
Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás

Krémsajttal töltött jalapeño paprika: pirosra sült bacon öleli körbe

Könnyed, pufi felhőpalacsinta: joghurtos a légies tészta

Isteni tojásos pite tortillalapból: cottage cheese teszi krémessé

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből
A kuszkusz főzése nem bonyolult, de megvannak a maga titkai. Ezúttal mutatunk egy bevált és mindössze néhány perces tippet!
Kuszkuszt főzni nem nagy mutatvány, de a rutin persze elengedhetetlen hozzá, hogy tényleg tökéletes köret váljon belőle. Azzal talán te is egyetértesz, hogy a kuszkusz egy alulértékelt étel, annak ellenére, hogy milyen sokoldalúan felhasználható.
Most egy olyan főzési tippet mutatunk, amivel nemcsak hogy egészséges, de gyors és tökéletes köretet készíthetsz el szinte bármilyen főétel mellé.

Mi az a kuszkusz?
A kuszkusz lényegében hántolt és őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készülő köret. Eredetileg az arab konyhában vált ismertté, főként Algériában, Marokkóban és Tunéziában jellemző, ám mára már az egész világot meghódította. Remekül illik például a vegetáriánus tagine-hoz, egy finom pörkölt mellé, de akár salátát is készíthetsz belőle.
Rendkívül egészséges és gyorsan elkészíthető, de oda kell figyelni 1-2 dologra: ha a tészta főzéséhez hasonló módon próbálod elkészíteni, akkor a kuszkusz sajnos gyorsan túlfő, és a végeredmény egy étvágygerjesztőnek nem nevezhető, kásás trutyi lesz.
A tökéletességhez vezető út lépései
A kuszkusz főzéséhez sima vizet szoktak használni, de ha rám hallgatsz, akkor zöldségalaplével készíted el. Mivel a kuszkusznak önmagában elég kevés íze van, így ezzel csak jót teszel vele.
A kuszkuszt, klasszikus értelemben véve nem kell főzni, de fontos, hogy az alaplé forró legyen, amikor ráöntöd. A kuszkusz és a víz aránya általában 1:1, vagyis 1 bögre kuszkuszhoz 1 bögre víz/alaplé szükséges. Ehhez tedd a kuszkuszt egy hőálló tálba, borítsd rá a forró levet, végezetül alaposan keverd össze, hogy a szemek ne tudjanak összetapadni egymással.

Ha ezzel megvagy, a kuszkuszt fedd le egy tányérral, és hagyd, hogy megszívja magát a lével, miközben még párolódik is a bent rekedő hőben. Nagyjából 5 perc elteltével ellenőrizd, hogy áll, illetve kóstold is meg, hogy eléggé fűszeres-e, vagy még szükséges utólag ízesíteni. Ha még sok rajta a lé, fedd le, hagyd állni újabb 5 percig. Mikor magába szívta a levet, villával lazítsd fel, ezzel a módszerrel biztosíthatod a kuszkuszod számára a megfelelő, könnyed, légies állagot.
Végezetül, ha elégszer átkeverted, és úgy érzed, hogy elérted a vágyott állagot, akkor már tálalhatod is.
Fotó forrása: Getty Images