4 tipp, hogy jól sikerüljön a rántás: mutatjuk a titkot, hogy többé ne legyen csomós

rkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rántást különböző ételek, levesek, főzelékek és mártások sűrítésére szokták használni. Még a leggyakorlottabb háziasszony is tartani szokott tőle, hisz a készítés során nagyon könnyű hibázni.

A rántás készülhet hagymásan, fokhagymásan, pirospaprikával vagy simán, a lényeg, hogy az adott étel ízvilágával harmonizáljon. 

A nagy tapasztalattal rendelkező szakács érzéssel szokta készíteni, de kezdőknek be kell tartaniuk az arányokat - 2 dekagramm zsiradékra 2 dekagramm liszt kerüljön, majd miután zsemleszínű lett, 2 deciliter vízzel legyen simára keverve. A nagymama szájából gyakran hallani, hogy amikor rántás készül, ne foglalatoskodjon mással az ember, mert akkor biztos, hogy odakozmál a liszt vagy csomós lesz a végeredmény.

Hogy a jövőben mindenki tökéletes rántással készítse a magyaros főzelékeket vagy leveseket, pár lépésben bemutatjuk, mire kell figyelni.

Figyelj a zsiradékra

A legjobb, ha az ételek ízvilágának megfelelően kerül a zsiradék a fazékba. Krémleveseknél és mártásoknál vajat érdemes használni. A magyaros főzelékekhez és levesekhez a legjobb liba- vagy sertészsírt használni, de olajjal is elkészíthető a rántás, bár egy profi séf mindig az állati zsiradékra teszi le a voksát.

Figyelj a hőre

A rántás mindig alacsony láng felett készüljön, így nem fog odakapni a liszt, sokkal kényelmesebben lehet csomómentesre keverni.

rkct

Réteslisztet is lehet használni

Ahány ház, annyi szokás, van, aki finomlisztet szeret használni, de érdemes rétesliszttel is kipróbálni. Nagyon fontos, hogy mindig csak annyi liszt kerüljön az edénybe, amennyit könnyen lehet kevergetni. Az állaga inkább legyen híg. Ételtől függően érdemes pirítani, tejfölös karfiolleves vagy bableves esetében zsemleszínűre kell pirítani a rántást, utána kell belekeverni a pirospaprikát. Bablevesnél hagymát vagy fokhagymát is érdemes a rántásba tenni, úgy sokkal intenzívebb lesz az étel íze.

Hogyan nem lesz csomós?

Cseppet sem gusztusos, ha a főzelékbe került rántás csomós, liszttömbök maradnak benne, így fogyasztva senkinek sem fog jólesni az étel. Hogy ezt elkerüld, a meleg rántást hideg vízzel kell felönteni és alaposan simára kell keverni, a kihűltet pedig meleggel szokás. Ha mindent jól csinált az ember, de mégis csomós a rántás, akkor csorgatni kell hozzá annyi folyadékot, amennyivel könnyen ki lehet keverni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük