Miért érdemes kuktában főzni? Energiát és pénzt spórolhatsz vele

kcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kukta vastag falú, szorosan lezárható főzőedény, sokkal rövidebb idő alatt készül el benne az étel, mint a hagyományos lábasban, ezáltal takarékosabb választás.

A kukta régen sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett, mint napjainkban, pedig a jól zárható főzőedény nagyon praktikus eszköz, amelybe azonnal beleszeret a használója.

A kuktában történő főzésnek megannyi előnye van. Mivel légmentesen zár, ezért semmi nem szökik ki a fazékból, vagyis az illatok, az ételek aromája és a tápanyag az edényben marad, ezért sokkal koncentráltabb, mélyebb íze lesz a fogásoknak.

Kevés víz is elég bele

A kukta vastag falának és jó záródásának köszönhetően 100 százalékig megtartja a forralás során keletkező vízgőzt. Ebben a magas hőben sokkal gyorsabban készülnek el a fogások, mint a hagyományos fazékban. A kuktában sok mindent lehet készíteni, ragukat, pörköltet, levest, főzeléket és még zöldséget is párolhatsz az eszközben. A kuktában párolt zöldség nagy erénye, hogy sokkal több vitamin marad a zöldekben.

Energiatakarékos eszköz

A kuktában érdemes hosszabb főzési időt igénylő ételeket készíteni, mivel rengeteg időt és energiát takaríthat meg velük az ember. Az olyan időigényes húsok, mint a marha vagy a liba, 40-50 perc alatt elkészülnek a kuktában.

Amire figyelj

Kuktában főzni öröm, de van néhány szabály, amit érdemes betartani, ha az eszköznek bizalmat szavaznál.

  • A kuktához található használati utasítást olvasd el. A főzési tippeket fogadd meg.
  • A legtöbb kukta belsejében található egy vonal, amely azt jelzi, meddig lehet feltölteni. Ha ilyen nincs, akkor csak 2/3-ig töltsd.
  • A fedelet mindig megfelelően illeszd az edényre.
  • A fedelet csak akkor tanácsos levenni, ha a kuktában teljesen kihűlt az étel.
  • Sózott, füstölt húsokat is készíthetsz kuktában, csak arra figyelj, hogy a használati utasításban írt főzési időt tartsd be. Ha túl sokáig főzöd, akkor kiszárad a hús.
  • A száraz hüvelyeseket tanácsos ugyanúgy vízbe áztatni előző este, mintha hagyományos főzőedényben készülnének.
  • Főzés után mindig engedd ki a kuktafazék szelepét, hogy a gőz távozzon. A kuktát csak akkor nyisd ki, amikor a nyomásjelző figyelmeztet.

kct2

A kukta tényleg felrobbanhat?

A városi legenda hatására sokan nem mertek a masina közelébe menni, míg mások csak nevettek a horrortörténeten.

A kukta feltalálója, Denis Papin 1679-ben állt elő büszkeségével. Kezdetben az edény meglehetősen rosszul szerepelt, nem nyerte el a háziasszonyok bizalmát, pedig a zseni ebből szeretett volna meggazdagodni. Hosszú évtizedeknek kellett eltelnie, mire a biznisz erőre kapott, egészen pontosan 1957-ben égett a világ kuktalázban. Szegény Papin ezt már nem élhette meg. 

kct4

Az, hogy tényleg felrobbanhat-e a kukta, a mai napig elbizonytalanítja az embereket. Lehet, hogy a régi, silány gyártmány, vagy az emberi figyelmetlenség okozhatott baleseteket régen, de a mai kuktákat egyszerű és biztonságos használni. A kuktafazékhoz kapott használati utasítást mindig olvasd el, és kövesd a papíron írtakat, úgy nem lehet gond.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon