![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így használd fel a parmezán sajt kérgét: bevált tippeket mutatunk
![parmezan-kereg-felhasznalasa](https://kep.index.hu/1/0/5623/56233/562334/56233453_4157811_aed955b607b13e49f8d92835ac937185_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokan azt hisszük, hogy a parmezán kérge viaszból van, ezért kidobjuk. Csakhogy a minőségi parmezán kérge egy sózás útján keletkező természetes réteg, amely szintén fogyasztható!
A gondosan megmunkált Parmigiano Reggiano sajt egy igazi műalkotás, amit már évezredek óta készítenek Olaszország meghatározott régióiban, mint például Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna vagy Mantua.
A tejet adó teheneket csakis a legfinomabb táppal etetik, a sajt készítése során pedig nem használnak adalékanyagokat, így a folyamat minden lépése a természetességre törekszik. Amit kevesen tudnak, hogy ennek, illetve az OEM - vagyis oltalom alatt álló - sajtoknak mind ehető kérgük van, ami a sózás során keletkezik a felszínükön.
Ahogy a sajt öregszik, úgy keményedik meg a kérge is, amely végül, ha minden előírásnak megfelel maga a sajt, megkapja az ikonikus Parmigiano Reggiano jelzést.
![parmezan-kereg-felhasznalasa](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5623/56233/562334/56233491_00f6f331cccccd64c9f91fbd79c32566_wm.jpg)
Egy régi legenda szerint, ha valaki kidobja ennek a sajtnak a kérgét ahelyett, hogy hasznosítaná azt a főzés során, egy életre átkozott lesz túlfőtt tészta fronton. Nos, ha te sem szeretnéd kipróbálni, hogy igazak-e a mendemondák, olvasd el, hogy mire is használhatod még ennek a nemes sajtnak a kérgét.
Alapok és levesek
Az olaszok másik különleges levese a minestrone mellett a parmigiano húsleves. Ennek az érdekessége, hogy néhány órán át benne áztatják a sajt kérgét is, amihez gyógynövényeket, fokhagymát, hagymát és fekete borsot is adnak. Ezt a lépést te is bátran kipróbálhatod, s ha nem is rögtön a húsleveshez, de bármely krémleves is boldogan magába szívja majd ezt a kellemesen sós, zamatos ízt.
Bab
Ha babbal készítesz ételt, akkor is nyugodtan adj hozzá egy kis parmigianohéjat, hiszen a szárított és a szemes babnak is kölcsönöz egy különleges, autentikus ízt.
Szószok és raguk
A parmezán héja amellett, hogy egy extra ízt ad az ételeknek, ahhoz is kiváló, hogy sűrítsd vele a különböző szószokat. A paradicsomszósz például kifejezetten igényli is, miként egy jó bolognaihoz is bátran hozzáadhatod éppúgy, ahogyan reszelve is hozzáadnád magát a sajtot.
![bolognai-ragu-parmezan-kereg-felhasznalasa](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5623/56233/562338/56233839_2ec012c53d9253f807a4216c487e6dbb_wm.jpg)
Rizottó
A legtöbb rizottóhoz általában minden olasz hozzáreszel egy kis parmezánt, így egyáltalán ne érezd úgy, hogy ha egy komplett héjdarabot is hozzáadsz, azzal valami ördögtől való dolgot viszel véghez.
Akárcsak a húsleveslé és a fehérbor, amit a rizottóhoz adnál, és ami megízesíti a rizsszemeket, ugyanúgy tehetsz a sajtkéreggel is, aminek a sós íze garantálja, hogy az elkészült rizottórizs tényleg ízes lesz.
Fotó forrása: Getty Images