Így tisztítsd meg az öntöttvas serpenyőt: nem lesz rozsdás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az öntöttvas serpenyő minden konyha sötét foltja. Igaz, hogy tartós használatra készül és a tűzhelyről a sütőig vándorol, a tisztításával mégis sokszor vért izzadunk. Utánajártunk, hogy mi a legbiztosabb módszer!
Ez a rendkívül hasznos és sokoldalú konyhai eszköz lassan nélkülözhetetlenné kezd válni. A tisztítása azonban mindenki rettegett mumusa, hiszen a ráégett, rászáradt ételek nyomait bizony piszok nehéz idővel eltávolítani.
Sokan sokféle módszerrel próbálkoztunk már, így most szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, és elárulni neked a legbiztosabb módszert.
Tévhitek
Első számú tévhit, hogy nem szabad szappant használni. Természetesen használhatsz, mindössze kis mennyiségben, miként a mosogatószer is megengedett, szintén kis mennyiségben. Ha végül a szappant választod, párosíts hozzá meleg vizet is!
Második számú tévhit, hogy durva felületű, szinte már súroló kategóriájú mosogatószivacsra vagy eszközre van szükség a serpenyő tisztításához. Ugyanis, ha emellett a típusú eszköz mellett döntesz, azzal ugyan eltávolíthatod a szennyeződések egy részét a serpenyőről, de a rendszeres használat során, a felületén létrejött "kérget", ami a tapadásmentességért felel, is eltüntetheted.
Harmadik tévhit, miszerint az áztatás segít fellazítani a letapadt szennyeződéseket. Annyiban van valóságalapja ennek a tézisnek, hogy az áztatás általában tényleg feloldja az életmaradékokat, öntöttvas serpenyő esetében azonban pont fordítva sül el az áztatás: a serpenyő ugyanis rozsdásodni fog.
A tuti tippek
A serpenyő élethosszig tartó szolgálatát 3 lépés garantálja.
Első lépések
A serpenyő tisztításának egyik legjobb módja az, ha még forró állapotában kitörlöd azt egy mosogatószivaccsal vagy finom sörtéjű kefével, ami nem karcolja meg a felületet. Ezzel fellazíthatod a szennyeződéseket, hogy utána könnyebb legyen elmosogatnod a serpenyőt.
Mosogatás
Kézzel és egy kis szappannal vágj csak neki! Illetve ha makacsak a foltok, akkor használj házi súrolószert – sóból és vízből készült paszta –, vagy 3-4 percen át forralj vizet a serpenyőben. Ez a két lépés garantáltan segíteni fog feloldani a serpenyőben a leragadt ételmaradékokat annyira, hogy végül egy szivaccsal is ki tudd azt takarítani.
A folytatás
Szárítás. Ez a lépés azért nélkülözhetetlen, mert mint ahogyan azt már korábban is írtuk, a víztől az öntöttvas elkezdhet rozsdásodni. Éppen ezért töröld mindig alaposan szárazra a serpenyőt mosogatás után, de még az elpakolása előtt!
Az utolsó lépés
Hiszed vagy sem, egy serpenyő esetében nem csak a főzési-sütési folyamat elején lehet szükséged olajra. Az olajjal ugyanis a tisztítási folyamat végén is bekenheted a serpenyőt egy vékony rétegben, hogy az minél tovább tartós maradhasson.
Tilos!
Az egyetlen dolog, amit sose tegyél meg, az az, hogy az öntöttvas edényt a mosogatógépbe teszed. Ez ugyanis tönkre fogja tenni, és a rozsdásodást is nagymértékben elősegíti.
Fotó forrása: Getty Images