![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ne dobd ki a sárgadinnye magját és héját: tele vannak vitaminnal
![Sárgadinnye magja és héja mire használható cover](https://kep.index.hu/1/0/5054/50548/505482/50548239_3853745_901d3a463260251bdec4ee2a51f5b8d2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az illatos sárgadinnyét szeptember végéig is élvezheted: a gyümölcs húsa mellett a magja és a héja is érdemel némi figyelmet, egy kis kreativitással pompás dolgok készülhetnek belőlük.
A sárgadinnye finom, tele van tápanyagokkal. Olyan vitaminokban bővelkedik, mint az A- és a C-, utóbbi az immunrendszer egészségéhez, erősítéséhez járul hozzá, míg a másik a szemet védi.
A gyümölcs víztartalma magas, ezért a hidratálásban is segít, mely létfontosságú az egészséges vese működéséhez, mi több, az emésztést is támogatja, illetve a vérnyomást is. Rosttartalma magas, ennek köszönhetően tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.
A sárgadinnye nem csak értékei miatt népszerű, íze és illata megbabonázza az embereket. A gyümölcs húsa jólesik magában, de izgalmas saláták, hideg pohárdesszertek, fagylalt és turmix is készülhet belőle. A héja és a magja a legtöbb háztartásban a kukában végzi, pedig mindkettőt bátran fel lehet használni, így lépve egyet a pazarlásmentes életmód felé. Plusz azt sem szabad elfeledni, hogy a sárgadinnye értékei a magjában és a héjában is jelen vannak.
![Sárgadinnye magja és héja mire használható ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5054/50548/505482/50548277_5f497006a6f6545e3ab4df4f576aed58_wm.jpg)
Mi készülhet a sárgadinnye magjából?
Az óvodás korú gyermekek közt az a mese terjed, hogy a lenyelt magoktól virág nő az ember hasában. Az biztos, hogy nem csak a kicsik, a felnőttek is kerülik a dinnye magját, pedig nem lesz tőle semmi bajod, ha megeszed. A sárgadinnye magját Kínában és a Közel-Keleten évszázadok óta fogyasztják, mivel ugyanúgy vitaminokban és ásványi sókban bővelkedik.
A magokat bátran keverheted turmixba, vagy egyszerűen kapard ki, majd szűrőedényben alaposan mosd át, utána ízesítsd olívaolajjal és fűszerekkel (só, bors, kömény, chili, kurkuma). Ezután a magokat terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, és told 200 fokosra előmelegített sütőbe 10-12 percre. Az így készült magok tökéletes nassolnivalók, de salátákba is keverheted őket, vagy krémlevesek, házi kencék tetején is elférnek.
![Sárgadinnye magja és héja mire használható ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5054/50548/505483/50548315_0b0db1489500741ec49130bd24c18dbc_wm.jpg)
És mi legyen a héjával?
A biosárgadinnye héjából frissítő italokat érdemes készíteni. Az egyik nagy kedvencet egyszerűen összedobhatod: egy liter vízbe tedd bele a sárgadinnye héját, forrald fel, majd hagyd kihűlni. Ezután szűrd le, a lét öntsd karcsú üvegbe, majd mehet is a hűtőbe. A sárgadinnyeízű italt jéghidegen, friss mentalevéllel és cukorsziruppal keverve kínáld, remek hűsítő meleg napokon.
Fotók: Getty Images