Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka

mcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs karácsony mézeskalács nélkül, a meseszép édesség hozzátartozik az ünnepi készülődéshez, nem csak megenni szokás, remek gasztroajándék és még dekorálásra is lehet használni.

Az illatos finomság tésztáját sütés előtt néhány nappal is begyúrhatod, tedd hűtőbe, a pihenés csak jót tesz neki, de akár azonnal is dolgozhatsz vele. Amit vendégvárónak szánsz, azt a mézeskalácsot mindig vékonyra nyújtsd ki, ha azonban dekorelemnek szánod a karácsonyfára vagy kreatív asztaldíszt készítenél belőle, jobb lesz kicsit vastagabb tésztát használni. 

Engedd szabadjára a fantáziád, nagyon látványos dolgokat tudsz a mézeskalácsból készíteni, mutatós asztali koszorú, ajtódísz, mécsestartó is lehet, de sütemények dekorálására is használhatod őket.

A mézeskalács gyártásának legjobb pillanata a tésztakiszúrás, hisz rengeteg mókás karácsonyi forma szerezhető be, öröm ránézni a kisült édességre. Simán is elragadóak, azonban akkor lesznek igazán gyönyörűek, ha kicicomázod őket. A díszítésnek sokan félve állnak neki, pedig csak néhány trükköt kell észben tartani és akkor nem lesz gond.

A díszítés szabályai

Az egyik legfontosabb szabály, hogy frissen sült mézeskalácsot sosem szabad cicomázni, mert ha rögtön nem is, másnapra repedezett lehet a tésztán a festék, vagy egyszerűen csak lekopik róla. Mindig várd meg, hogy kellően megszikkadjon a süti, a legjobb, ha sütés után vársz egy napot és utána éled ki a művészi hajlamaidat, de ha nincs erre időd, 5-6 óra pihenést akkor is adj a tésztának!

mct5

A tökéletes cukormáz készítése

A máz tojásfehérjéből és porcukorból áll össze, a textúrája sűrű, ezt a masszát nem csak díszítésre szokás használni, mézeskalácsházak összeillesztésénél is ez a ragasztóanyag.

A máz elkészítése nem nehéz, 1 darab tojásfehérjéhez 1 csipet só, 20 (több is lehet) dekagramm jól átszitált porcukor, 3-4 csepp citromlé és 1 evőkanál étkezési keményítő szükséges. Fontos, hogy az alapanyagokat rendesen keverd ki, a cukron ne spórolj, ha keveset használsz, túl híg marad a máz. A menet a következő: a tojásfehérjét a sóval kemény habbá kell verni, majd vízgőz felett kell hozzáadagolni a porcukrot, citromlevet - amitől szép fényes lesz - és a keményítőt, ami a tartásért felel.

mct4

A cukormázat habzsákba, dekortollba vagy nejlonzacskóba töltheted. A mázba ételfestéket is lehet keverni, a rutinos mézeskalácsgyártók a poralapú színezőkre esküsznek, mivel a folyékony felhígíthatja a mázat, és akkor már nem lesz olyan jó az állaga.

Mi az a terülőmáz?

A fent olvasott mázat írómáznak is szokták nevezni, a terülő a hígított változata, 1-2 evőkanál vízzel vagy citromlével kell kikeverni. Az írómázzal rajzolj kontúrvonalat, majd abba töltsd bele a terülőmázat.

mct1

A mézeskalács felöltöztetéséhez ehető cukorgyöngyöket, csillámot és dekortollat is érdemes használni.

Indulhat a díszítés

A megsült karácsonyi figurák kihűltek, a máz bekészítve - a díszítés előtt képzeld el, mit szeretnél a tésztára festeni. A kezdők és a kézügyességükben nem annyira biztosak törekedjenek az egyszerű megoldásokra! A formákra elég csak pöttyöket nyomogatni, esetleg vonalakat húzni, az egyszerű változatok is nagyon szépek tudnak lenni. Ha azonban feltámadt benned a művész, nézd meg ezt a videót és meríts inspirációt belőle, készítsd el ezeket a nagyon cuki karácsonyi figurákat. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük