Így takarítsd meg a mosogatót: minden baktérium eltűnik majd

mosogató
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mosogatóban rengeteg szennyeződés és baci összegyűlhet, ha nyers húst vagy tojást is átmosol benne, különösen figyelni kell a tisztán tartására.

Lehet, nem gondolnád, de ahogy a szivacson, úgy a mosogatóban is rengeteg minden felhalmozódik, hiába folyik át rajta rendszeresen a víz, folyamatosan tisztítani kell. Természetes módszerekkel és vegyszerekkel is megtakaríthatod, de ha tartózkodsz az erős tisztítószerektől, segítünk, mi mindent használhatsz még.

Az edényeken található zsiradék, a deszkára ragadt ételmaradék, de még penész is kerülhet a mosogatóba, így a lefolyóba, ahol a baktériumok melegágya lehet. Maga a mosogatószer sem rossz választás, ha takarításról van szó, de a megszokott pároshoz, a szódabikarbónához és az ecethez is fordulhatsz segítségért. 

Fontos tisztázni, hogy minden mosogató más, máshogy reagálnak a tisztítószerekre attól függően, miből készültek.

mosogató3

Rozsdamentes acél

A mai napig a rozsdamentes acél mosogató a legnépszerűbb típus, és ezt is a legkönnyebb tisztítani. Szórd meg a mosogatótálcát szódabikarbónával, majd egy szivacs segítségével körkörös mozdulatokkal dörzsöld át. A szódabikarbóna gyengéden tisztít, nem karcolja meg a felületet. Utána öblítsd le ecettel: ahogy a szódabikarbónával reakcióba lép, pezsegni fog, természetesen fertőtleníti a mosogatót. Ezt követően öblítsd át vízzel a mosogatót, illetve egy kis narancshéjjal is átdörzsölheted, amely elveszi az ecet csípős szagát. A legvégén olívaolajos konyharuhával töröld át, hogy igazán fényes legyen.

A szódabikarbónából pasztát is készíthetsz, keverd össze annyi vízzel, míg fogkrém sűrűségű nem lesz a massza, ezzel dörzsöld át a felületet, utána öblítsd át az ecettel.

mosogató2

Kényes anyagok

Az ecetben található ecetsav természetes fertőtlenítőszer, így elpusztítja a bacikat, és bár jó univerzális tisztítószer, kerámia, porcelán és zománcozott felületen ne használd, ha sokáig érintkezik ilyen anyagokkal, a savassága miatt kárt tehet bennük. Inkább válaszd helyette a forró víz és az antibakteriális szappan keverékét.

Porcelán, réz és gránit mosogató esetén enyhe, nem túl erős mosogatószert keverj össze egy kevés meleg vízzel, ezzel töröld át a mosogató felületét. Ne használj erős súrolóeszközt vagy dörzsi szivacsot, egy puha szivaccsal vagy ronggyal végezd a műveletet. A zománcozott felületnél különösen figyelj arra, nehogy megkarcold.  

mosogató4

A mosogatótálca nem minden

Nemcsak magát a tálcát kell megtisztítani, hanem a csapot, csaptelepet, a szórófejet és a szűrőt is. Ezeket – anyaguktól függően – víz és ecet keverékével érdemes áttörölni, 1:1 arányban keverd a két anyagot. Szórófejes palackba is töltheted a keveréket, majd spricceld az érintett területekre, hagyd állni egy kicsit. Kefével is érdemes átdörzsölni, vagy akár fogkefével, ugyanis a nehezen hozzáférhető helyeken is megbújhatnak a bacik.

Magát a lefolyót is érdemes átöblíteni, megtisztítani, erről itt olvashatsz bővebben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük