Elfogyott a sütőpor? 5 ötletet adunk, mivel helyettesítheted

shcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sütni szeretők jól tudják, hogy a desszertek világában a különböző tészták elkészítésénél gyakran szerepel az alapanyagok közt a sütőpor.

A sütőpor feladata a térfogat növelése, hogy a piskótánk szép magasra emelkedjen, éppen ezért érdemes otthon tartani belőle pár csomaggal, hisz még egy egyszerű muffin készítésénél is nagy hasznát vehetjük.

Azonban még a legjobban felszerelt kamrákban is megtörténhet a kellemetlenség - pont sütit szeretnénk készíteni, a sütőpor pedig elfogyott a polcról. Két dolgot tehetünk ilyenkor - lerohanhatunk a boltba, vagy kiokoskodhatjuk a rendelkezésünkre álló alapanyagokból, mivel is helyettesíthetjük.

Szódabikarbóna

A sütőpor helyettesítésére szinte rögtön rávágja mindenki a szódabikarbónát, ami valóban jó megoldás, de arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy a két alapanyag nem ugyanolyan - habár mind a kettő a térfogat növeléséért felelős, használatuk egyszerű, mégis oda kell figyelni a szódabikarbóna adagolására, mert okozhat meglepetést. A szódabikarbóna enyhén lúgos, vízben jól oldódik, savas anyag hatására lebomlik - az eközben keletkező vízgőz és szén-dioxid lazítja a tésztát. Ha legközelebb sütőport vesszünk a kezünkbe, érdemes megnézni a tasakon írt összetevőket, megfogjuk találni rajta a nátrium-hidrogénkarbonátot, ami a szódabikarbóna, ezen kívül difoszfátok, dinátriumfoszfát és valamilyen keményítő található benne.

shct

Ha szódabikarbónával helyettesítjük a sütőport, mindig kevesebbet kell belőle használni, a harmada bőven elég lesz, és valamilyen savas anyagot is hozzá kell keverni, például citromlevet vagy ecetet - ez a mozzanat nem csak a tészta lazítása miatt fontos, nélkülük fura, kellemetlen íze lesz a piskótának.

Tejtermékek

Ahogy már fentebb említettem, ha szódabikarbónával helyettesítjük a sütőport, akkor valamilyen savas anyagot kell hozzákevernünk, ez pedig nem csak az ecet és a citrom lehet. Tej is alkalmas, nem kell megvárni, míg ránk savanyodik, 1 bögre tejben keverjünk el 1 evőkanál citromlevet, várjunk egy kicsit, és már használhatjuk is.

Savanyú tej helyett írót vagy joghurtot is használhatunk, mindkét alapanyag helyettesíti a sütőpor savasságát - fél bögre íróban vagy joghurtban keverjünk el 1 teáskanál szódabikarbonát, de akkor a receptben írt folyadékmennyiséget fél bögrével csökkentsük, és indulhat is a sütés.

Tojás

A legtöbb cukrász nem rajong a sütőporért, a szép magas piskóta eléréséhez a lazítóanyaguk a levegő, ami a tojásfehérje kemény habbá verése során alakul ki, majd óvatosan a kikevert sárgájával és a többi alapanyaggal forgatják egybe, és már sülhet is a megemelkedett tészta.

tojásct

Melasz

A melasz sűrű cukorszirup, nem túl savas, szódabikarbónával keverve azonban hasonló lesz, mint a sütőpor. Használatánál arra ügyeljünk, hogy édes, tehát a receptben írt cukormennyiséget csökkentsük.

Szódavíz

Egy löttyintésnyi kerülhet a tésztába, ha épp csak egy kicsit szeretnék, hogy megemelkedjen.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon