Sütőpapír vagy alufólia? Mutatjuk, melyiket mire használd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A sütőpapír és az alufólia egyszerű, hétköznapi konyhai kiegészítők. Az azonban már korántsem olyan egyszerű, hogy melyiket mire is használjuk pontosan.
Bár mindkét eszköz egyaránt fontos része a konyhának, étele válogatja, hogy mikor melyiket kell előnyben részesítened.
Mikor használjunk sütőpapírt?
Először is tudnod kell, hogy bár a kettő feltűnően hasonlít, a viaszpapír és a sütőpapír nem ugyanaz. A viaszos papír szójababból vagy paraffinviaszból készült, tapadásmentes bevonattal készül, viszont nem hőálló, már alacsony hőfokon is megolvad. Éppen ezért a viaszpapír kiválóan alkalmas élelmiszer-csomagoláshoz vagy fagyasztóban való használatra, sütésre azonban nem.
A sütőpapír viszont hőálló, tapadásmentes bevonattal rendelkezik, így biztonságosan használhatod azt a sütőben is. A sütőpapír ugyanis olyan eljárással készül, ami a papírt zsírállóvá, tartóssá, valamint hő- és nedvességállóvá teszi.
A sütőpapír és a sütő
A sütőben a sütőpapír abszolút előnye, hogy tapadásmentes, míg az alufólia esetében a tapadásmentesség eléréséhez olajjal kell befújni a felületét, ami viszont ronthatja a készülő étel minőségét.
A sütőpapír, bár elszíneződhet a sütőben, 230 fokig biztonságosan használható. Ráadásul nem csak a tepsit bélelheted ki vele, tortaformákat is: elegendő hozzá körberajzolnod a formát, kivágni a mintát, majd kibélelni vele az adott forma alját. Így rengeteg időt spórolhatsz a mosogatáson, nem kell sikálnod majd a tepsit.
Lehet-e sütőpapírt tenni forró levegős sütőbe?
Hivatalosan biztonságos a sütőpapír használata, amíg a hőmérséklet nem haladja meg a 230 fokot. De ne feledd, hogyan is működik a forró levegős sütő: alapvetően egy munkalapról, munkafelületről beszélünk, ami forró levegőt keringet az étel körül. A sütőpapír azonban gátolja azt, hogy a levegő elérje az ételt, így csökkenti a sütő hatékonyságát is.
Mikor használjunk alufóliát?
Az alufóliának számos felhasználási módja van, de különösen a sütőben hasznos. Könnyen formázható bármilyen sütőedény köré, így jobban védi a tepsit a zsírtól és a ráégett ételmaradékoktól, mint a sütőpapír.
Használhatod tepsik kibélelésére, de még különleges alakú tortaformákat is készíthetsz vele, például szíveket Valentin-napra vagy fákat karácsonyra. Alkalmas szendvicscsomagolásra is, vagy fóliában sült krumpli készítésére.
Lehet-e alufóliát tenni forró levegős sütőbe?
A válasz: igen! Csakúgy, mint a sütőpapírt, a fóliát is betehetjük a sütőbe. Könnyű formázhatósága miatt könnyen is rögzíthető, így képes megtartani az általad kialakított, aktuális formáját és helyét.
Vannak azonban kivételek, amikor nem érdemes alufóliát használni. Ilyen például az, amikor savas ételeket (például paradicsomot vagy citrusféléket) sütsz, mivel a fém reakcióba lép a savakkal, amely hatására az alumíniumtartalma az ételekbe szivároghat. Erről itt olvashatsz bővebben.
Be lehet-e tenni az alufóliát a mikrohullámú sütőbe?
A válasz egyértelműen nem! Az ételek melegítésére használt mikrohullámú sütők ugyanis nem tudnak átjutni a fémen, ami megakadályozza az étel megfelelő felmelegedését, miközben rendkívül tűzveszélyes is. Ha ugyanis a mikrohullámú sütő túl gyorsan felmelegíti az alumíniumot, az kigyulladhat.
Fotó forrása: Getty Images