Mibe kell pácolni a csirkét és mibe a marhát? 4 tipp, hogy ízletes és szaftos hús kerüljön az asztalra

hocover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Még a legegyszerűbb hús is finomabb lesz, ha ízletes pácba kerül pár órára. Néhány hétköznapi alapanyag elég lesz ahhoz, hogy omlós és intenzív ízű hús készüljön.

Grillszezon idején előkerülnek a különböző izgalmas pácok, amelyektől sokkal finomabbak lesznek a húsok, pedig nem csak a szabadban történő főzés során érdemes pácolni a húsokat, még egy egyszerű csirkemell is sokkal finomabb lesz, ha így készül.

Kétféle pácolási technika létezik, száraz és nedves pácolás. Száraz pácolás során csak fűszerekkel dörzsölik be a húst, nedves pácolás esetén folyadékot használnak, leggyakrabban valamilyen olajból készül a zamatos pác. Olajos pácolás esetén napraforgó-, repce- vagy kukoricaolajat érdemes használni, de különböző, intenzív aromájú szószok is előkerülhetnek. 

A pácolás során a hús szerkezete megváltozik, sokkal puhább, omlósabb lesz, nem fog kiszáradni, és persze az ízén is érződni fog, milyen fűszerekben pihent.

A húsok akkor a legfinomabbak, ha minél több időt töltenek a pácban, lehetőleg egy estét, de fél órával sütés előtt is kaphat pácot a hús, ezt nevezik gyors pácnak. Ha hosszabb ideig pácolod, akkor nem szabad sózni, mert az nagyon sok vizet elvon belőle, nem lesz élvezetes a végeredmény.

hpct1

Használd bátran a fűszereket

Sokan pácolás esetén a legkényelmesebb megoldást választják, a boltok polcairól szerzik be a kész fűszerválogatást, pedig, ha igazán finom húst szeretnél, akkor friss fűszerekből érdemes elkészíteni a pácot, azokban sokkal több az ízanyag.

Nem szabad félni a merészebb, különlegesebb ízektől, érdemes kipróbálni a gyömbért és a szójaszószt, bátran kell párosítani az ízeket.

Igaz, van olyan fűszer, ami például a csirkéhez sokkal jobban illik, mint mondjuk a marhahúshoz. A csirkének nagyon jól áll a méz, a mustár, a joghurtos pác vagy az egzotikusabb alapanyagok. A marhának a mustár a párja, száraz pác esetén pedig a pikánsabb fűszerek állnak jól neki.

hpct2

Ne pácold túl!

A mondás úgy tartja, minél tovább áll a hús a pácban, annál finomabb lesz. Ez részben igaz, de azért figyelni kell arra, hogy a hús könnyen megromlik: a bepácolt marhahús 4-5 napig áll el a hűtőben, más húsokat 1-2 naptól tovább nem szabad a hűtőben tárolni.

Tárolás

Az sem mindegy, milyen edénybe tesszük el a pácolni kívánt húst. Lehetőleg rozsdamentes acélt vagy üvegtálat használj. A bepácolt szeleteket fóliával kell lefedni.

Ne süsd túl!

Bármilyen módon is készüljön a bepácolt hús, bundával vagy nélküle, vigyázni kell, hogy ne legyen túlsütve, mert akkor száraz, kellemetlen állagú hús kerül a tányérra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon