![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így használd a száraz és friss fűszereket: nem mindegy, mikor adod az ételhez
![Fűszerek használata cover](https://kep.index.hu/1/0/4933/49335/493353/49335352_3760768_643e16c2b9df7371b7663dc4d8edc523_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Fűszerekkel lesz igazán ízletes az étel, ám a jóból is megárt a sok. Az ízesítők használatánál figyelembe kell venni, mit mikor adunk az ételhez, és mivel harmonizálnak, különben nem lesz élvezhető a fogás.
A fűszerek a használatuk szerint három csoportba oszthatók, nem mindegy ugyanis, hogy a főzés elején vagy végén adod őket az ételhez, és természetesen az sem, hogy friss vagy szárított változatról van szó.
A három nagy csoport
Az első csoportba azok a fűszerek tartoznak, melyeknek időre van szükségük ahhoz, hogy kioldódjon az ízük, átadják az aromájukat az ételnek. Ezeket a főzés legelején érdemes a készülő fogáshoz adni. Ilyen például a szemes bors és a babérlevél.
A második csoportba azok a fűszerek tartoznak, melyeket a főzés utolsó perceiben ajánlott az ételekhez szórni, mivel érzékenyek, ha sok ideig éri őket a magas hő, veszíthetnek az íz- és illataromájukból. Ilyen például a friss gyömbér és a sáfrány.
Végül pedig vannak azok a fűszerek, melyeket csak tálalásnál érdemes az ételre szórni, egyáltalán nem igényelnek hőkezelést. Egyrészről díszítenek, másrészről így megmarad az ízük: idesorolandó a friss petrezselyem vagy a bazsalikom.
![Fűszerek használata ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4933/49335/493353/49335380_bfe34a47f8d6b6c03745c6504d53858b_wm.jpg)
Friss vagy szárított?
A fűszerek használatánál azt is figyelembe kell venni, hogy száraz vagy friss áll a rendelkezésre. A szárított fűszereket a főzés elején add a fogásokhoz, mert időbe telik, míg átadják az ízüket, míg a frisseket csak a vége felé. Hogy a friss fűszereknek jobban érvényesüljön az aromájuk, érdemes őket kicsit összemorzsolni, mielőtt az ételhez kerülnek. Szárazakkal úgy érhetsz el intenzívebb ízhatást, ha egészben vásárolod meg őket, és mozsárban összetöröd, mielőtt felhasználnád. Sőt, akár meg is piríthatod őket.
A nem hőkezelt ételek fűszerezését is érdemes átgondolni. A salátákhoz kínált öntetek sokkal ízletesebbek, ha néhány órát a hűtőben állnak, így a fűszerek aromája jobban érvényesül, sokkal gazdagabb, összetettebb lesz a végeredmény.
![Fűszerek használata ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4933/49335/493354/49335448_5ff50bd7664af29af47cea957a16b40b_wm.jpg)
Fűszerek párosítása
A tökéletes ízek kialakításánál a fűszerek párosítására is figyelni kell, mert bizony a jóból is megárt a sok. Az erősebb aromájú fűszerek elnyomhatják egymás ízét, ezért ezeket óvatosan kell adagolni.
Például, ha tüzes zamattal ruháznád fel a fogást, akkor a csípősebb paprikával nem szabad túlzásba esni, mert uralja az ételt, a többi fűszer nem tud érvényesülni. Az étel zamata túl erős lesz, a többi ízesítő pedig teljesen elvész. Ugyanez a helyzet a fokhagymával is, csak módjával szabad adagolni, ha nem szeretnéd az összes többi fűszert elnyomni.
Még az sem mindegy, hogy a különféle borsokat hogyan és milyen ételekhez használod, erről itt írtunk korábban.
Fotók: Getty Images