![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Miért érdemes kuktában főzni? Energiát és pénzt spórolhatsz vele
![kcover](https://kep.index.hu/1/0/4565/45659/456590/45659092_3482656_e87f5485dfe1ba6973134dfdbfe0c3a2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kukta vastag falú, szorosan lezárható főzőedény, sokkal rövidebb idő alatt készül el benne az étel, mint a hagyományos lábasban, ezáltal takarékosabb választás.
A kukta régen sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett, mint napjainkban, pedig a jól zárható főzőedény nagyon praktikus eszköz, amelybe azonnal beleszeret a használója.
A kuktában történő főzésnek megannyi előnye van. Mivel légmentesen zár, ezért semmi nem szökik ki a fazékból, vagyis az illatok, az ételek aromája és a tápanyag az edényben marad, ezért sokkal koncentráltabb, mélyebb íze lesz a fogásoknak.
Kevés víz is elég bele
A kukta vastag falának és jó záródásának köszönhetően 100 százalékig megtartja a forralás során keletkező vízgőzt. Ebben a magas hőben sokkal gyorsabban készülnek el a fogások, mint a hagyományos fazékban. A kuktában sok mindent lehet készíteni, ragukat, pörköltet, levest, főzeléket és még zöldséget is párolhatsz az eszközben. A kuktában párolt zöldség nagy erénye, hogy sokkal több vitamin marad a zöldekben.
![kct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4565/45659/456591/45659132_d28abac2ec735508e75339e010e5accb_wm.jpg)
Energiatakarékos eszköz
A kuktában érdemes hosszabb főzési időt igénylő ételeket készíteni, mivel rengeteg időt és energiát takaríthat meg velük az ember. Az olyan időigényes húsok, mint a marha vagy a liba, 40-50 perc alatt elkészülnek a kuktában.
Amire figyelj
Kuktában főzni öröm, de van néhány szabály, amit érdemes betartani, ha az eszköznek bizalmat szavaznál.
- A kuktához található használati utasítást olvasd el. A főzési tippeket fogadd meg.
- A legtöbb kukta belsejében található egy vonal, amely azt jelzi, meddig lehet feltölteni. Ha ilyen nincs, akkor csak 2/3-ig töltsd.
- A fedelet mindig megfelelően illeszd az edényre.
- A fedelet csak akkor tanácsos levenni, ha a kuktában teljesen kihűlt az étel.
- Sózott, füstölt húsokat is készíthetsz kuktában, csak arra figyelj, hogy a használati utasításban írt főzési időt tartsd be. Ha túl sokáig főzöd, akkor kiszárad a hús.
- A száraz hüvelyeseket tanácsos ugyanúgy vízbe áztatni előző este, mintha hagyományos főzőedényben készülnének.
- Főzés után mindig engedd ki a kuktafazék szelepét, hogy a gőz távozzon. A kuktát csak akkor nyisd ki, amikor a nyomásjelző figyelmeztet.
A kukta tényleg felrobbanhat?
A városi legenda hatására sokan nem mertek a masina közelébe menni, míg mások csak nevettek a horrortörténeten.
A kukta feltalálója, Denis Papin 1679-ben állt elő büszkeségével. Kezdetben az edény meglehetősen rosszul szerepelt, nem nyerte el a háziasszonyok bizalmát, pedig a zseni ebből szeretett volna meggazdagodni. Hosszú évtizedeknek kellett eltelnie, mire a biznisz erőre kapott, egészen pontosan 1957-ben égett a világ kuktalázban. Szegény Papin ezt már nem élhette meg.
Az, hogy tényleg felrobbanhat-e a kukta, a mai napig elbizonytalanítja az embereket. Lehet, hogy a régi, silány gyártmány, vagy az emberi figyelmetlenség okozhatott baleseteket régen, de a mai kuktákat egyszerű és biztonságos használni. A kuktafazékhoz kapott használati utasítást mindig olvasd el, és kövesd a papíron írtakat, úgy nem lehet gond.
Fotók: Getty Images