Így lesz újra ropogós a kihűlt pizza: biztos módszert mutatunk

pizza-melegites
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ételek többsége frissen az igazi, és nincs ez másként a pizzával sem. Viszont, ha sajnálnád kidobni a szikkadt és másnapos szeleteket, mutatunk egy módszert, amivel visszaadhatod a pizzának a ropogósságát.

A kihűlt pizzaszelet újból ehetővé tételére általában a mikrohullámú sütőt vagy a sütőt szoktuk használni. Noha utóbbi képes néhány szelet erejéig felfrissíteni a pizzát, a benne lévő nedvesség nagyrészt kárba vész a melegítés során, és a kapott ropogósság már csak árnyéka lesz önmagának.

Az újramelegített szelet, bármennyire is ízletes, elkerülhetetlenül szárazabb és masszívabb lesz, mint amikor elhagyta a kemencét. 

A feladatunk tehát az, hogy olyan módszert találjunk a pizza melegítésére, amely során a lehető legkevesebb nedvesség távozik el belőle.

A megoldás

Ha nincs kedved az egész sütőt beizzítani 2 szelet pizzáért, grilleződ sincs otthon, illetve a mikróban sem bombáznád meg különböző sugarakkal, mutatunk egy szuper megoldást!

pizza-melegites

Ha olyan tűzhelyed van, ami nem indukciós és nem kerámia, hanem gázos, ráccsal, akkor te is tehetsz egy próbát.

Lehelj életet a szikkadt pizzaszeletbe!

A módszer igen egyszerű, és csupán gáztűzhelyre és egy fémtepsire vagy öntöttvas serpenyőre van hozzá szükséged. A pizzaszeletet persze feldobhatnád magára a gázrózsára is egy alufóliába csomagolva, de mivel túl közel lenne a láng a pizzához, minden bizonnyal csak elégetnéd.

Viszont, ha a pizzát egy vékonyabb fémtepsiben vagy -serpenyőben teszed fel a gázlángra vagy sütőlapra, úgy majdnem olyan hatást kelthetsz, mintha a sütőbe tetted volna, csak emiatt nem kell az egészet beröffenteni, elegendő egyetlen gázrózsát.

pizza-melegites

Viszont ez a megoldás önmagában még mindig nem tudja visszaadni a frissen sült pizza varázsát, hiszen, ha nem takarod le a szeletet, a nedvesség ugyanúgy elillan belőle. 

Éppen ezért, a legalacsonyabb fokozatra állítva helyezd a tűzhelyre a tepsit/serpenyőt, és takard le a pizzaszeletet egy fóliával. Így süsd a pizzákat kb. 15-20 percig. A végeredmény a hideg, merev és kissé megvetemedett szeletek helyett friss, nedvességet alig vesztetté válnak, a tetejükön a sajt pedig újból ragacsos lesz és fényes.

pizza-melegites

Leszögezzük, hogy olyan finom sajnos így sem lesz, mintha most sütötték volna, viszont mérföldekkel frissebb lesz az állaga, mint egy mikrózós vagy grillezős újramelegítéssel lenne. A pizza belül rugalmasabb lesz, az alja ropogós, a sajt szépen megolvad a tetején, a feltétek pedig nem száradnak ki.

A 3 legfontosabb része a melegítésnek

A pizza tűzhelyen való újramelegítésének 3 titka van, amiket ha betartasz, neked is sikerülni fog!

Az egyik, hogy a tűzhelyre (ami nem lehet kerámialapos vagy indukciós) mindig tenni kell egy tepsit vagy serpenyőt. A második, hogy az edénnyel együtt, egyszerre kell melegíteni a pizzát. A harmadik pedig, hogy a szeleteket egészen 100 fokig kell melegíteni, szigorúan letakarva.

pizza-melegites

A magyarázat

A forró sütőbe helyezett pizzaszelet működési elvét úgy képzeld el, mint amikor egy szelet kenyeret beteszel a kenyérpirítóba: a külseje (a sajttal és a feltétekkel együtt) gyorsan felmelegszik, vizet veszít és megkeményedik. Csak a szelet belseje tart vissza annyi vizet, hogy az újra zselatinizálódjon.

A zselatinizálás lényege a tésztában lévő keményítő fizikai és kémiai folyamata. Ugyanis mindaddig, amíg a keményítőből felszabaduló víz a gluténben marad, a barnulási folyamat megfordítható. Vagyis, ha a pizzát 60 fok fölé melegítjük, de 100 foknál nem magasabbra, ezen a hőmérsékleten a keményítő még képes felszívni a vizet és zselanitizálódni, vagyis részben biztosítani tudja a tészta viszkózus tulajdonságait sütés közben.

pizza-melegites

Viszont, ha a forráspont 100 fok fölé melegszik, akkor a keményítő által felszabaduló víz kikerül a tésztából – elpárolog –, akkor a keményítő víz nélkül marad, és odalesz minden remény a pizzaszelet eredeti állagának visszaállítására. 

Éppen ezért fontos, hogy egyrészt odafigyelj a hőmérsékletre is, másrészt pedig, hogy egy fedett serpenyőben/tepsiben, finoman melegítsd fel a pizzát a tűzhelyen. Így ugyanis a szelet lassan és egyenletesen éri el a kocsonyásodási pontot, és csak kis mennyiségű víz vész el a párolgás során, főleg ott, ahol erre a legnagyobb szükség van: az alsó kéregben.

A szelet kis, zárt térben történő újramelegítése tehát tovább segíti a folyamat során elvesztett víz mennyiségének minimalizálását, és a beszorult nedvesség – amely a fólia eltávolításakor távozik – valójában segít felpuhítani a pizzát, a sajtot és a feltéteket is.

A serpenyős módszer egyetlen korlátja az, hogy a serpenyőbe csupán 1-2 szelet pizza fér el egyszerre.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon