5 szuper trükk, hogy ne durranjon ki a hurka: a hőfok sem mindegy

hcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hurka érzékeny, hő hatására könnyen szétrepedhet vagy kidurranhat, épp ezért érdemes néhány fortélyt bevetni a sütésénél, hogy elkerüld a malőrt.

Hurkát és kolbászt sütni mindenki tud, gondolná a kezdő fakanálvirtuóz, hisz csak tepsire teszi az ember és sütőbe tolja. Igen ám, de ha kimarad néhány kötelező mozzanat, akkor biztosan kidurran a hurka, úgy pedig nem lesz túl gusztusos.

Télen sokkal jobban esnek a tartalmas ételek. A hurkának és a kolbásznak is ilyenkor van igazán szezonja. A disznóságok finomak csak kenyérrel és némi savanyúsággal kínálva, de különböző kiadós, magyaros étkek is összedobhatók belőlük.

A hurkakészítésnek nagy hagyománya van hazánkban. Régi szokás, disznóvágáskor készülhet májas, rizses, véres vagy tüdős hurka, különféle húsokból, belsőségekből és fűszerekből áll össze. A tölteléket természetes vagy mesterséges burkolatba töltik, mielőtt azonban formát öltene, abáláson esnek át az alapanyagok. A leggyakrabban sertéshúsból készül a hurka, de marhahúsból is érdemes kipróbálni.

hct1

A hurka jól tárolható, mehet a fagyasztóba, majd amikor megkívánja az ember, csak előkapja. Az elkészítése valóban nem nehéz, mégis, mivel a mélyhűtőből kikerülve megy a sütőbe, hajlamos a szétdurranásra. Hogy elkerüld ezt a hibát, érdemes néhány nagyipraktikát kipróbálni, úgy sokkal gusztusosabban tudod az asztalra tenni a hagyományos fogást.

Csak megbízható helyről vásárolj!

Mint a legtöbb étel készítésénél, a hurka sütésénél is számít a minőség. Mindig megbízható helyről szerezd be, a jól töltött hurkát könnyű sütni, és az íze is magáért beszél. A silány hurka a praktikák bevetése mellett is szétrepedhet, az íze pedig nem lesz az igazi.

hct2

Vizes trükk

A hentesnél vásárolt hurkát, amit még nem fagyasztottál le, sütés előtt áztasd vízbe 15-20 percre, úgy rugalmas lesz, nem fog szétdurranni. Az áztatás után érdemes hústűvel néhány helyen megszurkálni, hogy a gőz távozni tudjon. (Bár a szurkálásról megoszlanak a vélemények.)

Csak kényelmesen

A tepsire fektetett hurkákat mindig úgy helyezd el, hogy ne érjenek egymáshoz, mert könnyen összeragadhatnak, a szétválasztás pedig szakadással jár.

hct3

Várd meg, míg kiolvad

Mivel a hurka fagyasztóban tárolva sokáig eláll, érdemes belőle otthon tartani, azonban tilos jegesen a sütőbe tolni. Várd meg, míg kiolvad, csak utána süsd. A hőfokra is figyelni kell, tilos forró sütőbe tolni, bőven elég, ha langyos. A sütés 130-140 fokon történjen, a sütési idő változó, félidőnél pedig óvatosan fordítsd meg a hurkát. A lassú sütés is azt garantálja, hogy ne durranjon szét.

Zsír vagy víz?

A mamák egyik kedvelt praktikája, hogy a hurkát zsírral dörzsölik be, aztán küldik csak a sütőbe. Egy másik bevált módszer szerint egy kis pohár vizet (1-2 dl) kell a hurka alá önteni, így óvhatod meg a repedéstől. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük