Így lehet pillanatok alatt megpucolni a gránátalmát: bevált technikákat mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A gránátalma elképesztően egészséges és ízletes gyümölcs, igaz, a pucolása nem leányálom, de léteznek technikák, melyeknek köszönhetően könnyedén hozzá lehet jutni a mélypiros magokhoz.
A gránátalma igazi csoda, áldásos tulajdonságai miatt a gyümölcsök királyának szokták nevezni, érdemes lenne minél gyakrabban fogyasztani, sokan mégis távol maradnak tőle a macerás pucolása miatt.
A gyümölcs valóságos vitaminbomba, nagy mennyiségben tartalmaz C-, B5-, B6-, E- és K-vitamint. Kiváló immunerősítő, tele van ásványi anyagokkal, óvja a csontok és a fogak egészségét.
Hogyan válassz?
A gránátalma kemény, gyümölcse kerek vagy kicsit szögletes formájú, színben világos rózsaszín vagy mélypiros is lehet. Vásárlásnál az érett példányokat keresd, hagyatkozz a szemedre, az a jó, ha szép élénkpiros a gránátalma, a túl világos színűeket kerüld. A gyümölcs akkor az igazi, ha tapintásra nehéz, ez arról árulkodik, hogy a magok belül lédúsak.
Az ízletes magokat vékony héj veszi körül, a kiszabadításuk nem egyszerű, óvatosnak kell lenni, hisz ha megsérted őket, akkor mindent beborít a mélybíborszín lé. Hogy elkerüld a kellemetlenséget, elmondjuk, hogy pucolhatod meg a legegyszerűbben a csodálatos gyümölcsöt.
Szedd gerezdekre
Ez talán a leggyakrabban alkalmazott módszer, a gránátalma tetejét vágd körbe egy éles késsel, ezt skalpolásnak szokták nevezni, majd a fehér részek vonalán vágd be a héját. A bevágás mentén óvatosan nyisd szét úgy, mintha egy virág szirmait hajtanád ki, ezután a magvakat könnyedén ki tudod szedegetni.
Ütögetős módszer
A gyümölcsöt vágd félbe, majd vegyél elő egy tálat. A gránátalma egyik felét vedd a kezedbe, a magos részt tedd a tál fölé és erősen kezd el ütögetni egy fakanállal a gyümölcs héját, így a magok szépen az edénybe potyognak.
Vízbe is teheted
A gyümölcsöt vágd félbe, majd helyezd egy nagy tál vízbe, az ujjaiddal kezdd el kiszedni a magokat, így biztosan nem fröcsög a leve. Fogyasztás előtt szűrd le, így tiszta, szép, fényes finomságnak örülhetsz.
Így fogyaszd!
Készítsd össze a magokat, fogyasztásig tárold hűtőben, csemegézz belőle otthon, filmezés közben, vagy vigyél belőle a munkahelyedre. A gránátalma kellemesen savanykás zamatát nem csak magában érdemes élvezni, keverd salátákba, csempészd mártásba, hús mellé is kínálhatod, de különböző süteményekben és turmixban is megállja a helyét a csodagyümölcs.
Fotók: Getty Images