10 tipp, hogy az olajban sült ételek tökéletesek legyenek – A hőmérséklet nagyon fontos
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár nem tartozik a legegészségesebb konyhatechnológiai eljárások közé, az olajban sütés nagyon népszerű, a benne készült ételek pedig nagyon finomak.
A rántott ételek népszerűsége töretlen, a hústól kezdve a zöldségeken át a csokoládéig, még az is nagyon finom bundába forgatva és kirántva. Az olajban sütés nem bonyolult művelet, mégis van néhány szabály, amit érdemes betartani ahhoz, hogy ropogós bundájú, nem olajban tocsogó sültek kerüljenek ki a kezed alól.
A rántott ételeknél az egyik fontos lépés a megfelelő bunda kiválasztása. A legnépszerűbb a zsemlemorzsa, de léteznek más alternatívák, amelyek szintén ropogóssá teszik az ételt. A csirkefalatokat például egészen különlegessé teszi, ha corn flakesbe panírozod, még ropogósabb lesz tőle. A megfelelő bundán kívül az alábbiakra figyelj és mindenki imádni fogja a rántott ételeidet.
Használj megfelelő edényt
A legjobb, ha olyan edényt használsz, amelynek vastag a fala, így jobban tartja a hőt és az olaj hőmérséklete is egyenletes marad. Az edénynek legyen magas a fala is, hogy az olaj ne tudjon kifröccsenni. A méret is számít, minél nagyobb az edényed, annál több ételt tudsz egyszerre sütni anélkül, hogy túlzsúfolttá váljon.
Használj hőmérőt
Ahhoz, hogy az étel tökéletesen megsüljön, az olajnak megfelelő hőmérsékletűnek kell lennie. Az igazán pontos meghatározáshoz használj konyhai hőmérőt, amellyel folyamatosan ellenőrizni tudod az olaj hőmérsékletét.
Süss megfelelő hőmérsékleten
A hőmérőt nemcsak használni kell, hanem azt is tudnod kell, mennyi az olaj ideális hőmérséklete. A legjobb eredmény elérése érdekében az olajnak 180 és 190 Celsius-fok között kell lennie. Ha az olaj túl forró, az étel szinte biztos, hogy megég, miközben a belseje nyers marad. Ha pedig nem elég meleg, akkor az étel magába szívja az olajat és zsíros, tocsogós lesz.
Panírozás
Amikor bepaníroztad az ételt, utána érdemes rácson pihentetni, így a bunda jobban meg tud rajta kötni és nem esik le sütés közben sem. A rács sütés után is jól fog jönni, tedd rá a kész ételt, hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni.
Ne tegyél túl sok mindent a serpenyőbe
Lehet, hogy eddig ezt gondoltad, de az olajban sütés nem gyors művelet. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, türelemre van szükség, így például nem szabad egyszerre sok ételt beletenned a serpenyőbe. Ha túlzásba viszed, akkor vagy nyers, vagy túl zsíros lesz a sült. Inkább legyen kevesebb adag benne és a hőmérséklet is legyen megfelelő.
Használj fogót
A sütésénél sokan villát használnak, azzal fordítják meg a sülteket. Ez nem olyan jó választás, mert átlyukaszthatja a húst, ami így elveszíti a nedvességét és kiszárad. A villával nehéz dolgozni, mert felforrósodhat. Inkább használj fogót, amellyel jól meg tudod fogni az ételt.
Hasznosítsd újra az olajat
Ha megfelelően sütsz benne, az olajat többször is felhasználhatod. Attól is függ, hogy hányszor, hogy milyen ételeket készítesz benne. Ha panírozott ételeket sütsz, akkor legfeljebb négyszer használd, de ha sült krumplit készítesz, akár nyolcszor is használhatod ugyanazt az olajat. Arra ügyelj, hogy minden használat után alaposan szűrd le.
Megfelelő olajat használj
Nem minden olajjal jó sütni. Olívaolajban zöldségeket piríthatsz, de ez a fajta zsiradék nem alkalmas rántott ételek sütésére. Az olívaolajnak viszonylag alacsony az égési pontja, ezért inkább válassz mogyoróolajat vagy repceolajat, amelynek semleges íze és magas égési pontja van.
Itasd fel a felesleges nedvességet
A fröccsenés és az esetleges égési sérülések elkerülése érdekében győződj meg arról, hogy minden ételről leitattad a nedvességet sütés előtt. Ha nedvesen teszed az olajba, akkor a forró olaj rád fröccsenhet komoly égési sérüléseket okozva. Ezért mielőtt kisütnéd őket, itasd le papírtörlővel és csak azután tedd a forró olajba.
Nem mindegy, hova öntöd a használt olajat
A használt olaj valóban eldugíthatja a konyhai lefolyót, ezért soha ne öntsd bele. Ehelyett hagyd kihűlni, majd öntsd az eredeti palackjába és vidd el olyan átvevőhelyre, ahol hasznosítani tudják, például benzinkútra.
Fotó: Getty Images