![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mibe kell pácolni a csirkét és mibe a marhát? 4 tipp, hogy ízletes és szaftos hús kerüljön az asztalra
![hocover](https://kep.index.hu/1/0/3457/34570/345704/34570417_2646775_5e30aec4c1624cf3b2135d34148daf13_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Még a legegyszerűbb hús is finomabb lesz, ha ízletes pácba kerül pár órára. Néhány hétköznapi alapanyag elég lesz ahhoz, hogy omlós és intenzív ízű hús készüljön.
Grillszezon idején előkerülnek a különböző izgalmas pácok, amelyektől sokkal finomabbak lesznek a húsok, pedig nem csak a szabadban történő főzés során érdemes pácolni a húsokat, még egy egyszerű csirkemell is sokkal finomabb lesz, ha így készül.
Kétféle pácolási technika létezik, száraz és nedves pácolás. Száraz pácolás során csak fűszerekkel dörzsölik be a húst, nedves pácolás esetén folyadékot használnak, leggyakrabban valamilyen olajból készül a zamatos pác. Olajos pácolás esetén napraforgó-, repce- vagy kukoricaolajat érdemes használni, de különböző, intenzív aromájú szószok is előkerülhetnek.
A pácolás során a hús szerkezete megváltozik, sokkal puhább, omlósabb lesz, nem fog kiszáradni, és persze az ízén is érződni fog, milyen fűszerekben pihent.
A húsok akkor a legfinomabbak, ha minél több időt töltenek a pácban, lehetőleg egy estét, de fél órával sütés előtt is kaphat pácot a hús, ezt nevezik gyors pácnak. Ha hosszabb ideig pácolod, akkor nem szabad sózni, mert az nagyon sok vizet elvon belőle, nem lesz élvezetes a végeredmény.
Használd bátran a fűszereket
Sokan pácolás esetén a legkényelmesebb megoldást választják, a boltok polcairól szerzik be a kész fűszerválogatást, pedig, ha igazán finom húst szeretnél, akkor friss fűszerekből érdemes elkészíteni a pácot, azokban sokkal több az ízanyag.
Nem szabad félni a merészebb, különlegesebb ízektől, érdemes kipróbálni a gyömbért és a szójaszószt, bátran kell párosítani az ízeket.
Igaz, van olyan fűszer, ami például a csirkéhez sokkal jobban illik, mint mondjuk a marhahúshoz. A csirkének nagyon jól áll a méz, a mustár, a joghurtos pác vagy az egzotikusabb alapanyagok. A marhának a mustár a párja, száraz pác esetén pedig a pikánsabb fűszerek állnak jól neki.
Ne pácold túl!
A mondás úgy tartja, minél tovább áll a hús a pácban, annál finomabb lesz. Ez részben igaz, de azért figyelni kell arra, hogy a hús könnyen megromlik: a bepácolt marhahús 4-5 napig áll el a hűtőben, más húsokat 1-2 naptól tovább nem szabad a hűtőben tárolni.
Tárolás
Az sem mindegy, milyen edénybe tesszük el a pácolni kívánt húst. Lehetőleg rozsdamentes acélt vagy üvegtálat használj. A bepácolt szeleteket fóliával kell lefedni.
Ne süsd túl!
Bármilyen módon is készüljön a bepácolt hús, bundával vagy nélküle, vigyázni kell, hogy ne legyen túlsütve, mert akkor száraz, kellemetlen állagú hús kerül a tányérra.
Fotó: Getty Images