Tudod, hogyan kell gyümölcsöket kandírozni? Két módszert is mutatunk

gykcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kandírozás során a gyümölcsöt tartósítják, vagyis a víztartalmát csökkentik, a cukrot pedig növelik.

Nemcsak gyümölcsöket, hanem zöldségeket, ehető virágokat és citrushéjakat is tartósíthatsz kandírozással.

Kandírozni érett, de még nem puha gyümölcsöt és zöldséget érdemes, olyanokat, amelyek intenzív ízzel bírnak. Ha héjas gyümölcsöt kandíroznál, mindig olyat válassz, amelynek nem kezelték a héját vegyszerekkel. Az olyan nagy gyümölcsöknek, mint az alma, barack vagy ananász, kandírozás előtt a héjukat el kell távolítani, majd darabokra vágni és indulhat a folyamat. Mindig friss, hibátlan termékkel dolgozz. Kétféle kandírozási módszer ismert, az egyik könnyebb, a másik időigényesebb.

gykct5

Az egyszerűbb technika

A megtisztított, vékonyan felszeletelt gyümölcsöket cukorszirupban (1:1 a víz és a cukor aránya) forrald fel, míg enyhén opálosak nem lesznek. A kész finomságokat borítsd sütőpapírral bélelt tepsire, forgasd cukorba, majd szárítsd 1 napig, de sütőbe is tolhatod alacsony hőfokon (30-40 fok) 1-2 órára, így felgyorsítod a folyamatot. Az így készült kandírozott gyümölcsök hátránya, hogy nem állnak el sokáig, 1 héten belül fel kell őket használni.

kgyct2

Így bánj a citrushéjakkal

Ahogy már említettem, mindig kezeletlen gyümölcsöt használj! A héjat vékonyan vágd le, a belső, fehér részét távolítsd el, majd kandírozás előtt áztasd bőséges, hideg vízbe. A legjobb, ha 3 napig is a vízben marad, de magát a vizet gyakran cseréld, erre azért van szükség, hogy a héjon maradt kesernyés rész/íz leázzon/kiázzon. Az áztatás után cukorsziruppal főzd fel a citrusféle héját, utána jöhet a cukorba hempergetés és a szárítás.

kgyct3

Mindig csak egyfajta citrusféle héjával dolgozz, ne keverd egybe a narancsot a citrommal, mert nem ugyanolyan az ízük, főzésnél összekeverednek az aromák, nem lesz finom a végeredmény.

Időigényes technika

Ha ezt a módszert választanád, akkor a feldarabolt gyümölcsöket helyezd tepsire, öntsd le őket forró cukorsziruppal, 1 napig hagyd benne állni. Másnap szűrd le a szirupot, pótold vissza a folyadékot: 1 liternyi vizet és cukrot forralj fel, öntsd rá a gyümölcsre, még 1 napig hagyd állni. Ezt a folyamatot 4-5 napon át meg kell ismételni, majd csöpögtesd le és meleg helyen hagyd megszáradni.

gykct4

Virágkandírozás

Az ehető virágokat is érdemes kandírozni, a folyamat során a színük és formájuk megmarad, ételek és sütemények dekorálásánál nagyon hasznos alapanyagként szolgálhatnak. A virágok tartósítása időigényes feladat: először is helyezd a szirmokat sütőpapírral borított tálcára vagy tepsire, majd 1 darab felvert tojásfehérjével kend meg őket, szórj rájuk porcukrot. Pár óráig hagyd pihenni a virágokat, amikor már megszáradtak, fordítsd meg őket és a másik oldalukat is kend le, szórj rájuk cukrot: 1 napig várj, amíg szépen megszáradnak, csak utána tedd el őket.

vkct

A kandírozott gyümölcsök tárolása

A kész finomságokat csatos üvegben érdemes eltenni. Rágcsálhatod őket nassként vagy használd sütemények készítésénél. Nem csak az ízesítés miatt kiváló alapanyag, dekorálásnál is hasznát veheted. Csempészd bátran sütik tésztájába, de apróra vágva krémeket is feldobhatsz vele.

Az ínycsiklandó finomságok gasztroajándéknak is tökéletesen megfelelnek, mutatósak és sokkal finomabbak a házilag kandírozott gyümölcsök, mint a boltban kaphatóak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük