Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A maradék étel eltárolása egyszerűnek tűnik, de egyáltalán nem az. A főtt ételeknek ugyanis számtalan „ellensége” van, és ha nem vagyunk elég körültekintőek, az gyorsan az étel és az egészségünk rovására mehet.
Biztosan te is kerültél már olyan helyzetbe, hogy az ebédből vagy a vacsorából megmaradt egy kis maradék. Ennek eltárolását általában megoldod egy üveg- vagy műanyag dobozzal, majd huss, be a hűtőbe.
Igen ám, csakhogy a főételek tárolása ennél kifinomultabb műveletet igényel, főleg, ha kedves az életed. A főtt ételnek három fő ellensége van: a levegő, a nedvesség és a baktériumok.
Ha megfelelően tárolod el a főtt ételeket, akkor azok akár 4-5 napig is fogyaszthatók maradnak, azonban, ha nem vagy elég körültekintő, úgy hamar ételmérgezés vagy gyomorrontás lehet a vége. A fagyasztott ételek szintén eltarthatók, és megfelelő körülmények között akár fél évet is kibírnak a fagyasztóban.
A helyes ételtárolás céljai
A főtt ételek eltárolásának két fő célja van. Az egyik, hogy elkerüld a pazarlást, a másik pedig, hogy minél jobban kitold azt az időt, ameddig az ételek egészségesen fogyaszthatók.
Mire figyelj a gyakorlatban?
- Mindig győződj meg róla, hogy a főtt étel, akár te főzted, akár készen vásárolod meg, élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő körülmények között készült-e. Itt főleg az állati eredetű alapanyagokra figyelj, mint a hús, a tojás és a tejtermékek. Nyáron például érdemes kerülnöd a tejes fagylaltokat, csökkentve a rekkenő hőségben egy esetleges szalmonellafertőzés lehetőségét.
- Ha az étel megfőtt, fontos, hogy egy olyan hőmérsékleti tartományban tartsd, amiben a baktériumok nem képesek szaporodni. A baktériumoknak az ideális hőfok általában 4 °C és 60 °C között van, tehát a megfőtt ételt először 60 fok fölötti hőmérsékleten kell tartani, majd fokozatosan kihűteni, vagy hagyni, hogy kihűljön.
- Fontos, hogy ha a pulton hagyod a főtt ételt, 2 óra elteltével annak már nem biztonságos a fogyasztása.
Az ételek kihűtése
A frissen főtt ételek kihűtésének folyamatát kétféleképpen tudod felgyorsítani.
- Az egyik, hogy az ételt minél szélesebb felületű edényben, tálban vagy wokedényben hűtöd ki.
- A másik lehetőség, hogy kisebb adagokban kiporciózva hűtöd.
Jelölés
Fontos, hogy bármilyen főtt ételt teszel a hűtőbe vagy a fagyasztóba, a csomagolásra mindig írd rá a főzés dátumát, és azt is, hogy mi van benne. Így elkerülheted a random csomagbontogatást és a felesleges keresgélést.
Tárolási eszközök
Számos élelmiszer tárolására alkalmas eszközt ismerhetsz, hiszen az alufólia, a sütőpapír vagy éppen a nejlonzacskó is egyfajta tárolóeszköz, nem csak a műanyag dobozok.
Frissen tartó fólia
Ez elsősorban azért jó csomagolóeszköz, mert távol tartja a nedvességet a belecsomagolt ételtől, másrészt, mivel átlátszó, így könnyebben rájöhetsz, hogy mit is rejt magában.
Viaszpapír
Ez egy igazi, klasszikus csomagolópapír, amivel még ma is találkozhatsz húsboltokban vagy a piaci hentesnél. A paraffin- vagy szójaalapú viaszréteggel bevont papír nedvességálló, és ha tovább kombinálod frissen tartó fóliával vagy alufóliával, úgy fagyasztós csomagolásra is használhatod, hiszen ez a kombináció megakadályozza, hogy az ételek fagyási sérülést szenvedjenek.
Alufólia
Az alufóliát általában rövidebb távú, hűtős tárolásra használjuk, vagy arra, hogy a frissen sült ételeket melegen tartsuk vele. Emellett szendvicsek csomagolására is alkalmas.
Sajnos azonban az alufólia nem akadályozza meg, hogy a levegő bejusson a csomagolás alá, ami a baktériumok elszaporodásához vezet. Tehát, ha egy mód van rá, alufóliában ne tárolj főtt ételeket a hűtőben! Ugyanakkor a fagyasztóban már bátran használhatod, mert ilyen felhasználás mellett megőrzi majd az ételek frissességét.
Viaszos kendő
A viaszos kendő az előző két csomagolóanyag környezetbarát alternatívája, ráadásul biológiailag lebomló, így komposztálható is.
Műanyag zacskó
Pattintós, megkötős, cipzáras, sokféle létezik ebből a konyhai alapdarabból. Tárolhatsz benne szendvicset, alaplevet, főételt, szószokat, különböző húsokat, zöldségeket, azaz szinte bármit. Van belőle vékonyabb és vastagabb, és olyan is, amit kifejezetten fagyasztáshoz gyártanak.
A tárolóedények
A tárolóedények között igen nagy a verseny, főleg, ha a fenntarthatóság is fontos a számodra.
A műanyag doboz
Ezek is alapdarabok a konyhában, így biztosan a te szekrényedben is rejtőzik néhány. Előnye, hogy többsége mikrohullámúsütő-biztos, vagyis abban is nyugodtan felmelegítheted az ételt. Könnyen szállítható és a jól záródó fedélnek köszönhetően a nedvességet és a levegőt is távol tartja az ételtől.
Hátulütője, hogy idővel elhasználódik és tönkremegy. Például, ha egy őrölt pirospaprikával gazdagon készült pörköltet vagy halászlevet tárolsz benne, előfordulhat, hogy a paprika annyira megfogja a műanyag dobozt, hogy azt még mosogatógépben sem tudod tökéletesen kitisztítani.
Üveg tárolóedények
Az üvegedényt azért ajánlom, mert a műanyag dobozzal ellentétben megvan az a képessége, hogy a benne tárolt forró ételnek nem lesz kihűlés után mellékíze. Igen, ezt sajnos a műanyag dobozoknál elég gyakorta megtapasztalom, ezért sem ajánlom, hogy a forró ételeket ezekben hűtsd ki.
Az üveg ráadásul esztétikus is, igaz, súlya van, viszont láthatod, hogy mit teszel bele. Fedele a szilikon szigetelőgyűrűnek köszönhetően jól záródik, így akár egy leveshez is ideális választás lehet. Használhatod mikrohullámú sütőben is, kizárólag annyi a hátránya, hogy maga az edény nehéz, és az árából akár több tucat műanyag dobozt is megvehetsz.
Ökölszabály
Minden tárolóedényt addig használj, ameddig nem jelenik meg rajta kopás, sérülés vagy elszíneződés. Megfelelő használat mellett, bármilyen tárolóedényt is válassz, az akár évekig is jó szolgálatot tesz majd a konyhádban.
Fotó forrása: Getty Images