Így használd fel a parmezán sajt kérgét: bevált tippeket mutatunk

parmezan-kereg-felhasznalasa
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokan azt hisszük, hogy a parmezán kérge viaszból van, ezért kidobjuk. Csakhogy a minőségi parmezán kérge egy sózás útján keletkező természetes réteg, amely szintén fogyasztható!

A gondosan megmunkált Parmigiano Reggiano sajt egy igazi műalkotás, amit már évezredek óta készítenek Olaszország meghatározott régióiban, mint például Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna vagy Mantua. 

A tejet adó teheneket csakis a legfinomabb táppal etetik, a sajt készítése során pedig nem használnak adalékanyagokat, így a folyamat minden lépése a természetességre törekszik. Amit kevesen tudnak, hogy ennek, illetve az OEM - vagyis oltalom alatt álló - sajtoknak mind ehető kérgük van, ami a sózás során keletkezik a felszínükön. 

Ahogy a sajt öregszik, úgy keményedik meg a kérge is, amely végül, ha minden előírásnak megfelel maga a sajt, megkapja az ikonikus Parmigiano Reggiano jelzést.

parmezan-kereg-felhasznalasa

Egy régi legenda szerint, ha valaki kidobja ennek a sajtnak a kérgét ahelyett, hogy hasznosítaná azt a főzés során, egy életre átkozott lesz túlfőtt tészta fronton. Nos, ha te sem szeretnéd kipróbálni, hogy igazak-e a mendemondák, olvasd el, hogy mire is használhatod még ennek a nemes sajtnak a kérgét.

Alapok és levesek

Az olaszok másik különleges levese a minestrone mellett a parmigiano húsleves. Ennek az érdekessége, hogy néhány órán át benne áztatják a sajt kérgét is, amihez gyógynövényeket, fokhagymát, hagymát és fekete borsot is adnak. Ezt a lépést te is bátran kipróbálhatod, s ha nem is rögtön a húsleveshez, de bármely krémleves is boldogan magába szívja majd ezt a kellemesen sós, zamatos ízt.

parmezan-kereg-felhasznalasa

Bab

Ha babbal készítesz ételt, akkor is nyugodtan adj hozzá egy kis parmigianohéjat, hiszen a szárított és a szemes babnak is kölcsönöz egy különleges, autentikus ízt.

Szószok és raguk

A parmezán héja amellett, hogy egy extra ízt ad az ételeknek, ahhoz is kiváló, hogy sűrítsd vele a különböző szószokat. A paradicsomszósz például kifejezetten igényli is, miként egy jó bolognaihoz is bátran hozzáadhatod éppúgy, ahogyan reszelve is hozzáadnád magát a sajtot.

bolognai-ragu-parmezan-kereg-felhasznalasa

Rizottó

A legtöbb rizottóhoz általában minden olasz hozzáreszel egy kis parmezánt, így egyáltalán ne érezd úgy, hogy ha egy komplett héjdarabot is hozzáadsz, azzal valami ördögtől való dolgot viszel véghez.

Akárcsak a húsleveslé és a fehérbor, amit a rizottóhoz adnál, és ami megízesíti a rizsszemeket, ugyanúgy tehetsz a sajtkéreggel is, aminek a sós íze garantálja, hogy az elkészült rizottórizs tényleg ízes lesz.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon