A 7 leghasznosabb konyhai kiegészítő: nem hiányozhatnak a háztartásodból

konyhai-eszkozok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy igazi háziasszony konyhájából nem hiányozhatnak bizonyos kiegészítők, amelyek könnyebbé teszik akár a főzést, akár a takarítást. Ezeknek a tárháza végtelen, ezért mi most összeválogattuk a 7 leghasznosabb kütyüt és eszközt, ami nélkül lehet élni, de nem érdemes.

Olykor az egészen apró, szinte butaságnak tűnő eszközök segítenek a legtöbbet a konyhában. Mert van, hogy valamiből túl nagy van, valamiből túl kevés, vagy egyszerűen csak a kézügyességünk hívja ki maga ellen a sorsot. 

Az ilyen és hasonló konyhai szituációkra szerencsére már rengetegféle praktikus kiegészítőt kitaláltak, amelyekkel radikálisan csökkenthető például a konyhai balesetek száma is.

Ujjvédő szeleteléshez

Akiknek még nem olyan rutinos a kezük a zöldségszeleteléshez, vagy hajlamosak vagdosás közben nem odafigyelni, azoknak semmiképpen sem hiányozhat a konyhájukból egy fém ujjvédő. Ergonomikus kialakítása nemcsak kellemes használatot, de biztonságot is ad, hogy még véletlenül se tudj mellévágni, és esetleg többet adj magadból a készülő leveshez, mint amennyit szándékoztál volna.

Gőzös mami

A mikró tisztításánál kevés undorítóbb dolgot tudunk elképzelni. A szétfröccsent zsír- és olajfoltok, vagy amikor melegítés közben hallod a főzelék vagy a pörkölt pukkanó hangját, s már tudod, hogy az egész mikrót takaríthatod. De az órákig tartó suvickolásnak végre vége!

Legalábbis nem kell mindenféle tisztítószerekkel könyékig másznod a mikróba, hogy az tiszta legyen. Létezik ugyanis egy egészen apró, kreatív kivitelű szilikonbaba, ami a gőz erejével képes véget vetni az örökkévalóságnak tűnő takarításnak. Mindössze annyi a dolgod, hogy feltöltöd vízzel és egy pár csepp ecettel a babát, ráteszed a fejét, majd beteszed a mikróba és elindítod kb. 4-6 percre. A felforrósodó ecetes víz gőzként fog kilövellni a baba fejéből, leoldva ezzel a rászáradt ételmaradékokat a mikróról, közben ráadásul még fertőtleníti is azt. Neked pedig már csak annyit kell tenned, hogy ha lejárt az idő, akkor egy nedves ronggyal kitörlöd a maradékokat. Ha nem bírod az ecetszagot, akkor az ecetes szeánsz után tedd be a babát újra pár percre, de ecet helyett citromelvet adj a vízhez. Így kellemes, üde, citromos illat lesz majd a mikródban.

Hűtőszagtalanítás mesterfokon

A dühös kis szilikonfigurának meglepetésre van egy másik társa is, aki ecetes és citromos víz helyett szódabikarbónával működtetve a hűtőben keletkező, kellemetlen szagokat szünteti meg. 

Fokhagymaprés

Ez majdnem olyan, mint a fokhagymanyomó, annyi különbséggel, hogy könnyebb kitisztítani a belsejét, és csak egyetlen darabból áll. Ráadásul egykezes, szóval nem kell akkora erőt sem kifejtened a fokhagyma szétnyomásához, plusz amikor szétnyomod, az nem fröcsög mindenfelé, mert egy gyűrű belsejébe nyomódik. 

konyhai-eszkozok

Mini reszelő

Ez furán hangozhat, de ha például szerecsendiót szeretnénk reszelni a készülő ételbe, egy kisebb reszelővel ez ilyenkor sokkal könnyebb, mint egy nagy sajtreszelővel nekiesni. Ráadásul nehezebb is elejteni magát a parányi szerecsendiót, mintha egy nagyobb reszelővel bénáznánk. 

konyhai-eszkozok

Szilikonlapát 

A szilikonlapát több okból kifolyólag is jó, ha van otthon. Egyrészt könnyen tisztítható. Másrészt a sütemények kenéséhez, a krémek maradékának az edényből való kikanalazásához is kiváló, plusz, ha például palacsintát sütsz, vagy tükörtojást, sokkal könnyebb egy szilikonlapáttal alájuk nyúlni, mint egy fakanállal vagy egy késsel, ami jó eséllyel a tésztán kívül a teflont is felkaparja majd a serpenyő aljáról. 

konyhai-eszkozok

Tojásskalpoló

Amilyen bizarrul hangzik, olyannyira hasznos és hiánypótló eszköz ez a kis fémkütyü a konyhában. Ezzel ugyanis pár mozdulattal meg tudod skalpolni a főtt tojást anélkül, hogy minden tojáshéjszilánkos lenne, vagy hogy egy késsel kelljen kivitelezned egy lehetetlennek tűnő, precíziós tojáspucolást. Hogyan is néz ki, és mire képes? Itt tudod megnézni, és garantáltan bele fogsz szeretni!

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük