Sütőpapír vagy alufólia? Mutatjuk, melyiket mire használd

sutopapir-es-alufolia-hasznalata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sütőpapír és az alufólia egyszerű, hétköznapi konyhai kiegészítők. Az azonban már korántsem olyan egyszerű, hogy melyiket mire is használjuk pontosan.

Bár mindkét eszköz egyaránt fontos része a konyhának, étele válogatja, hogy mikor melyiket kell előnyben részesítened.

Mikor használjunk sütőpapírt?

Először is tudnod kell, hogy bár a kettő feltűnően hasonlít, a viaszpapír és a sütőpapír nem ugyanaz. A viaszos papír szójababból vagy paraffinviaszból készült, tapadásmentes bevonattal készül, viszont nem hőálló, már alacsony hőfokon is megolvad. Éppen ezért a viaszpapír kiválóan alkalmas élelmiszer-csomagoláshoz vagy fagyasztóban való használatra, sütésre azonban nem.

sutopapir-es-alufolia-hasznalata

A sütőpapír viszont hőálló, tapadásmentes bevonattal rendelkezik, így biztonságosan használhatod azt a sütőben is. A sütőpapír ugyanis olyan eljárással készül, ami a papírt zsírállóvá, tartóssá, valamint hő- és nedvességállóvá teszi. 

A sütőpapír és a sütő

A sütőben a sütőpapír abszolút előnye, hogy tapadásmentes, míg az alufólia esetében a tapadásmentesség eléréséhez olajjal kell befújni a felületét, ami viszont ronthatja a készülő étel minőségét.

sutopapir-es-alufolia-hasznalata

A sütőpapír, bár elszíneződhet a sütőben, 230 fokig biztonságosan használható. Ráadásul nem csak a tepsit bélelheted ki vele, tortaformákat is: elegendő hozzá körberajzolnod a formát, kivágni a mintát, majd kibélelni vele az adott forma alját. Így rengeteg időt spórolhatsz a mosogatáson, nem kell sikálnod majd a tepsit.

Lehet-e sütőpapírt tenni forró levegős sütőbe?

Hivatalosan biztonságos a sütőpapír használata, amíg a hőmérséklet nem haladja meg a 230 fokot. De ne feledd, hogyan is működik a forró levegős sütő: alapvetően egy munkalapról, munkafelületről beszélünk, ami forró levegőt keringet az étel körül. A sütőpapír azonban gátolja azt, hogy a levegő elérje az ételt, így csökkenti a sütő hatékonyságát is.

sutopapir-es-alufolia-hasznalata

Mikor használjunk alufóliát?

Az alufóliának számos felhasználási módja van, de különösen a sütőben hasznos. Könnyen formázható bármilyen sütőedény köré, így jobban védi a tepsit a zsírtól és a ráégett ételmaradékoktól, mint a sütőpapír.

sutopapir-es-alufolia-hasznalata

Használhatod tepsik kibélelésére, de még különleges alakú tortaformákat is készíthetsz vele, például szíveket Valentin-napra vagy fákat karácsonyra. Alkalmas szendvicscsomagolásra is, vagy fóliában sült krumpli készítésére. 

Lehet-e alufóliát tenni forró levegős sütőbe?

A válasz: igen! Csakúgy, mint a sütőpapírt, a fóliát is betehetjük a sütőbe. Könnyű formázhatósága miatt könnyen is rögzíthető, így képes megtartani az általad kialakított, aktuális formáját és helyét.

sutopapir-es-alufolia-hasznalata

Vannak azonban kivételek, amikor nem érdemes alufóliát használni. Ilyen például az, amikor savas ételeket (például paradicsomot vagy citrusféléket) sütsz, mivel a fém reakcióba lép a savakkal, amely hatására az alumíniumtartalma az ételekbe szivároghat. Erről itt olvashatsz bővebben.

Be lehet-e tenni az alufóliát a mikrohullámú sütőbe?

A válasz egyértelműen nem! Az ételek melegítésére használt mikrohullámú sütők ugyanis nem tudnak átjutni a fémen, ami megakadályozza az étel megfelelő felmelegedését, miközben rendkívül tűzveszélyes is. Ha ugyanis a mikrohullámú sütő túl gyorsan felmelegíti az alumíniumot, az kigyulladhat.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon