Így lesz ropogós a rántott hús panírja: 4 kipróbált trükköt mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rántott húst sütni mindenki tud, ám a tökéletes frissensült elkészítése igényel némi tapasztalatot. A rántott hús akkor a legfinomabb, ha a bundája kellemesen ropogós, a belseje pedig puha, szaftos.
A rántott hús készülhet szárnyasból, sertésből vagy borjúból, rengetegféle változatot ki lehet próbálni. A klasszikus kedvencnél a fő szempont, hogy a bunda ropogós legyen, a hús pedig szaftos, ízletes.
Panko
A kívánt eredmény érdekében több technikát letesztelhetsz. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a zsemlemorzsát pankóra cseréled, melytől sokkal ropogósabb lesz a rántott finomság ruhája. Persze a külső réteg mellett az is fontos, hogy a hús szaftos legyen. Ennek érdekében sokan sóoldatos vagy írós pácban pihentetik, akár egy éjszakán át.
Az extra ropogós rántott hús bundájához csupán néhány egyszerű trükköt kell bevetni. Bár hagyományosan zsemlemorzsába forgatva készül, a textúra elérése értekében el is hagyható a kenyérmorzsa. Mutatjuk, mit érdemes kipróbálni, ha különlegesebb, ropogósabb rántott húsra vágysz.
Étkezési keményítő
Az amerikai rántott hús ruhája lisztből és étkezési keményítőből áll. A párostól nagyon ropogós lesz a bunda. Az étkezési keményítőt és a lisztet fele-fele arányban szokták használni, de úgy is lehet, hogy egy bögrényihez 1-2 evőkanálnyit keversz. A merészebbek pedig a tojásos vagy fűszeres pác után simán csak étkezési keményítőbe is beleforgathatják a húst.
Kukoricapehely
A kukoricapehely használata a frissensült készítésénél több módon is kipróbálható. Keverheted zsemlemorzsával vagy liszttel fele-fele arányban, vagy csak kukoricapehelybe forgasd a húst. Utóbbi a csirkének áll a legjobban, a hús borzas, ropogós kérget kap a reggeli gabonától.
Szódabikarbóna
A szódabikarbóna használata hússütésnél régi praktika, puha és omlós lesz tőle a sült. Na de mi a helyzet a rántott hús készítésénél? A szódabikarbónától a hagyományos panír elképesztően ropogós lesz. A használata egyszerű, 1-2 teáskanálnyi szódabikarbónát keverj össze néhány csepp malátaecettel. Az ecet savja működésbe lép a szódabikarbónával, a keletkező gázoknak köszönhetően sütés közben a bunda felpuffad. A szódabikarbónás keveréket a felvert tojáshoz forgasd hozzá, és a szokásos módon panírozd be a húst. A malátaecet az ízében is érezteti magát, sörre emlékeztető aromát kap a rántott hús.
Chips
A rántott hús ruhája a kedvenc chipsedből is elkészülhet. A választott chipset egyszerűen daráld finomra, vagy kicsit darabosabban is hagyhatod. A panírozást végezd a szokásos módon, a chipset a zsemlemorzsa helyett használd. Ha szereted a tüzesebb aromákat, akkor érdemes csípős chipsből készíteni a panírt, de hagymás vagy barbecue-ízesítést is kipróbálhatsz.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images