkészíthetjük a rántottás reggelinkhez szilikonos muffinformában, vagy nagyobb jégkockatartóba is adagolhatjuk a tojásokat, amiket már csak a serpenyőben el kell készíteni.

Fagyasztásnál mindig higiénikusan járjunk el, amit egyszer kiolvasztunk, azt már nem tehetjük vissza, ezért is fontos, hogy mindig megfelelő adagokban porciózzunk és címkézzünk, így csak azt és annyit használunk fel, amire és amennyire tényleg szükségünk van. Sokszor vitatéma, hogy miért nem tehetjük vissza a fagyasztóba a már egyszer kiolvasztott húst vagy más élelmiszert. Nagyanyáink azt tanították, akkor már nem friss terméket fagyasztunk, felolvadás után elszaporodhatnak benne a mikroorganizmusok, ezért sem ajánlott újrafagyasztani.

A csomagolásnál fontos, hogy minél kevesebb levegő maradjon az élelmiszerek mellett. A címkézésnél ne csak azt tüntessük fel, mi van a csomagban, írjuk rá a dátumot, mikor tettük el. Az alacsony nedvességtartalmú előkészített ételek, mint például a piskóta, péksütemény szobahőmérsékleten felengedhető. A húsokat a hűtőben olvasszuk ki, így biztosan elkerüljük a mikroorganizmusok elszaporodását.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük