Varázsold újjá a megfeketedett grillrácsot: 5 tippet mutatunk

grilltisztítás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha nem tisztítod meg közvetlenül a használat után a grillrácsot, sokkal nehezebb dolgod lesz vele, de szerencsére a rászáradt zsírt és koszt is eltávolíthatod egy-két trükkel.

Bár a boltokban rengetegféle grilltisztító habot és spray-t kapni, vegyszermentesen is megtisztíthatod a sütődet. Nagyon fontos, hogy minden használat után megtakarítsd, sem a rajta készülő ételnek, sem a gyomrodnak nem tesz jót a rászáradt zsír és szennyeződés.

Itt a jó idő, néha már 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, úgyhogy egész biztosan sokaknál előkerült már a grillsütő. Ha most szedted elő a garázsból, és netalán koszosan tetted el ősszel, jól figyelj, adunk pár tippet, hogyan suvickolhatod fényesre és tisztára.

grillrács

Egyes számú szabály

Mindig érdemes közvetlenül a használat után tisztítani meg a rácsot, sokkal könnyebb dolgod lesz vele, hiszen akkor még nem szárad rá a zsír és az ételmaradék, a forró sütőről egy mozdulattal letörölheted őket.

Sokan egy villára vagy nyársra szúrt, félbevágott hagymával törlik át a forró rácsot, ez is jó megoldás lehet. A hagyma magába szív, felvesz minden koszt és ételmaradékot, kifolyt szószt, széndarabot, pillanatokon belül ragyogni fog a rács. Az alábbi videóban a 20. másodperctől nézheted meg a technikát.

Ha azonban a esti grillparti után, a sok mosogatnivaló mellett már nem volt kedved a grillsütő tisztításával foglalkozni, és másnapra maradt a munka, akkor sem kell kétségbeesni. 

Melegítsd fel a grillt

Ha ételmaradék maradt a rácson, az az első lépés, hogy felforrósítsd a grillsütőt, így elszenesednek a maradványok, illetve a hő fel is oldja a lerakódott szennyeződéseket. A hamut utána akár egy törlőronggyal is eltávolíthatod, a makacsabb maradványokhoz pedig fogj egy tisztítókefét, majd dörzsöld át vele a rácsot. Fontos, hogy a kefe a rács alapanyagának megfelelő legyen, különben kárt okozhat benne: kerámiabevonatos grillnél sárgaréz súrolókefe vagy erősebb műanyag, vasrácsra bátran használható fémkefe. Ha silány a minősége, kihullhat belőle a sörte, ezért a biztonság kedvéért mindig érdemes áttörölni egy ronggyal vagy papírral a megtisztított rácsot.

grillrács2

Természetes tisztítás ecettel

Mint szinte mindig, ha takarításról van szó, az ecet most is jó választás. Várd meg, míg teljesen kihűl a rács, majd 4 rész vízhez keverj 1 rész ecetet, öntsd szórófejes flakonba, végül fújd rá a rácsra. Hagyd rajta 15 percig, utána dörzsöld át súrolókefével, majd mosogatószerrel mosd át és öblítsd le. Nagyon fontos, hogy minden öblítés után töröld szárazra a rácsot, különben könnyen rozsdásodhat.

Szódabikarbóna

Makacsabb szennyeződések esetén a szódabikarbóna is jó megoldás lehet: egy kevés vízzel készíts belőle sűrű pasztát, majd kend be vele a rács teljes felületét. Ezt a keveréket hagyd rajta másnapig, hogy biztosan kifejtse a hatását. Ha rozsdásodásra hajlamos anyagból készült a grillsütőd, ne ezt a módszert válaszd, mert az egész napos áztatás előidézheti a korróziót.

grillrács4

Kend le olajjal

Ha letakarítottad a rácsot, kend le, fújd le olajjal, úgy kevesebb szennyeződés fog rátapadni. Az olaj ráadásul taszítja a vizet, így az oxidációtól is megóvja. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon