Így készül a gesztenyemassza házilag: ebben biztosan nincs adalékanyag

gesztipürécover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gesztenyemasszához csak 3 dologra van szükség: főtt gesztenyére, aprítógépre és - bár ez nem kötelező - cukorra. A házi változat egészen biztosan nem fog mást tartalmazni.

A gesztenyemassza készítése mindig a gesztenye feldolgozásával, jelen esetben a főzésével kezdődik. Azonban ha nem jó minőségű a gesztenye, vagy ha nem jön le a héja, akkor minden igyekezetünk kárba veszhet.

A főzés során tehát ugyanazokra az előmunkálatokra van szükség, mint sütés során. A jó minőségű gesztenye felismeréséről és arról, hogyan kell bevagdosni, hogy szépen lejöjjön a héja, már többször írtunk, úgyhogy itt most külön nem is térnénk ki rá.  

A folyamat

Az egészséges szem gesztenyéket tehát vagdossuk be, majd lobogó vízben 30-40 percig főzzük őket. A vízbe nem kell semmi, se só, se cukor, viszont legyen kétszeres a mennyisége, mint magának a gesztenyének. Ha a szemek megpuhultak, szűrjük le őket. A forró vízből kiszedett gesztenyéket érdemes konyharuhába csomagolni, hogy a gőz tovább puhítsa őket, így könnyebb lesz őket megpucolni is. Szedjük le a külső, majd a belső, szőrös héjukat is.

2 kg gesztenyéből a pucolás után körülbelül 1,2 kg fog maradni, úgyhogy ezzel számoljunk, mikor eldöntjük, mennyi gesztenyét vásárolunk.

Készítsünk elő egy késes robotgépet, aprítógépet. Kisebb adagokban pürésítsük le a főtt gesztenyét, míg teljesen homogén, egynemű massza nem lesz belőle. 

Ízesítés

Ha szeretnénk, itt meg is állhatunk, elcsomagolhatjuk a natúr gesztenyemasszát. Azonban, mivel a legtöbb recepthez cukrozott pürére van szükség, érdemes rögtön ízesíteni is. 

Ahhoz, hogy a darált gesztenyéből krémesebb massza legyen, szükség van valamire, ami összetartja, ezt a szerepet a cukorszirup tölti be. Ehhez melegítsünk össze 1 dl vizet 10 dkg cukorral, de akkora adagot készítsünk a szirupból, amennyi gesztenyénk van, például 1 kg-hoz körülbelül 30 dkg cukorból és 3 dl vízből készült szirupra van szükség. Mikor a cukor elolvadt és egynemű a szirup, öntsük hozzá a gesztenyéhez, keverjük össze. Alternatív megoldásként mézzel is édesíthetünk.

Nem csak a massza édességét szabályozzuk a sziruppal, hanem az állagát is, minél többet adunk hozzá, annál krémesebb, minél kevesebbet, annál darabosabb lesz. Szuperül illik a gesztenyéhez a vanília és a rum is, ízlés szerint tegyünk belőlük is a masszába.

A kész gesztenyemasszát osszuk el több egyenlő részre, csomagoljuk be, majd tegyük fagyasztóba, sokáig eláll. Ha rögtön tálalnánk, nyomjuk át krumplinyomón és friss, házi tejszínhabbal kínáljuk. 

A bolti gesztenyepürék

Gesztenyemassza néven csak és kizárólag azokat a termékeket árusíthatják az üzletek, amelyek 100%-ban natúr, pürésített gesztenyét tartalmaznak, azon kívül nincs bennük semmi más. 

A boltban kapható - gesztenyepüré néven futó - massza általában 70-80%-ban tartalmaz gesztenyét, a fennmaradó része cukor és ízesítőanyag. Régen a püréket babbal és burgonyával dúsították, mert azok olcsóbbak voltak, mint a gesztenye, ma szerencsére ilyenek már nincsenek forgalomban, vagy ha igen, nem tüntethetik fel rajtuk a gesztenyepüré nevet.

A leggyengébb minőségű termékek az úgynevezett cukrozott gesztenyekrémek, amelyek csak 38%-ban tartalmaznak gesztenyét. A maradék részüket növényi rostok, burgonya, esetleg burgonyapehely és cukor teszi ki. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük