Így használd a száraz és friss fűszereket: nem mindegy, mikor adod az ételhez

Fűszerek használata cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fűszerekkel lesz igazán ízletes az étel, ám a jóból is megárt a sok. Az ízesítők használatánál figyelembe kell venni, mit mikor adunk az ételhez, és mivel harmonizálnak, különben nem lesz élvezhető a fogás.

A fűszerek a használatuk szerint három csoportba oszthatók, nem mindegy ugyanis, hogy a főzés elején vagy végén adod őket az ételhez, és természetesen az sem, hogy friss vagy szárított változatról van szó.

A három nagy csoport

Az első csoportba azok a fűszerek tartoznak, melyeknek időre van szükségük ahhoz, hogy kioldódjon az ízük, átadják az aromájukat az ételnek. Ezeket a főzés legelején érdemes a készülő fogáshoz adni. Ilyen például a szemes bors és a babérlevél.

A második csoportba azok a fűszerek tartoznak, melyeket a főzés utolsó perceiben ajánlott az ételekhez szórni, mivel érzékenyek, ha sok ideig éri őket a magas hő, veszíthetnek az íz- és illataromájukból. Ilyen például a friss gyömbér és a sáfrány.

Végül pedig vannak azok a fűszerek, melyeket csak tálalásnál érdemes az ételre szórni, egyáltalán nem igényelnek hőkezelést. Egyrészről díszítenek, másrészről így megmarad az ízük: idesorolandó a friss petrezselyem vagy a bazsalikom. 

Friss vagy szárított?

A fűszerek használatánál azt is figyelembe kell venni, hogy száraz vagy friss áll a rendelkezésre. A szárított fűszereket a főzés elején add a fogásokhoz, mert időbe telik, míg átadják az ízüket, míg a frisseket csak a vége felé. Hogy a friss fűszereknek jobban érvényesüljön az aromájuk, érdemes őket kicsit összemorzsolni, mielőtt az ételhez kerülnek. Szárazakkal úgy érhetsz el intenzívebb ízhatást, ha egészben vásárolod meg őket, és mozsárban összetöröd, mielőtt felhasználnád. Sőt, akár meg is piríthatod őket.

A nem hőkezelt ételek fűszerezését is érdemes átgondolni. A salátákhoz kínált öntetek sokkal ízletesebbek, ha néhány órát a hűtőben állnak, így a fűszerek aromája jobban érvényesül, sokkal gazdagabb, összetettebb lesz a végeredmény.

Fűszerek párosítása

A tökéletes ízek kialakításánál a fűszerek párosítására is figyelni kell, mert bizony a jóból is megárt a sok. Az erősebb aromájú fűszerek elnyomhatják egymás ízét, ezért ezeket óvatosan kell adagolni. 

Például, ha tüzes zamattal ruháznád fel a fogást, akkor a csípősebb paprikával nem szabad túlzásba esni, mert uralja az ételt, a többi fűszer nem tud érvényesülni. Az étel zamata túl erős lesz, a többi ízesítő pedig teljesen elvész. Ugyanez a helyzet a fokhagymával is, csak módjával szabad adagolni, ha nem szeretnéd az összes többi fűszert elnyomni.

Még az sem mindegy, hogy a különféle borsokat hogyan és milyen ételekhez használod, erről itt írtunk korábban.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük