A tökéletes lágy- és keménytojás trükkjei – A pucolásra is mutatunk ötleteket

tojasfozes
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Húsvétkor van a tojás szezonja, számtalan formában kerül az ünnepi asztalra: töltve, salátaként, krémként, és még sokáig lehetne folytatni a sort. Nem mindegy azonban, hogy kemény vagy lágy, a felhasználásától függ, milyenre kell főzni.

Mindenki tud tojást főzni, ha azonban azt szeretnéd, hogy ne repedjen meg, könnyű legyen megpucolni, és szép, fényes, sima legyen a felülete, nem árt odafigyelni egy-két dologra. Az sem mindegy, hogy folyós vagy kemény, előbbi jól mutat a salátaágyon, utóbbi viszont a töltéshez ideális. 

A főzési idő szerencsére könnyen nyomon követhető, csak ne hagyd magára a tojásokat a forró vízben. Az időt mindig forrástól számítsd, így nem lőhetsz mellé.

Az előkészület

Hogy ne repedjen meg a tojás, két praktika közül választhatsz: vagy hideg vízben indítsd a tojásfőzést (ebben az esetben nagyon figyelni kell, mikor kezd el gyöngyözni/forrni), vagy szobahőmérsékletű tojással dolgozz. Utóbbihoz vedd ki a tojást a hűtőből a főzés előtt 1-2 órával: így már nyugodtan beleteheted a forrásban lévő vízbe, nem fog megrepedni a hirtelen hőváltozástól. Ha nincs ennyi időd, akkor tedd a hűtős tojásokat meleg vízbe 10-15 percre, mielőtt indítod a főzést.

tojasfozes2

A főzővízbe tegyél egy kevés ecetet: ez segít abban, hogy könnyebb legyen megpucolni a tojást, illetve ha esetleg megreped a héja, összerántja a fehérjét. 

Ha forr a víz, a tojást óvatosan, egy kanál segítségével tedd bele, nehogy az ütéstől repedjen meg.

Lágy- vs. keménytojás

Ha nagyon folyós sárgájú tojást készítenél, amit tunkolni lehet, 4 és fél percig főzd, a fehérje ekkor már szilárd, de belül még teljesen folyékony. Ha ennél egy fokkal szilárdabbat készítenél, 6 percre tedd a forró vízbe, így a sárgája még folyós, de már inkább lekvárszerű. A 8 perces tojássárgája már szilárd, de krémesebb, a 10 percesé már töltelékként is használható, a 12 perces pedig már teljesen kemény. Ennél tovább azonban ne főzd, mert akkor már elszíneződhet a sárgája. Korábbi cikkünkben képeken keresztül is szemléltettük a különbséget. 

tojasfozes4

Az elkészült tojást rögtön szűrd le és tedd hideg vízbe, hogy ne főjön tovább. Ha az edény is átmelegszik, cseréld egyszer-kétszer rajta a vizet.

Pucolás

Minél öregebb a tojás, annál könnyebb lesz megpucolni: ha keménytojást készítenél, nem érdemes az aznapi piacosat használni. Persze, ha lágytojás készül, nem árt, ha minél frissebb, ebben az esetben úgysem feltétlenül az esztétikum a lényeg. 

tojasfozes3

Ha a főzés után rögtön hideg vízbe teszed a tojást, az nemcsak abban segít, hogy ne főjön tovább, hanem abban is, hogy könnyebb legyen megpucolni. Hagyd a hideg vízben 5-10 percig, míg teljesen kihűl, utána állj neki a pucolásának.

A kész tojásokat minél nagyobb felületen törd meg, akár görgesd a konyhapulton. Ha megtört, a belső hártya mentén húzd le a héját, így nem lesz töredezett a felszíne.

Recept

Ha megjött a kedved a tojásfőzéshez, mindenképp próbáld ki ezt a receptet:

Töltött tojás

tötltötttojásrecept

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 10 darab tojás
  • 4 darab virsli (műbélben)
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 marék friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Főzzük meg a tojásokat, forrástól számított 10 percig, keménytojásra van szükségünk.

A főtt tojásokat tegyük hideg vízbe, pucoljuk meg, majd vágjuk hosszában félbe. A sárgáját egy kiskanál segítségével szedjük ki egy tálba.

Közben főzzük meg a virsliket is jó puhára.

A tojássárgáját és a virsliket passzírozzuk át egy szitán - ez a lassabb, de elegánsabb módszer. Vagy daráljuk le, aprítsuk össze gép segítségével. Egészen krémes állagot kell elérnünk.

Keverjük bele a puha vajat, alaposan dolgozzuk el benne villa vagy robotgép segítségével. Adjuk hozzá a majonézt, mustárt, borsot, sóval vigyázzunk, én például már nem éreztem szükségét a majonéz és mustár mellett.

A vöröshagymát reszeljük le apró lyukú reszelőn, így adjuk a krémhez. Mehet bele az apróra vágott petrezselyem is.

A félbevágott tojásfehérjéket helyezzük egy tálcára, töltsük meg a krémmel, majd petrezselyemmel és pirosarannyal díszítsük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük