Ezt a tippet érdemes megtanulni a kelkáposzta tisztításához

kelkaposztacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szép fodros levelű kelkáposztából remek fogásokat készíthetünk, sokoldalúan felhasználható zöldség, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Azonban mielőtt főznénk belőle valami finomat, nem árt tudni, milyen módszerrel lehet a legkönnyebben megtisztítani a leveleket.

Főzésnél fontos, hogy betartsuk a higiéniai szabályokat, amivel épp dolgozunk, azt alaposan pucoljuk és mossuk meg. Káposztánál és salátaféléknél figyeljünk, hogy mindig távolítsuk el a sérült, fonnyadt leveleket, majd folyó víz alatt gondosan mossuk meg az épeket. Ne sajnáljuk rá az időt, ugyanis a hanyagul tisztított kelkáposzta kellemetlen meglepetést okozhat, hívatlan vendéget találhatunk a tányérunkon, mivel a levelek között kukacok és bogarak is megbújhatnak.

Vannak, akik a kelkáposztát unalmasnak tartják, maximum levest, kelkáposzta-főzeléket vagy rakott kelt készítenek belőle, pedig a fodros zöldség rengeteg izgalmat tartogat, csak engedjük szabadjára a fantáziánkat. A kelkáposztát nyersen és főve is felhasználhatjuk, a lényeg, hogy alaposan tisztítsuk meg, mielőtt dolgozni kezdünk vele. Nem árt ismerni a tökéletes, de egyszerű módszert, amit most megosztunk a kedves olvasókkal.

kelkáposztact

A torzsa nem maradhat a leveleken

A káposztaféléknél, jelen esetben a kelkáposztánál fontos, hogy a torzsát távolítsuk el, ott bújik meg a legtöbb rovar. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy egy éles kés segítségével körbevágjuk a torzsát, majd egy mozdulattal kiszedjük. Ezután könnyedén leveleire szedjük a káposztát, a rajtuk maradt torzsát is levágjuk, majd alaposan megmossuk a megtisztított leveleket folyó víz alatt. A tiszta leveleket tépve vagy vágva használhatjuk fel, de egyben hagyva göngyölt ételek elkészítéséhez is tökéletesen megfelel.

A kelkáposzta főzésénél ügyeljünk, hogy ne főzzük túl a leveleket, mert kifejezetten rossz ízűek, kellemetlen szagúak lesznek, de értékes vitamintartalmukat is teljesen elveszítik.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük