Így lesz sokáig friss és ropogós a retek: 4 tippet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hónapos retek helyesen tárolva egy hétig is megőrzi frissességét. Fontos, hogy már a vásárlásnál is figyelmes légy, feszes héjú, kemény darabokat válassz, melyeknek szép egészséges a levelük.
A retek a tavasz első hírnökei közé tartozik. A finomságot nyersen, főve, sőt, sütve is fogyaszthatod, pompás saláták készülhetnek belőle, és szendvicsbe pakolva is remek.
A retek finom, egészséges és izgalmas zöldség. Nem csak nyersen lehet fogyasztani, főzve, párolva és savanyítva is érdemes kipróbálni. Akár sütőbe is tolhatod, és a krumplihoz hasonlóan megsütheted. Ha vékonyan szeleteled, levesekben is kínálhatod, így nagyon izgalmassá teheted akár a hagyományos hús- vagy zöldséglevest is.
A C-vitaminban gazdag zöldség elég érzékeny, vásárlás után fontos a helyes tárolása, mert ha nem figyelsz rá, hamar veszít a frissességéből. Alább kiderül, hogy is érdemes tárolni a tavaszi kedvencet, hogy sokáig megőrizze roppanósságát.
Papírtörlő és zacskó
A hónapos retek a megfelelő páratartalom és hőmérséklet mellett sokáig eltartható. Az egyik legjobb tárolási módja, ha nedves papírtörlőbe csomagolod és nejlonzacskóba teszed, így egy hétig is ropogós marad a hűtőben. Fontos, hogy a zacskó száját ne zárd el, mert ha csomót kötsz rá, nem kap levegőt, és hamar megpenészedik.
Befőttesüveg
A megvásárolt retket alaposan tisztítsd meg, majd pakold befőttesüvegbe a kis fejeket. Ezután töltsd meg az üveget annyi vízzel, hogy ellepje a retkeket. A befőttesüveg tetejét csavard az üvegre, majd így helyezd hűtőbe. Így tárolva 10-12 napig is friss marad a zöldség.
Ha nincs otthon befőttesüveg, akkor egy nagy tálba pakold a retket és engedj rá hideg vizet. Így is megmarad a zöldség frissessége, arról azonban ne feledkezz meg, hogy mindennap cseréld alatta a vizet.
Kamrában vagy pincében
A reteknek a tárolás szempontjából fontos a hűvös hőmérséklet, ezért pincében vagy hidegebb spájzban is tarthatod. A lényeg, hogy egy nagyobb dobozt tölts meg nedves homokkal vagy földdel, majd bújtasd bele a retkeket. Nagyobb mennyiség tárolására ez a legjobb megoldás, így akár 2-3 hónapig is friss marad a zöldség.
Savanyítva
A kedvelt csemegét könnyű tartósítani. A feldarabolt retket pakold tiszta üvegbe, majd önts rá savanyító levet. A lé egy rész ecetből (20%-os ételecet), két rész cukorból, három rész vízből és sóból álljon. A felforralt levet öntsd a zöldségre, majd csavard az üvegre a tetejét. Dunsztolás nélkül egy hétig tárolható hűtőben, dunsztolva hűvös helyen hónapokig eláll.
Fotók: Getty Images