![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készíts színes tésztát otthon: eláruljuk, hogyan csinálják az olaszok
![szines-tesztak](https://kep.index.hu/1/0/5437/54372/543727/54372755_4016737_fc8354370057704711c115f855a430c1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A házi tésztakészítés ma már nem nagy ördöngösség, viszont az, hogy mitől lesz szép színes, már szinte művészetnek számít. Tőlünk pedig most megtudhatod, hogy milyen technikákkal színezik a tésztát az olaszok, immáron több évszázada.
Az olaszok szemében a tészta olyan, mint egy vászon, amit színezhetnek, festhetnek, formákat és mintákat készíthetnek belőle.
Számukra ez egy generációkon átívelő hagyomány, ami nemzedékről nemzedékre öröklődik tovább. És hogy mivel is lehetséges a tészta színessé tétele? Mutatjuk a legalapvetőbb növényeket, zöldségeket, alapanyagokat, mint színezékek.
Titkos fűszernövények
Gondoltad volna, az olasz szakácsok kísérletező kedvének köszönhetően olyan fűszernövényeket is használhatsz tészták színezésére, mint a csalán, a bazsalikom vagy a petrezselyem? Ráadásul az élénk szín mellett a tészta ízét is megváltoztatják: sokkal teltebbé és aromásabbá varázsolják azt.
![szines-teszta-keszites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5428/54283/542834/54283407_960dba9cbdc82b40dab603a8a6656cbd_wm.jpg)
Sárga színű tészta
Ahhoz, hogy a tésztát sárgára színezhesd, valami igazán ütős anyagra lesz szükséged, talán éppen a sáfrányra. A sáfrány használata az egyik legrégebbi módszer a tészta színezéséhez, amely szinte aranysárga színt kölcsönöz neki.
![szines-teszta-keszites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5428/54282/542829/54282931_d08c172888c83c928c30e4ddc5d31857_wm.jpg)
Szardínia szigetén az úgynevezett malloreddus tésztákat – más néven gnocchetti, megint más leírással csíkos, kagyló alakú tészta –, gyakran készítik sáfránnyal, így varázsolva őket sárga színűvé.
A zöld színű tészta
A sáfrány után a második legkedveltebb és hagyományosabb színezőanyag Olaszországban a spenót, amitől a tészta szép, zöld árnyalatot kap. A zöld, tojásos tészta olyan tésztaételek alapanyaga, mint a Lasagne alla Bolognese.
![szines-teszta-keszites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5428/54283/542830/54283021_219df3bc186043392d89702f901f9b1f_wm.jpg)
Ez a Bolognában ikonikussá vált étel attól különleges, hogy már maguk a lasagne tésztalapok is zöldek. Érdekesség, hogy Olaszországban hivatalosan a bolognai lasagnét úgy ismerik, mint aminek a tésztalapjai kizárólag zöld tésztalapokból állnak, nem pedig a bolti, sima, tojásos tésztából.
Vörös színű tészta
Ahhoz, hogy a tésztád vörös legyen, a legkézenfekvőbb színező a cékla lehet, de igen nagy népszerűségnek örvend a paradicsomsűrítmény is. Természetesen a kész tészták színe némiképp halványabb lesz, hiszen a gyúrással eloszlik a szín ereje is, de azért lássuk be, hogy a rózsaszínesebb, céklával színezett tészta vagy a paradicsomtól narancssárgássá váló köret is igazán rendkívüli bájt kölcsönöz az ételeknek.
![szines-teszta-keszites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5428/54283/542830/54283071_5caa771d65b478a48e001171e709affc_wm.jpg)
Narancsszínű tészta
A narancssárga tészta titka a sütőtökben és a sárgarépában rejlik. Minél mélyebb narancssárga színű a sütőtök húsa, annál intenzívebb lesz a tészta színe is.
Barna színű tészta
A barna színű tésztát gyakorta nevezik csokoládétésztának is. Ehhez persze ne egy tábla csokoládéra gondolj, csupán egy kis kakaóporra van szükség. Ha szeretnél barna színű tésztát készíteni, akkor ehhez 2 tojásra, egy kávéskanál sóra, 20 g kakaóporra és 180 g ’00’ lisztre lesz szükséged.
![szines-teszta-keszites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5428/54283/542831/54283187_ebefb67087c19a67514af5aad9d81e29_wm.jpg)
Fekete színű tészta
A fekete tészta rendkívül népszerű Olaszországban, különösen a déli régiókban. Eredetileg Szicíliából származik, a készítéséhez pedig a tintahal festékanyagát használják. Míg az olaszok általában friss tintahalból nyert festékanyaggal készítik a tésztát, amihez a legtöbb helyi halkereskedésben is hozzá lehet jutni, addig itthon főként kulináris üzletekben szerezhető be.
![szines-teszta-keszites](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5428/54283/542833/54283375_19f1b6a38a58cd530d8dee8962a9488d_wm.jpg)
Tésztakészítési tipp
Amikor színes, tojásos tésztát készítesz, fontos, hogy a tészta ne legyen nedves. Ez alatt arra gondolj, hogy a hozzáadott színező, főleg, ha pürésített zöldségeket használsz, mint a spenót, a cékla vagy a sütőtök, a legkevésbé se legyen leveses. Amennyire csak lehet, le kell csepegtetni, mielőtt feldolgoznád, vagy kevesebbet adni a tésztához, különben a tészta nem száraz lesz, hanem ragacsos és nyálkás.
Céklával gyúrt tészta
![ceklas-teszta2](https://kep.index.hu/1/0/5420/54208/542086/54208691_09825ff39c60acac4ebbe95ebdab033e_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 200 g cékla
- 1 tk olívaolaj
- 320 g liszt (00-s)
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A céklákat mossuk meg, töröljük szárazra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Fedjük be alufóliával, majd toljuk a sütőbe kb. 1 órára, vagy míg egy villa könnyen bele nem megy a húsába.
Ha elkészült, még melegen pucoljuk meg, majd vágjuk 4 részbe, tegyük félre hűlni.
Ha kihűlt, turmixoljuk le, míg pürés állaga nem lesz.
Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Üssük oda a tojást, majd öntsük rá a céklapürét is. Kezdjük el összedolgozni a nedves és száraz hozzávalókat, majd mikor kezd összeállni a tészta, tiszta munkafelületen gyúrjuk 10 percig, míg egy rugalmas gombóc nem lesz belőle. Ha nem muszáj, ne adjunk hozzá sok pluszlisztet.
Csomagoljuk a tésztát folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Utána tésztakészítő géppel formázzuk, vagy nyújtsuk ki, és egy éles kés segítségével vágjunk belőle ízlés szerint bármilyen tésztát.
Fotó forrása: Getty Images