5 dolog, amire figyelj fondant készítésénél: a tiéd lesz a legszebb torta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Még a legegyszerűbb piskóta vagy muffin is varázslatosabbá tehető, ha fondanttal díszíted. Elmondjuk, mire figyelj, hogy a tiéd legyen a legszebb sütemény.
Hamarosan karácsony, ami egyet jelent a vendégvárással is, ilyenkor pedig mindenki igyekszik kitenni magáért, szemet gyönyörködtető finomságokkal telepakolni az asztalt.
Hidegtálak és sütemények is az asztalra kerülnek, melyeket mindenki a lehető legszebben igyekszik tálalni. A kreatívabbak ilyenkor kiélhetik magukat, és házi készítésű mesterművekkel büszkélkedhetnek, melyeknek szépsége mindenkit elvarázsol majd. Az ünnepi sütemények cicomázásához használhatsz habzsákot, ehető díszeket, marcipánt vagy fondantot, mely még a legegyszerűbb muffint is sokkal esztétikusabbá teszi.
Fondantot készíthetsz házilag, de boltban is megvásárolhatod. A cukrászok kétfélét használnak, az egyik lágyabb textúrájú, mignon vagy az Eszterházy-torta díszítésénél használják, a másik sűrűbb, nyújtható, különböző torták és más sütemények burkolására és figurák készítésére alkalmas.
Így készítsd házilag
1 evőkanál zselatint keverj el 6 evőkanál vízzel, utána adj hozzá 2 evőkanál mézet és 1 evőkanál olvasztott vajat. Kezdd el keverni, közben adagolj hozzá többször átszitálva 50 dekagramm porcukrot, 1 evőkanál étkezési keményítőt. A gyúrható masszát takard le, és pihentesd 6-8 órát, utána adj még hozzá porcukrot (amennyit felvesz, körülbelül 30-50 dekagramm), kemény, de könnyen formázható legyen. A begyúrt fondantot csomagold folpackba, és használatig tárold hűtőben.
Ha nincs kedved bajlódni az elkészítésével, akkor készen is megveheted, így már csak a tortád díszítésére kell koncentrálnod. Hogy a végeredmény szemet gyönyörködtető legyen, elmondjuk, hogy bánj a díszítőelemmel, mire figyelj, hogy könnyen nyújtható legyen, és mit kezdj a maradék fondanttal.
Színezésnél erre figyelj!
Hogy minél szebb legyen, érdemes színezni a masszát, ezt megteheted ételfestékkel, vagy ha nem szimpatizálsz a mesterséges anyagokkal, akkor használhatsz cékla- vagy gyümölcslevet, de kakaóporral is színt adhatsz neki.
A fondant színezésénél a por ételfestéket a bekevert masszához kell dolgozni, folyékony esetében a zselatinhoz kell adni a színezőt.
Így nem törik a fondant
Törekedj rá, hogy finom szemcséjű porcukrot használj, ezért akár háromszor is átszitálhatod, mielőtt összeállítod a fondantot. Ez azért fontos, mert úgy sokkal egyszerűbben tudod nyújtani. Nyújtásnál porcukrot vagy étkezési keményítőt szórj a munkalapra a fondant alá, úgy nem fog letapadni a massza, nem törik, könnyen tudod nyújtani.
Használj madzagot
A torta átmérőjének és a perem magasságának lemérésénél jó szolgálatot tesz a madzag. A fondant nyújtásánál így könnyedén tudod ellenőrizni, hogy a kinyújtott díszítőelem teljesen befedi-e a tortát.
Tejes, tejszínes krémeken ne használj fondantot!
A tejjel vagy tejszínnel készült krémek használata nem ajánlott fondant alá, mert ezeken nem tudod stabilan rögzíteni, puha lesz tőlük a borítás. Ha csak minimális tej vagy tejszín van a krémben, az még nem jelent gondot.
A fondant nem csak sütemények bevonására alkalmas, gyárthatsz belőle mókás figurákat, szép virágokat, melyekkel tortákat, muffinokat díszíthetsz. Az alkotásba a gyerekeket is érdemes bevonni. A figurák rögzítésénél használj cukorszirupot vagy vajkrémet, így stabilan a tortán maradnak. Ezeket a ragasztóanyagokat fondanttal borított tésztán is használhatod.
A maradék fondanttal az egyszerű házi kekszet is vonzóbbá teheted, fedd be vele a sütit, vagy szúrd ki a kinyújtott masszát valamilyen formával, és így ragaszd rá az érmére.
Tárolás
A fondanttal bevont süteményeket tárold hűvös helyen, vigyázva, hogy ne érje nedvesség vagy pára, mert úgy fennáll a veszélye, hogy a cukor elkezd felolvadni. A legjobb megoldás, ha a süteményt vastag falú kartondobozba teszed, és úgy helyezed a hűtőbe. A dobozban a süteményt nem éri felesleges nedvesség, és nem fog kicsapódni a cukros bevonat.
Fotók: Getty Images