Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A linzer, a keksz és a mézeskalács dekorálása általában egy szórakoztató és kreativitást igénylő művelet. Cikkünkből most megtudhatod, hogy milyen technikákkal, hozzávalókkal dekorálhatod őket egyszerűen vagy éppen gyorsan.
A tökéletes, mégis egyszerű dekorálással én is sokáig kísérleteztem, van, ami bevált, de olyan is, amihez még nem értem meg igazán. Ami késik, azonban nem múlik. A legjobb tippeket most neked is megmutatom, amiből aztán szabadon választhatsz ízlésed és kreativitásod szerint.
Citromos máz
Hogyha a linzert vagy a mézeskalácsot szeretnéd teljes egészében citromos mázba mártani, ahhoz csupán 20 dkg porcukorra, 1 evőkanál citromlére és 2 evőkanál vízre lesz szükséged. Ennek a keverékéből ugyanis percek alatt csodás, folyós máz születik, amibe bátran belemárthatod a sütijeidet. Ha kontúrozni szeretnél vele, akkor viszont csökkentsd le a folyadék mennyiségét 1 evőkanál vízzel, hogy sűrűbb mázat kaphass.
Cukormáz
A cukormáz elkészítése hasonló a citromos mázéhoz, annyi eltéréssel, hogy a citromlevet hagyd ki belőle, vízből pedig 3 evőkanálnyit használj! Viszont, ha csak kontúrozni szeretnéd a sütik tetejét, akkor 2 evőkanál víz is elég a 20 dkg porcukorhoz, hogy az sűrűbb legyen.
Cukormentes máz
Cukormáz cukor nélkül? Természetesen! Mindössze annyi a dolgod, hogy a cukrot a megfelelő helyettesítőre cseréled. Ez lehet eritrit, xilit vagy stevia is, amit ugyanakkora mennyiségben keverj hozzá a vízhez vagy a citromlé és a víz kombinációjához, mintha sima cukrot használnál. Előfordulhat, hogy az állaga nem lesz olyan szép, mint a porcukorral készült változaté, de ezeket is le tudod darálni, így javítva az állagát, hogy jobban terüljön.
Ételfesték
Színes házi cukormázat szeretnél készíteni? Az ételfesték lesz a te eszközöd! Ebből 1-2 cseppet adj hozzá a kikevert mázhoz, és máris a szivárvány összes árnyalatában alkothatsz akár cukor, akár citromos mázat a sütikre.
Bolti cukormáz
Ha a kész megoldások híve vagy, akkor boltban is megvásárolhatod készen a cukormázakat, amiket többféle színben is megtalálsz. Ezek kis tubusokban vannak, amiket könnyű használni, bár az áruk is jóval magasabb, mintha otthon készítenéd el néhány hozzávalóból.
Alkoholos máz
Bizony, alkohollal is tudsz sütidekorációt készíteni. A porcukros alapot használd: ha sárga színű mázat készítenél, akkor 20 dkg porcukorhoz adj 4 cl tojáslikőrt.
Ha inkább a forralt bor színe vonz, akkor 2 teáskanál rumot vagy forralt bort keverj el 20 dkg porcukorral, adj hozzá 1-2 evőkanál vizet, illetve ízlés szerint 1-1 csipet őrölt szerecsendiót, szegfűszeget vagy fahéjat. Utóbbi remekül illik például mézeskalácsra vagy más karácsonyi sütikre. Csak ne felejtsd el, hogy ezek alkoholos mázak, szóval nehogy véletlenül a gyerekeket kínáld meg vele!
Tippek a tökéletes máz használatához
A máz elkészítéséhez és használatához nem árt egy kis rutin. Például nem mindegy, hogy hideg vagy meleg süteményre készíted a mázat.
Meleg sütemény esetében ugyanis a máz ugyan könnyebben terül, de a tészta be is szívja egy picit, amitől édesebb és puhább lesz a süti felső rétege.
Ezzel ellentétben, ha hideg süteményre kened rá a mázat, akkor az szépen, egyenletesen fog megszilárdulni rajta, ropogós bevonatot képezve. Muffinok esetében például utóbbit célszerű használnod, míg a meleg sütiknél a kalácsok és a gyümölcskenyerek azok, amelyeknek jól áll, ha picit magukba szívják a mázat.
Elrontottad a mázat? Dehogyis!
Előfordulhat, hogy a máz túl sűrű vagy éppen túl híg lesz. Ebben az esetben se ess pánikba, mert még egyenesbe tudod hozni.
Ha túl sűrű, vízzel vagy citromlével tudsz rajta lazítani, viszont ha túl folyékony lett, akkor egyszerűen csak adj még hozzá porcukrot, kávéskanállal adagolva, miközben folyamatosan kevered a mázat.
Ünnepi házi mézeskalács
Hozzávalók 18 darabhoz
Mézeskalács:
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál méz
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál tejföl (opcionális)
- 40 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 darab kezeletlen citrom héja (opcionális)
- 1 darab kezeletlen narancs héja (opcionális)
Íróka:
- 1 darab tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál ecet
- 2 teáskanál víz
Elkészítés:
A vajat és a mézet melegítsük egybe, majd a tojást is keverjük hozzá, ezután vegyük le a tűzhelyről. (A tejfölt itt keverhetjük a mézhez.)
A száraz hozzávalókat forgassuk egybe (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fahéj, mézeskalács-fűszerkeverék, gyömbér, reszelt citrom és narancs héja), majd adjuk hozzá a mézes keveréket, és dolgozzunk belőle egynemű tésztát. Ezután csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra. Ezután a tésztát szúrjuk ki ünnepi formákkal.
A kiszúrt tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.
Íróka:
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
A porcukrot forgassuk egybe a sóval és az étkezési keményítővel. Ezután a tojásfehérjehabot kisebb adagokban keverjük össze a porcukros keverékkel. Amikor a tejfölhöz hasonlít a máz állaga, akkor adjuk hozzá az ecetet és a vizet.
A mázat osszuk két részre. A terülőmázhoz még keverjünk egy teáskanál vizet.
A terülőmázzal és az írókával tetszés szerint dekoráljuk ki a mézeskalácsokat.
Fotók: Getty Images