![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
5 szuper trükk, hogy ne durranjon ki a hurka: a hőfok sem mindegy
![hcover](https://kep.index.hu/1/0/4712/47126/471265/47126598_3593106_e5b8df4861d508e5faa03f556d9acaf3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A hurka érzékeny, hő hatására könnyen szétrepedhet vagy kidurranhat, épp ezért érdemes néhány fortélyt bevetni a sütésénél, hogy elkerüld a malőrt.
Hurkát és kolbászt sütni mindenki tud, gondolná a kezdő fakanálvirtuóz, hisz csak tepsire teszi az ember és sütőbe tolja. Igen ám, de ha kimarad néhány kötelező mozzanat, akkor biztosan kidurran a hurka, úgy pedig nem lesz túl gusztusos.
Télen sokkal jobban esnek a tartalmas ételek. A hurkának és a kolbásznak is ilyenkor van igazán szezonja. A disznóságok finomak csak kenyérrel és némi savanyúsággal kínálva, de különböző kiadós, magyaros étkek is összedobhatók belőlük.
A hurkakészítésnek nagy hagyománya van hazánkban. Régi szokás, disznóvágáskor készülhet májas, rizses, véres vagy tüdős hurka, különféle húsokból, belsőségekből és fűszerekből áll össze. A tölteléket természetes vagy mesterséges burkolatba töltik, mielőtt azonban formát öltene, abáláson esnek át az alapanyagok. A leggyakrabban sertéshúsból készül a hurka, de marhahúsból is érdemes kipróbálni.
A hurka jól tárolható, mehet a fagyasztóba, majd amikor megkívánja az ember, csak előkapja. Az elkészítése valóban nem nehéz, mégis, mivel a mélyhűtőből kikerülve megy a sütőbe, hajlamos a szétdurranásra. Hogy elkerüld ezt a hibát, érdemes néhány nagyipraktikát kipróbálni, úgy sokkal gusztusosabban tudod az asztalra tenni a hagyományos fogást.
Csak megbízható helyről vásárolj!
Mint a legtöbb étel készítésénél, a hurka sütésénél is számít a minőség. Mindig megbízható helyről szerezd be, a jól töltött hurkát könnyű sütni, és az íze is magáért beszél. A silány hurka a praktikák bevetése mellett is szétrepedhet, az íze pedig nem lesz az igazi.
Vizes trükk
A hentesnél vásárolt hurkát, amit még nem fagyasztottál le, sütés előtt áztasd vízbe 15-20 percre, úgy rugalmas lesz, nem fog szétdurranni. Az áztatás után érdemes hústűvel néhány helyen megszurkálni, hogy a gőz távozni tudjon. (Bár a szurkálásról megoszlanak a vélemények.)
Csak kényelmesen
A tepsire fektetett hurkákat mindig úgy helyezd el, hogy ne érjenek egymáshoz, mert könnyen összeragadhatnak, a szétválasztás pedig szakadással jár.
Várd meg, míg kiolvad
Mivel a hurka fagyasztóban tárolva sokáig eláll, érdemes belőle otthon tartani, azonban tilos jegesen a sütőbe tolni. Várd meg, míg kiolvad, csak utána süsd. A hőfokra is figyelni kell, tilos forró sütőbe tolni, bőven elég, ha langyos. A sütés 130-140 fokon történjen, a sütési idő változó, félidőnél pedig óvatosan fordítsd meg a hurkát. A lassú sütés is azt garantálja, hogy ne durranjon szét.
Zsír vagy víz?
A mamák egyik kedvelt praktikája, hogy a hurkát zsírral dörzsölik be, aztán küldik csak a sütőbe. Egy másik bevált módszer szerint egy kis pohár vizet (1-2 dl) kell a hurka alá önteni, így óvhatod meg a repedéstől.
Fotók: Getty Images