A sütőpapír nem csak sütésnél jön jól: desszert dekorálására és fedő helyettesítésére is használható
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy jól felszerelt konyhából nem hiányozhat a sütőpapír, amelynek nem csak a sütemények készítésénél veheted hasznát.
A sütőpapír használata azért praktikus sütés során, mert úgy nem ragad le a sütemény tésztája, könnyen lehet vele dolgozni és a mosogatás sem lesz rémálom. Szerencsére a boltok polcain széles választék áll rendelkezésre sütőpapírokból: lehet kapni méretre vágottat, vastagabbat, vékonyabbat. Egy szónak is száz a vége, cukrászkodásnál mindig jó, ha kéznél van. De vajon ennyi lenne, amire használni lehet?
Sokáig gondolkodtam, mégis mikor tudnám még segítségül hívni a sütőpapírt. Nemrég vettem egy nagy kiszerelésű, méretre vágott fajtát, ami nem szakad, strapabíró, tényleg jó a minősége, szeretek vele dolgozni. Kerestem a lehetőségeket, mi mindenre lehetne még használni, apró lépésekben fedeztem fel a sokoldalúságát. Első lépésként felvágottakat, sajtokat és szendvicseket csomagoltam bele, majd bővült a felhasználási köre, most megosztok néhány hasznos trükköt.
Tortadíszítésnél is jól jön
Nincs más dolgod, egyszerűen csak igazítsd a sütőpapírt a forma méretéhez, ezután írd vagy rajzold rá azt a mintát a papírra, amellyel a tortát szeretnéd díszíteni. Jöhet az olvasztott csoki vagy a cukormáz, amellyel leköveted a megrajzolt formát, majd tedd a papírt a fagyasztóba fél órára. Kezdődhet is a torta csinosítása! Ha éppen nincs kéznél habzsák, sütőpapírral helyettesítheted. A papírt tölcsér alakúvá kell hajtogatnod, felülről bele kell tölteni a tölteléket, alul a csücsköt levágod és már használhatod is.
Fedőhelyettesítőnek is szuper
Mi van, ha épp nincs kéznél a kedvenc edényed fedele, vagy egyszerűen a serpenyőhöz, amelyben főzöl, nincs kalap? Semmi gond! Vegyél elő sütőpapírt, vágd méretre és már használhatod is. A rögzítésnél két fakanál lehet a segítségedre.
Szedd rá a frissensülteket
Sokan konyhai papírtörlőre szedik ki a panírban sült ételeket vagy a sült krumplit, mondván, úgy kevesebb zsír kerül a tányérra. Ez a megoldás is jó, de szerintem sütőpapírral az igazi. A papírtörlő hamar átázik, egyáltalán nem gusztusos, mikor a rántott szeleten rajta marad egy papírdarab. Sütőpapírral ez nem fog megtörténni, ráadásul mosogatásnál fogod igazán érezni, milyen jó döntést is hoztál.
Nem csak a konyhában veheted hasznát
Csak dörzsöld át a vasaló talpát a sütőpapírral, ezután az egyszerű mozdulat után táncra perdül a vasaló a ruhán.
Fotók: Getty Images