![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ezt a tippet érdemes megtanulni a kelkáposzta tisztításához
![kelkaposztacover](https://kep.index.hu/1/0/3122/31224/312245/31224519_2397653_dbe95b4231c55ed92c5ad84f8e988a63_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A szép fodros levelű kelkáposztából remek fogásokat készíthetünk, sokoldalúan felhasználható zöldség, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Azonban mielőtt főznénk belőle valami finomat, nem árt tudni, milyen módszerrel lehet a legkönnyebben megtisztítani a leveleket.
Főzésnél fontos, hogy betartsuk a higiéniai szabályokat, amivel épp dolgozunk, azt alaposan pucoljuk és mossuk meg. Káposztánál és salátaféléknél figyeljünk, hogy mindig távolítsuk el a sérült, fonnyadt leveleket, majd folyó víz alatt gondosan mossuk meg az épeket. Ne sajnáljuk rá az időt, ugyanis a hanyagul tisztított kelkáposzta kellemetlen meglepetést okozhat, hívatlan vendéget találhatunk a tányérunkon, mivel a levelek között kukacok és bogarak is megbújhatnak.
Vannak, akik a kelkáposztát unalmasnak tartják, maximum levest, kelkáposzta-főzeléket vagy rakott kelt készítenek belőle, pedig a fodros zöldség rengeteg izgalmat tartogat, csak engedjük szabadjára a fantáziánkat. A kelkáposztát nyersen és főve is felhasználhatjuk, a lényeg, hogy alaposan tisztítsuk meg, mielőtt dolgozni kezdünk vele. Nem árt ismerni a tökéletes, de egyszerű módszert, amit most megosztunk a kedves olvasókkal.
![kelkáposztact](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3107/31079/310794/31079499_692c011c46b7a76920be8e639addab56_wm.jpg)
A torzsa nem maradhat a leveleken
A káposztaféléknél, jelen esetben a kelkáposztánál fontos, hogy a torzsát távolítsuk el, ott bújik meg a legtöbb rovar. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy egy éles kés segítségével körbevágjuk a torzsát, majd egy mozdulattal kiszedjük. Ezután könnyedén leveleire szedjük a káposztát, a rajtuk maradt torzsát is levágjuk, majd alaposan megmossuk a megtisztított leveleket folyó víz alatt. A tiszta leveleket tépve vagy vágva használhatjuk fel, de egyben hagyva göngyölt ételek elkészítéséhez is tökéletesen megfelel.
A kelkáposzta főzésénél ügyeljünk, hogy ne főzzük túl a leveleket, mert kifejezetten rossz ízűek, kellemetlen szagúak lesznek, de értékes vitamintartalmukat is teljesen elveszítik.
Fotó: Getty Images