![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz újra ropogós a kihűlt pizza: biztos módszert mutatunk
![pizza-melegites](https://kep.index.hu/1/0/5494/54941/549410/54941079_4060493_81a19a34dda009b00ec65b580c269b07_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az ételek többsége frissen az igazi, és nincs ez másként a pizzával sem. Viszont, ha sajnálnád kidobni a szikkadt és másnapos szeleteket, mutatunk egy módszert, amivel visszaadhatod a pizzának a ropogósságát.
A kihűlt pizzaszelet újból ehetővé tételére általában a mikrohullámú sütőt vagy a sütőt szoktuk használni. Noha utóbbi képes néhány szelet erejéig felfrissíteni a pizzát, a benne lévő nedvesség nagyrészt kárba vész a melegítés során, és a kapott ropogósság már csak árnyéka lesz önmagának.
Az újramelegített szelet, bármennyire is ízletes, elkerülhetetlenül szárazabb és masszívabb lesz, mint amikor elhagyta a kemencét.
A feladatunk tehát az, hogy olyan módszert találjunk a pizza melegítésére, amely során a lehető legkevesebb nedvesség távozik el belőle.
A megoldás
Ha nincs kedved az egész sütőt beizzítani 2 szelet pizzáért, grilleződ sincs otthon, illetve a mikróban sem bombáznád meg különböző sugarakkal, mutatunk egy szuper megoldást!
![pizza-melegites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5494/54941/549410/54941093_e13fbd8a459ad6917f5a31538dd94257_wm.jpg)
Ha olyan tűzhelyed van, ami nem indukciós és nem kerámia, hanem gázos, ráccsal, akkor te is tehetsz egy próbát.
Lehelj életet a szikkadt pizzaszeletbe!
A módszer igen egyszerű, és csupán gáztűzhelyre és egy fémtepsire vagy öntöttvas serpenyőre van hozzá szükséged. A pizzaszeletet persze feldobhatnád magára a gázrózsára is egy alufóliába csomagolva, de mivel túl közel lenne a láng a pizzához, minden bizonnyal csak elégetnéd.
Viszont, ha a pizzát egy vékonyabb fémtepsiben vagy -serpenyőben teszed fel a gázlángra vagy sütőlapra, úgy majdnem olyan hatást kelthetsz, mintha a sütőbe tetted volna, csak emiatt nem kell az egészet beröffenteni, elegendő egyetlen gázrózsát.
![pizza-melegites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5494/54941/549411/54941125_f808007bb1e6d2585a59300ee053fa03_wm.jpg)
Viszont ez a megoldás önmagában még mindig nem tudja visszaadni a frissen sült pizza varázsát, hiszen, ha nem takarod le a szeletet, a nedvesség ugyanúgy elillan belőle.
Éppen ezért, a legalacsonyabb fokozatra állítva helyezd a tűzhelyre a tepsit/serpenyőt, és takard le a pizzaszeletet egy fóliával. Így süsd a pizzákat kb. 15-20 percig. A végeredmény a hideg, merev és kissé megvetemedett szeletek helyett friss, nedvességet alig vesztetté válnak, a tetejükön a sajt pedig újból ragacsos lesz és fényes.
![pizza-melegites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5494/54941/549411/54941127_ef800d0c99b70b07d21ac6eba78bf67d_wm.jpg)
Leszögezzük, hogy olyan finom sajnos így sem lesz, mintha most sütötték volna, viszont mérföldekkel frissebb lesz az állaga, mint egy mikrózós vagy grillezős újramelegítéssel lenne. A pizza belül rugalmasabb lesz, az alja ropogós, a sajt szépen megolvad a tetején, a feltétek pedig nem száradnak ki.
A 3 legfontosabb része a melegítésnek
A pizza tűzhelyen való újramelegítésének 3 titka van, amiket ha betartasz, neked is sikerülni fog!
Az egyik, hogy a tűzhelyre (ami nem lehet kerámialapos vagy indukciós) mindig tenni kell egy tepsit vagy serpenyőt. A második, hogy az edénnyel együtt, egyszerre kell melegíteni a pizzát. A harmadik pedig, hogy a szeleteket egészen 100 fokig kell melegíteni, szigorúan letakarva.
![pizza-melegites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5494/54941/549411/54941195_7addff29daa3ceb9e87dc5770081a807_wm.jpg)
A magyarázat
A forró sütőbe helyezett pizzaszelet működési elvét úgy képzeld el, mint amikor egy szelet kenyeret beteszel a kenyérpirítóba: a külseje (a sajttal és a feltétekkel együtt) gyorsan felmelegszik, vizet veszít és megkeményedik. Csak a szelet belseje tart vissza annyi vizet, hogy az újra zselatinizálódjon.
A zselatinizálás lényege a tésztában lévő keményítő fizikai és kémiai folyamata. Ugyanis mindaddig, amíg a keményítőből felszabaduló víz a gluténben marad, a barnulási folyamat megfordítható. Vagyis, ha a pizzát 60 fok fölé melegítjük, de 100 foknál nem magasabbra, ezen a hőmérsékleten a keményítő még képes felszívni a vizet és zselanitizálódni, vagyis részben biztosítani tudja a tészta viszkózus tulajdonságait sütés közben.
![pizza-melegites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5494/54941/549412/54941227_ddb51780860540871e7d5118ebdd27dd_wm.jpg)
Viszont, ha a forráspont 100 fok fölé melegszik, akkor a keményítő által felszabaduló víz kikerül a tésztából – elpárolog –, akkor a keményítő víz nélkül marad, és odalesz minden remény a pizzaszelet eredeti állagának visszaállítására.
Éppen ezért fontos, hogy egyrészt odafigyelj a hőmérsékletre is, másrészt pedig, hogy egy fedett serpenyőben/tepsiben, finoman melegítsd fel a pizzát a tűzhelyen. Így ugyanis a szelet lassan és egyenletesen éri el a kocsonyásodási pontot, és csak kis mennyiségű víz vész el a párolgás során, főleg ott, ahol erre a legnagyobb szükség van: az alsó kéregben.
A szelet kis, zárt térben történő újramelegítése tehát tovább segíti a folyamat során elvesztett víz mennyiségének minimalizálását, és a beszorult nedvesség – amely a fólia eltávolításakor távozik – valójában segít felpuhítani a pizzát, a sajtot és a feltéteket is.
A serpenyős módszer egyetlen korlátja az, hogy a serpenyőbe csupán 1-2 szelet pizza fér el egyszerre.
Fotó forrása: Getty Images