Így tárold az ételt a hűtőben: van olyan is, amit tilos lehűteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hűtő használata elsőre kézenfekvőnek tűnik, ahhoz azonban, hogy igazán kiaknázhasd a lehetőségeit, érdemes tisztában lenni az alapokkal. Azt is mutatjuk, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten árt, ha hűtőben tárolod.
Az ételek helyes tárolásából nemcsak te profitálhatsz, de a pénztárcáddal és a környezettel is jót teszel, ráadásul hozzájárulhatsz az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez.
A nyugati háztartásokban az élelmiszerek tárolásánál az egyik legfontosabb eszköz a hűtőszekrény, amely több lehetőséget tartogat, mint azt elsőre gondolnád. Ehhez azonban fontos megválogatni, mit melyik polcra teszel, hiszen az egyes szinteken eltérő a hőmérséklet. Így nemcsak a már megfőzött vagy félkész ételeket fogyaszthatod hosszabb ideig, de a gyümölcs és zöldség is tovább friss marad.
Egy olyan hűtő esetében, amely fagyasztórekesszel kombinált, a következő aranyszabályokat tartsd szem előtt.
Mit hova pakolj?
Bár mérettől függően változik a hűtő polcainak a száma, az alábbi működési elvek a legtöbb esetben érvényesek.
- A fagyasztva vásárolt termékeket azonnal tedd a fagyasztóba, hiszen felolvadás után nem tanácsos újrafagyasztani. A fagyasztóban tárolt ételeket 3-6 hónapon belül használd fel. Ahhoz, hogy biztosra menj, írd rájuk a lefagyasztás időpontját.
- A hűtő optimális hőmérséklete 6-7 fok.
- A zöldséget és gyümölcsöt az arra kijelölt helyen, rendszerint a kihúzható fiókban/fiókokban, a legalsó szinten tárold. Ezen a területen ugyanis a legoptimálisabb a hőmérséklet, és a sérülékeny friss növények igényeire szabott.
- A megfőzött és a legromlandóbb ételeknek (pl. húsok és hússzármazékok) a legjobb, ha a második, általában leghidegebb szinten, légmentesen zárható edényben vagy legalább lefedett edényben tárolod. Az alapanyagoktól függően 3-5 napig állnak el.
- A harmadik szint a legjobb a tejtermékek, sajtok, joghurtok és növényi tejalternatívák számára.
- A legfelső szint közepesen hideg, ide jöhet minden más, ami az alsóbb polcokra nem fér be, és rövid időn belül tervezed az elfogyasztásukat.
- A hűtőajtó a készülék legmelegebb része. Itt érdemes kibontott üdítőket, olajokat, paradicsomlevet tárolni.
Mi nem való a hűtőbe?
Az alábbi élelmiszereknek nem használ a hűtőben tárolás, ezért ha teheted, inkább válassz egy száraz, sötét és hűvös kamrát:
- paradicsom,
- uborka,
- bazsalikom,
- kenyér,
- méz,
- kávé,
- krumpli,
- olívaolaj,
- hagyma és fokhagyma,
- avokádó,
- alma, banán és körte,
- citrusfélék.
Fotók: Getty Images