![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A tökéletes lágy- és keménytojás trükkjei – A pucolásra is mutatunk ötleteket
![tojasfozes](https://kep.index.hu/1/0/4806/48065/480651/48065116_3664396_93084b6ed9cf4342dd34206c15d8f688_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Húsvétkor van a tojás szezonja, számtalan formában kerül az ünnepi asztalra: töltve, salátaként, krémként, és még sokáig lehetne folytatni a sort. Nem mindegy azonban, hogy kemény vagy lágy, a felhasználásától függ, milyenre kell főzni.
Mindenki tud tojást főzni, ha azonban azt szeretnéd, hogy ne repedjen meg, könnyű legyen megpucolni, és szép, fényes, sima legyen a felülete, nem árt odafigyelni egy-két dologra. Az sem mindegy, hogy folyós vagy kemény, előbbi jól mutat a salátaágyon, utóbbi viszont a töltéshez ideális.
A főzési idő szerencsére könnyen nyomon követhető, csak ne hagyd magára a tojásokat a forró vízben. Az időt mindig forrástól számítsd, így nem lőhetsz mellé.
Az előkészület
Hogy ne repedjen meg a tojás, két praktika közül választhatsz: vagy hideg vízben indítsd a tojásfőzést (ebben az esetben nagyon figyelni kell, mikor kezd el gyöngyözni/forrni), vagy szobahőmérsékletű tojással dolgozz. Utóbbihoz vedd ki a tojást a hűtőből a főzés előtt 1-2 órával: így már nyugodtan beleteheted a forrásban lévő vízbe, nem fog megrepedni a hirtelen hőváltozástól. Ha nincs ennyi időd, akkor tedd a hűtős tojásokat meleg vízbe 10-15 percre, mielőtt indítod a főzést.
![tojasfozes2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4806/48065/480651/48065128_4410b35547d23715e09d415fd8b45125_wm.jpg)
A főzővízbe tegyél egy kevés ecetet: ez segít abban, hogy könnyebb legyen megpucolni a tojást, illetve ha esetleg megreped a héja, összerántja a fehérjét.
Ha forr a víz, a tojást óvatosan, egy kanál segítségével tedd bele, nehogy az ütéstől repedjen meg.
Lágy- vs. keménytojás
Ha nagyon folyós sárgájú tojást készítenél, amit tunkolni lehet, 4 és fél percig főzd, a fehérje ekkor már szilárd, de belül még teljesen folyékony. Ha ennél egy fokkal szilárdabbat készítenél, 6 percre tedd a forró vízbe, így a sárgája még folyós, de már inkább lekvárszerű. A 8 perces tojássárgája már szilárd, de krémesebb, a 10 percesé már töltelékként is használható, a 12 perces pedig már teljesen kemény. Ennél tovább azonban ne főzd, mert akkor már elszíneződhet a sárgája. Korábbi cikkünkben képeken keresztül is szemléltettük a különbséget.
![tojasfozes4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4806/48065/480651/48065130_7028cb001c89a3980b73b21682fe2c3d_wm.jpg)
Az elkészült tojást rögtön szűrd le és tedd hideg vízbe, hogy ne főjön tovább. Ha az edény is átmelegszik, cseréld egyszer-kétszer rajta a vizet.
Pucolás
Minél öregebb a tojás, annál könnyebb lesz megpucolni: ha keménytojást készítenél, nem érdemes az aznapi piacosat használni. Persze, ha lágytojás készül, nem árt, ha minél frissebb, ebben az esetben úgysem feltétlenül az esztétikum a lényeg.
![tojasfozes3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4806/48065/480651/48065142_ef207ae39e85c739df26cd26ac491ae8_wm.jpg)
Ha a főzés után rögtön hideg vízbe teszed a tojást, az nemcsak abban segít, hogy ne főjön tovább, hanem abban is, hogy könnyebb legyen megpucolni. Hagyd a hideg vízben 5-10 percig, míg teljesen kihűl, utána állj neki a pucolásának.
A kész tojásokat minél nagyobb felületen törd meg, akár görgesd a konyhapulton. Ha megtört, a belső hártya mentén húzd le a héját, így nem lesz töredezett a felszíne.
Recept
Ha megjött a kedved a tojásfőzéshez, mindenképp próbáld ki ezt a receptet:
Töltött tojás
![tötltötttojásrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291027/29102797_323b9847c63a0c650462bd9244749247_wm.jpg)
Hozzávalók 20 adaghoz
- 10 darab tojás
- 4 darab virsli (műbélben)
- 10 dekagramm vaj
- 1 evőkanál mustár
- 4 evőkanál majonéz
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 marék friss petrezselyem
Elkészítés:
Főzzük meg a tojásokat, forrástól számított 10 percig, keménytojásra van szükségünk.
A főtt tojásokat tegyük hideg vízbe, pucoljuk meg, majd vágjuk hosszában félbe. A sárgáját egy kiskanál segítségével szedjük ki egy tálba.
Közben főzzük meg a virsliket is jó puhára.
A tojássárgáját és a virsliket passzírozzuk át egy szitán - ez a lassabb, de elegánsabb módszer. Vagy daráljuk le, aprítsuk össze gép segítségével. Egészen krémes állagot kell elérnünk.
Keverjük bele a puha vajat, alaposan dolgozzuk el benne villa vagy robotgép segítségével. Adjuk hozzá a majonézt, mustárt, borsot, sóval vigyázzunk, én például már nem éreztem szükségét a majonéz és mustár mellett.
A vöröshagymát reszeljük le apró lyukú reszelőn, így adjuk a krémhez. Mehet bele az apróra vágott petrezselyem is.
A félbevágott tojásfehérjéket helyezzük egy tálcára, töltsük meg a krémmel, majd petrezselyemmel és pirosarannyal díszítsük.
Fotók: Getty Images