![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Lángossütésre fel! Így készítve biztosan tökéletes lesz
![Lángos sütési tippek cover](https://kep.index.hu/1/0/4915/49153/491535/49153550_3747102_d4683a1249488373056bea7433225f31_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Lángost otthon is süthetsz, nem kell tőle félni, egyáltalán nem nehéz, csupán néhány dologra kell nagyobb figyelmet fordítani, a végeredménnyel pedig mindenki elégedett lesz.
Tombol a nyár, kezdetét vette a strand- és a Balaton-szezon. Miközben a természet szépségét élvezik a vakációzók, a napozás és pancsolás közben meg-megkordul a gyomor. Ilyenkor pedig kötelező élvezni a strandfalatokat.
Persze otthonról is lehet csomagolni olyan finomságokat, melyek bírják a strapát, és nem romlanak meg a nagy melegben. Ha pedig marad a négy fal, akkor sem kell lemondani a nyári finomságokról, otthon is lehet strandkajákat készíteni, méghozzá nagyon finomakat, és még a pénztárcának is jobban fog esni a házi változat.
Az egyik legnépszerűbb hazai street food a lángos, mely egész évben hódít, mégis nyáron van rá a legnagyobb kereslet. Budapesten vagy a Balatonon rengeteg népszerű helyet találni, ahol fantasztikus lángost lehet kóstolni. Igaz, az árak eléggé megemelkedtek, ezért sokan inkább az otthon sült lángost részesítik előnyben.
![Lángos sütési tippek ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4915/49153/491535/49153560_6e3b5d1e19703ca33dc62b567f8467c9_wm.jpg)
Ma már rengetegféle izgalmas lángost lehet kóstolni, de nem volt ez mindig így. Régen a fokhagymás és a sajtos-tejfölös volt a sztár, ma már kérhető a lángos tetejére dinsztelt káposzta, lecsó, csirkepörkölt, vagy ki lehet próbálni különböző töltelékekkel. A tésztát is különböző plusz alapanyagokkal dúsítják, krumplival, kefirrel, joghurttal vagy épp sütőtökkel. Bármilyen receptnek is szavazz bizalmat, vannak bizonyos praktikák, melyeket érdemes megfogadni, mert sokkal könnyebbé és ízletesebbé teszik a lángost.
Amire érdemes figyelni
- A finomság tésztájába élesztő kerül, amit langyos tejben kell felfuttatni. Ennél a pontnál érdemes a tejet egy kis lábasba mérni, hozzáadni a cukrot és az élesztőt, majd az ujjaddal kevergetve melegíteni. Így érezni fogod a tej hőmérsékletét, nem kell forróra, csak annyira melegítsd, hogy kicsit csípje az ujjadat. Ezután szórhatsz rá egy evőkanálnyi lisztet, és már csak várni kell, hogy felfusson az élesztő.
![Lángos sütési tippek ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4915/49153/491535/49153578_3341a67c4e6f5ec1e40786c34ebc71bf_wm.jpg)
- A tészta dagasztásához kell a muszkli, végezz alapos munkát, rendesen dolgozd ki, ez a titka, hogy szép levegősre süljön.
- A begyúrt tésztát érdemes olajjal kikent edényben keleszteni, mert úgy könnyebb lesz a mosogatás, nem marad felesleges tésztadarabka az edényben.
- A szépen megkelt tésztát enyhén lisztes felületre is boríthatod, de olajjal kikent dolgozólapra is helyezhető. A tészta kiporciózása után formázz kis gombócokat, utána megint egy kis pihenő, majd jöhet a nyújtás. Itt érdemes kipróbálni több lehetőséget, és amelyik kényelmesebbnek bizonyul, azt alkalmazd. A nyújtás végezhető olajos felületen nyújtófa segítségével, vagy olajozott kézzel húzva is kivitelezhető. A lényeg, hogy a tészta ne szakadjon meg, ezért mindig a közepéről haladj kifelé.
![Lángos sütési tippek ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4915/49153/491536/49153608_fea572dbf4d945c320fe5c803d095674_wm.jpg)
- A lángos sütésénél lényeges a figyelem. Mindig várd meg, hogy az olaj kellően felmelegedjen, az ideális hőfok a 170-180 fok. Ha türelmetlen vagy, és túl korán dobod a tésztát az olajba, akkor az megszívja magát zsírral, ha pedig túl forró az olaj, akkor könnyen megéghet.
- A megsült tésztát soha ne pakold egymásra, mindig rácsra sorakoztasd, így szépen lecsöpög a felesleges zsiradék.
- A lángos frissen sütve a legfinomabb, ezért mindig annyit készíts, amennyi elfogy belőle. Ha nagyobb sereg számára készül, akkor érdemes a kefires tésztás lángost készíteni, mert az a fajta a hűtőben egy hétig is eláll, így mindig lesz kéznél.
- A töltött lángos készítésénél mindig ügyelj rá, hogy a tészta vékonyra legyen nyújtva, úgy át tud sülni. A tölteléket nem szabad túltolni, mert kifolyhat sütés közben. Ha sajtot is használsz, akkor mindig megfelelően olvadót válassz.
Sajtos-tejfölös lángos
![lct](https://kep.index.hu/1/0/4438/44381/443819/44381930_160c1c64006cf83d7bb1816fda054bc0_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2.5 dkg friss élesztő
- 2 dl joghurt
- 2 dl langyos víz
- olaj a sütéshez
Feltét:
- tejföl ízlés szerint
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, először keverjük össze a sóval, utána a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Végül adjuk hozzá a joghurtot, és a vizet is csorgassuk hozzá, dagasszunk belőle tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, osszuk 6-8 darab cipóra, utána kenjük le olajjal, majd takarjuk le 15 percre és pihentessük még.
A tésztagombócot lapítsuk kör alakúra, majd húzzuk ki, ügyelve, hogy a tészta ne szakadjon. Akkor jó, ha a széle vastagabb, a közepe vékony.
A lángost bő, forró olajban süssük aranybarnára (oldalanként 2-3 perc), tejföllel és sajttal megpakolva kínáljuk.
Fotók: Getty Images